MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 1:29 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

Proszę o poradę. Jak duże i głebokie głośniki moge ukryć z przodu a jakie z tyłu. Dodam, że zależy mi na maksymalnej dyskrecji, żeby były jak najmniej widoczne. Generalnie nie mam jakiś zapędów do subuferów wzmacniaczy i innych zwrotnic chcę posluchać dobrze brzmiącego deep purple, rainbow i takich tam jazzów i blusów [zlosnik]
Tylko błagam konkretnie. I nie piszcie wszyscy jakich zespołów słuchacie, bo wtedy to już niczego sie nie dowiem a wątek będzie miał 1400 stron ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Przede wszystkim - wzmacniacz. [zlosnikz]
Nawet mala dwukanalowka - nie pozalujesz. Wrecz przeciwnie - bedziesz zalowal, ze wczesniej go nie miales. [oczko]

Glosniki.
W 123 robilem wiele eksperymentow audio, w szczegolnosci z przednim systemem. Moim priorytetem bylo zachowanie pelnej oryginalnosci wnetrza, czyli zadnych dodatkowych dziur etc.

Ostatecznie z przodu mialem odseparowany zestaw 10cm+tweeter - DLS PS4, zasilany pasywanie (tj. 2 kanaly wzmacniacza, pasywne zwrotnice pochodzace z zestawu). IMO gralo super. [cool]

Napisalem, ze chcialem uniknac dziur - nie udalo sie w 100 procentach. Kupilem po prostu drugi komplet slupkow, w ktorych wycialem otwory na tweetery. Gdy sprzedawalem auto, po zdemontowaniu calego sprzetu zalozylem z powrotem oryginalne slupki bez dziur. [smiech]

Musisz miec swiadomosc tego, ze z 10tki wiele basu nie wycisniesz - meczenie malych kickbasow czymkolwiek ponizej 100Hz nie ma wiekszego sensu. Zatem mimo wszystko pomysl o subwooferze. Jakis 25cm przetwornik w zamknietej skrzynce jest bardzo wskazany dla uzupelnienia pasma od dolu.

123 to bardzo trudne auto, jesli chodzi o instalowanie audio bez rozleglej ingerencji w elemnty wykonczenia wnetrza.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

z przodu wejdą ci 10 i to jak bedą 2 drożne to wysokotonowka nie może dużo wystawac bo nie wejda. co do tyłu to juz zalezy od ciebie. fabrycznie jest miejsce pod 10 i chyba 13 zalezy jak wytniesz połkę. nie wiem jak z wiekszymi głośnikami, bo skolei jestes ograniczony z dołu polka metalową.

Tytuł:
swój chłop

Ooooo właśnie takich konkretów potrzebowałem [zlosnikz] Radio już kupiłem, takie proste sony cdx s-11 chyba i głównie ze względu na mało krzykliwy, elegancki design i brak jakis mrygających światełek i takich tam bajerów.

Czyli rozumiem ze na przód to maksymalnie 13tki a na tył też?
Basy to mi aż tak nie sa potrzebne więc z pewnością sobie odpuszczę przy zeppelinach wiele tam tego nie było;)

Wzmacniacz----> chyba też sobie daruję bo to ja chce słuchać muzyki a nie musi cała ulica. Szczególnie teraz to hiphop rules [szalone]
Zatem skupię sie jedynie na 4 głośnikach.
Czyli rozumiem, że na przód to maksymalnie 13tki a na tył też?
Pytanie czy da się tą tylną półkę w 123 coupe jakoś zmodyfikować zeby wstawić troszke mocniejsze głośniki np16 tki? Jakie firmy polecacie???

---- Ex W124 QP "Nietoperz" -----

--------- W140 "Helga" -----------

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

do przodu nie wsadzisz 13. 10 to masz co wejdzie w oryginane dziury.

z tyłem to sie nie wypowiam. wiem co widziałem czyli oryginalne dziury albo 10 anbo 13. ja osobiście preferuje sposoby takie jak kolega wyżej mowił. zestaw z przodu ajkas odseparowana 2 kanałóweczka. słupki tez mam 2 komplet i jakiś mały soobwofer w bagażnik.

