Witam serdecznie wszystkich
Dzięki za pomoc w rozkodowaniu.
A teraz chwila prawdy.
Kiedy go kupiłem wiedziałem, że ma silnik zamieniony na 230E czyli M102 na mechanicznym wrtsku. Nie miał haka i jesli ktoś się przyjrzy na szyby boczne po stronie kierowcy to ich odcień jest inny niż pozostałych. Tak wogóle to była w bardzo dobrym stanie. Siedzenia w skórze może nieco podniszczonej ale w stanie zadowalającym. Radia nie dostałem przy zakupie więc przłożyłem Blaupunka z rozbitego fiata. Antena nie jest oryginalna ale jest i jak na razie nie działa automatycznie. Druga (20 cm) służyła do instalacji głośnomówiącej telefonu Nokia. Przebieg 300 tyś km. Dodatkowo była instalacja gazowa holenderska. Były niewielkie problemy z pracą na gazie jak po jeździe przy 120 km/h schodziłem na niższe wartości. Nawet potrafiła zgasnąć i miała trudności z odpaleniem. Dodatkowym problemem był zapchany filtr paliwa. Parownik zamieniłem po jakis trzch miesiącach z rozbitego mojego fiata Uno z instalacją po 70 tyś km. Nie powiem, że po wymianie wszystkie problemy znikły. To jednak jest dość obszerny temat więc może innym razem. Wogóle szukałem i nadal szukam wszystkich informacji na temat instalacji gazowych pracujących z silnikami na wtrysku a w szczególności z silnikiem M102.
Co jest dzisiaj. Niewielkie odnowienie po roku użytkowania malowania z reperacją widocznych ubytków po czerwonym. Jakość różna bo nieco kolor nie wyszedł przy doborze. Miesiąc temu wymiana łożysk kół tylnych, toczenie tarcz i wymiana klocków (komplet cztery koła) i szczęk tylnych, wymiana linki głównej ręcznego, wymiana wszystkich sprężyn zawieszenia i wahaczy ze sworzniami z przodu oraz końcówek drążka tylnego zawieszenia. Drobne spawy układu wydechowego i ogólna konserwacja podwozia.
A teraz najważniejsze: przednie sprężyny musiały być przycięte bo za wysoko stał po ich założeniu. Nadal nie wiem jakie powinny być. Zostały kupione do modelu 123 130 z silnikiem diesla. Jak już wiadomo u mnie silnik jest 230 w benzynie. Z tąd uwaga jaką napisałem chyba do "zaklinacza" by przy zamianie zwrócić uwagę na przednie sprężyny.
Nieco się rozpisałem ale już kończę. Sporo czytałem na forum o różnych dolegliwościach posiadaczy MB123. Tej żimy z uwagi na uszkodzenie przewodu paliwowego zastanawiałem się czy nie zamienić benzyny na diesla. Rozmyślałem nad silnikiem 2,5l od 190 z turodoładowaniem. Czas pokaże jeszcze.
|