Student pisze:
Zabrałem się dziś za wymianę ATF w pompie wspomagania kierownicy
Ja to samo robiłem wczoraj

. Po założeniu mniejszej kierownicy trochę ciężko mi się kręciło, poza tym już strasznie pompa jęczała - stwierdziłem, że pewnie filterek jest całkowicie zapakowany i ma duży opór.
Student pisze:
Jak taką blaszkę ściągnąć aby jej nie zniszczyć?
Spoko, bez paniki. Wystarczy włożyć w nacięcia mały śrubokręt i lekko odgiąć blaszki (u mnie wystarczyło jedną i to dosłownie unieść na chwilę) do góry, a następnie np. kombierkami wyciągnąć ten patent do góry. Nie zniszczy się, przed powrotnym założeniem ściśnij go kombinerkami, żeby przygiąć "ząbki". Po nasunięciu trzyma i ani drgnie. Tak w ogóle, to wydaje mi się, iż producent przewidział ww element, jako część jednorazową
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
.
Student pisze:
Przeczytałem wcześniej opisy jak postępować i tak przygotowany przystąpiłem do pracy.
Też poczytałem wcześniej ale i tak robiłem po swojemu. Cały płyn z pompy wyciągnąłem wielką strzykawką z wężykiem, z przekładni wyleciał po kilkukrotnym obróceniu kierownicą. Założyłem węże i nie montując filterka zalałem ATFem i pokręciłem parę razy kierownicą, żeby przepłukało cały układ. Następnie olej znów w całości spuściłem, wyczyściłem co się dało, założyłem filtr i zalałem już na gotowo.
Efekty - lżej się kręci, to na pewno, ale jakiejś super dużej różnicy nie ma.
Pompa też jeszcze sobie czasem pisknie, niestety. Jakby co, mam w zapasie swoją orgyginalną niewspomaganą przekładnię
![[hehe]](./images/smilies/hehe.gif)