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Przód 10cm, tył nawet 16,5cm bez żadnych przeróbek. Skorzystaj z opcji SZUKAJ na forum - pisałem już o tym kiedyś (także o profilu głośnika). Ew. zapraszam na kolejny spot, to pokażę Ci to i owo na przykłądzie mojego auta.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cześć. Ja niedawno Walczyłem. Na tył kupiłem SONY XPLOD 13. Generalnie coś tam slychać. Basu zero. Srednie ok wysokie też do kitu. Mimo ze te 13 są 3 drożne.
Z przodu JBL 10 mam i nie robią rewelacji. Ledwo sie domkneły zaślepki a i tak tej JBL minimalnie mają wystające tweetery. W sumie docisnełem tweetery ale akurat to chyba nie ma wpływu. Do tego kupiłem używany sub płaski blaupunkta z głosnikiem 12 aktywny. Podpiełem go do radia chinchami do przed wzmacniacza. Gdyby nie ten basik to dupa blada kiesko było. W sedanie powinny wejść większe głosniki z tyłu jak moje 13. Ja sobie myśle bo doprowadzilem zasilanie na tył ze kupie wzmaka i zrobie tak:
W apteczne od spodu wytne dziure. W pułce zrobie kilka dziurek na śrubki i dokręce tam jakis głosnik 20-25cm i podepne do wzmaka i zwrotnice jakąś czy coś zeby bas był normalny. Te 13 z tyłu wywale i 16 jakies firomowe kupie. Radio mam Sony GTx200 i ma sterowanie subem i gdyby nie to, to by kicha była. Przy okazji z tyłu pułke sobie wyciszyłem matami. Chce oprócz tego matami wyłozyć ściane grodziową blache pod fotelem z tyłu i dopiero położyć ta fabryczą mate z filcem. Podłoge na calej długości też matami wyłoże ponoć ładnie wycisza auto. Ale zobacze jak będzie mi się chciało. Prawda jest taka ze jak tube wkladałem do bagażnika to jeździlem jak bęben i waliłem a do środka do kierowcy nic nie docierało. Ale to taki plan mam i zobacze co z tego wyjdzie. Narazie mi wystarczy pod fotelem ta pierdziawka a z tyłu te 13 dają rade. Może coś lepszego z większym głośnikiem pod fotel kupie bo ta 12 ma bas ale taki krótki mało głeboki. Ja lubie głęboki ale to chyba trzeba większy głosnik sam nie wiem .

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Frozen.Vodka pisze:
Ooooo właśnie takich konkretów potrzebowałem [zlosnikz]
Czyli rozumiem ze na przód to maksymalnie 13tki a na tył też?
Basy to mi aż tak nie sa potrzebne więc z pewnością sobie odpuszczę przy zeppelinach wiele tam tego nie było;)

13tek nie wsadzisz. Mozna kombinowac instalujac je od spodu deski, ale wowczas bedziesz potrzebowal dystanse i oczywiscie wiaze sie o z wyjeciem calej deski i jej ponownym zalozeniem (2-3h jak wiesz co robisz, znacznie dluzej, jezeli nie wiesz... [oczko] ).

Frozen.Vodka pisze:
Wzmacniacz----> chyba też sobie daruję bo to ja chce słuchać muzyki a nie musi cała ulica. Szczególnie teraz to hiphop rules [szalone]

ELEMENTARNY BLAD W ROZUMOWANIU!!! [bity] [zlosnik]
Wzmacniaczy nie instaluje sie po to, zeby sluchac GLOSNIEJ. Chodzi o to, ze koncowka mocy w jednostce sterujacej jest bardzo slaba. W duzym uproszczeniu - musi pracowac bardzo wysilona, aby napedzic glosniki. To powoduje znieksztalcenia. Pomijajac slaba jakosc dzwieku, jest to niebezpieczne dla glosnikow. Wzmacniacz, dysponujacy znacznie wieksza moca, pracuje niewysilony i w efekcie zapewnia ZNACZNIE lepsza jakosc dzwieku.

Frozen.Vodka pisze:
Czyli rozumiem, że na przód to maksymalnie 13tki a na tył też?
Pytanie czy da się tą tylną półkę w 123 coupe jakoś zmodyfikować zeby wstawić troszke mocniejsze głośniki np16 tki? Jakie firmy polecacie???

Po co?
Glosniki z tylu maja sens przy kinie samochodowym, ale przy sluchaniu muzyki stereo zazwyczaj tylko psuja scene. Mozesz pomyslec o zalozeniu samych kickbasow na tyl, jako 'wypelniaczy' dla sceny z przodu, ale radze z tym poeksperymentowac , bo moga przyniesc wiecej szkody niz pozytku.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam, odnosnie basu
ma ktos moze doswiadczenia z czyms takim?
http://www.allegro.pl/item93103635_skle ... waran.html
wymiary niewielkie, tylko jak to gra i co to za marka?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Marka raczej low-endowa (produkty na poziomie Magnata, MacAudio itp.), ale stosunek jakosc/cena ich produktow nie jest najgorsza.

Tu masz ich oficjalna strone - http://www.boschmann.com

Robia raczej slabe glosniki i nienajgorsze wzmacniacze (w tej klasie cenowej) - malo wyrafinowane, ale mocne. Ich najdrozsze klocki (dual-monobloki w klasie D) kosztuja jakies 1500zl. Duza moc za maly pieniadz, ale audiofile lepiej niech szukaja szczescia gdzie indziej. :lol: [zlosnik]

Co do samego urzadzenia - nie oczekuj wiele. Ogolnie aktywne subwoofery w plastikowych obudowach to porazka. Moze troche basu z tego bedzie, ale napewno nie ma co porownywac do porzadnej skrzynki i zewnetrznego wzmacniacza.

Tytuł:
weteran

Osobiście nie jestem przekonany, czy jest większy sens w kombinacjach z głośnikami z przodu. Za wielkich możliwości manewru nie ma - ogranicza średnica i maskownice tuż nad głośnikiem.
Ja mam fabryczne Blaupunkty, radio 4 x 30 i nawet maksymalnie rozkręcone nie zniekształcają. Jedynym nieporządanym efektem jest brzęczenie maskownic spowodowane podmuchem [hehe] (pompuje konkretnie [totalszok] ).Tyle, że mi to kompletnie nie przeszkadza, ponieważ nie słucham głośno radia - muszę też słyszeć w tle silnik :D.

me-how pisze:
Witam, odnosnie basu
ma ktos moze doswiadczenia z czyms takim?
http://www.allegro.pl/item93103635_skle ... waran.html
wymiary niewielkie, tylko jak to gra i co to za marka?

Aaaa, zaraz się dowiesz, że to g... itd. Najlepiej zapytaj paru osób, które to u niego kupiły i będziesz miał mniej więcej pojęcie ;).

Tytuł:
swój chłop

witam,
ja ostatnio wymieniałem głośniki z przodu w W123, gdyż moja luba narzekała ( a ona nim jeździ ), że nie ma założonych maskownic - nie mieściły się tweetery. Kupiłem więc głośniki SONY, chyba model XS-F1024 ze względu na to że tweeter nie wystaje ponad głośnik. Grają, można powiedzieć, przyzwoicie. Pamiętać trzeba, że oryginalne głośniki wchodziły tam na wcisk, a teraz standardowo są mocowane w 4 miejscach. Trzeba więc uciąć jeden uchwyt w głośniku i przykręcać w trzech. Jeśli chodzi o tył to wchodzą 13 raczej, lub płytkie 16 - trzeba sprawdzić głębokość głośnika. W przypadku większych trzeba ciąć metalową półkę. Ja to zrobiłem, żeby wsadzić głośniki 6x9 ale nie przyniosło to wielkiego efektu, więc raczej szkoda czasu na takie cudowanie...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Przemo-MEL pisze:
witam,
ja ostatnio wymieniałem głośniki z przodu w W123, gdyż moja luba narzekała ( a ona nim jeździ ), że nie ma założonych maskownic - nie mieściły się tweetery.

Lepiej stosowac system odseparowany. Tweetery mozna wpuscic w slupki.
Przygotowane slupki (tu akurat pod tweeter DLS T20) - troche 'chirurgiczna' robota, ale tweetery weszly na wcisk i wygladalo to wszystko bardzo 'fabrycznie':
Obrazek

Przemo-MEL pisze:
Jeśli chodzi o tył to wchodzą 13 raczej, lub płytkie 16 - trzeba sprawdzić głębokość głośnika. W przypadku większych trzeba ciąć metalową półkę.

Nie trzeba. Wystarczy zrobic pierscienie dystansowe z mdfu.
Obrazek

Przemo-MEL pisze:
Ja to zrobiłem, żeby wsadzić głośniki 6x9 ale nie przyniosło to wielkiego efektu, więc raczej szkoda czasu na takie cudowanie...

Bo 6x9 to kupa. [zlosnik]
[oczko]

Tytuł:
weteran

psinthos pisze:
Wystarczy zrobic pierscienie dystansowe z mdfu.

Hmm, ale przyznasz, że wyglądają..... powiedzmy "tak se" [zlosnik]

psinthos pisze:
Bo 6x9 to kupa. [zlosnik]

A 69? [hehehe]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

wojz pisze:
psinthos pisze:
Wystarczy zrobic pierscienie dystansowe z mdfu.

Hmm, ale przyznasz, że wyglądają..... powiedzmy "tak se" [zlosnik]

Nawet gorzej, niz 'tak se'. [zlosnik] Ale prezentowane na zdjeciu pierscienie byly przeze mnie stworzone w 2000 roku. A tego auta nie mam juz ponad 2,5 roku. [oczko] To byly poczatki mojej przygody z car audio.
wojz pisze:
A 69? [hehehe]

Zdecydowanie lepiej. [oczko]
6.9 tez jest niezle, szczegolnie na tylnej klapie 116. [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00