MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr lip 09, 2025 9:22 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Powitać.

Korzystając z okazji, że moja 201 jest na kuracji odmładzającej, chciałbym jakoś zadbać o reflekory.
Pierwszą rzeczą, którą chcę zrobić jest umycie reflektrów. Prosiłbym o jakieś wskazówki w tej sprawie, co by niczego nie sknocić [zlosnik]

Drugą rzeczą, którą chcę zrobić jest wstawienie nowych żarówek (wszystkich czterech). Chętnie usłyszałbym, które żarówki są godne polecenia, których raczej unikać. Bardzo ważne jest dla mnie, ażeby świeciły one ładnym, białym światłem. W grę nie wchodzą żadne "zenony" (xenony za 20 PLN) i żółte [zlosnik] ;) [cool]

Ograniczenie cenowe to 100 PLN za komplet H4.
Co do H3 to nie wiem jakich cen spodziewać się za dobre żarówki [oczko]

Ostatnio zmieniony pt kwie 07, 2006 11:51 pm przez Jarzyn, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ricco-HoldingPL pisze:
umycie reflektrów

Było omawiane bodaj dla W123, a jeśli chodzi Ci o rozebranie, to w W201 jest to bodaj jeszcze prostsze.

H4 weź nominalne, ale o podwyższonej jasności. Dyskusja o przewadze poszczególnych rodzajów, to jak z gustami ;) Mam bodaj Tungsram +30% i jest ok.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł: odp
swój chłop
Awatar użytkownika

Siemka

JA mam w swojej Blue Vision H4 jak i H3 i jestem zadowolony ,generalnie używam powyższych już od kilku ładnych lat posiadam bodajże 4 komplet H4 i jak dla mnie są Ok.
Ale wiadomo że każdy może chcieć akurat inne wcale nie znaczy gorsze.

Pozdrawiam

http://img130.imageshack.us/my.php?imag ... owasm1.jpg

Tytuł:
swój chłop

Ja kupiłem sobie do swojej 190tki H4 <wcześniej też takie były> NIe robie tu żadnej kryptoreklamy ale polecał bym ci żaróweczki TUNGSRAM MEGALIGHT + 60% 25 zł za komplet a naprawde bardzo ładnie widać różnice w oświetleniu drogi kupiłem je na allegro bo ciężko jest je spotkać w sklepie jakimś czy CPnie

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Z całą odpowiedzialnością :) polecam H4 Philips +50% light cena ok 60 zł 2szt. zwykłe "białe" szkło nie jakieś niebieskie, a żywotność całkiem niezła (na razie ponad 2 lata), powinni też produkować takie H3... [zlosnikz]
pozdr

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

mini
Cytuj:
TUNGSRAM MEGALIGHT + 60%

Chcę też takie kupić na próbę, jak się spisują w dalszym ciągu? Ładnie świecą białym światłem?

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Mielismy raz tunsgramy i co do swiecenia to nie ma sie do czego przyczepic ale z trwaloscia to roznie bywa, szczegolnie jesli chodzi o te o podwyzszonej wydajnosci np +60%. Jesli uda sie tanio kupic to nic tylko zakladac i jezdzic ale prawde mowiac chyba lepiej rozejrzyc sie za czyms "bardziej" markowym. Ogolnie w ogole wszystkie zarowki o podwyzszonej skutecznosci swiecenia beda mialy troche mniejsza zywotnosc, przynajmniej teoretycznie bo u nas osramy +35 albo +45 juz nie pamietam ile dokladnie swieca juz przeszlo 2 latka i nic sie nie dzieje. Pozdrawiam

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

dziś takie załozyłem=60% i swiecą ładnie do tego jeszcze niebieskie postojówki philipsa
pozdr.

wiarus junior

Jarzyn pisze:
Pierwszą rzeczą, którą chcę zrobić jest umycie reflektrów. Prosiłbym o jakieś wskazówki w tej sprawie, co by niczego nie sknocić [zlosnik]

Witaj,
0. najpierw demontujesz kierunkowskazy, potem reflektory. Przyu odrobinie sprytu nie trzeba demontować zbiornika płynu do spryskiwacza.
1. zwróc uwagę na plastikowe zaczepy łączące elementy obudowy reflektorów - przy zbyt mocnym odgięciu łatwo się odłamują. Zalecałbym otwieranie obudowy w dwie osoby przy minimalnym odchylaniu zaczepów.
2. elementy reflektora umyłem w zmywarce do naczyń - nie grozi to porysowaniem a efekt bardzo dobry.
3. Przy zakładaniu reflektorów sprawdź szczelność i trwałość podłączenia instalacji podciśnieniowej oraz stan styków kostek elektrycznych (rdza = wzrost oporu = słabe świecenie + przegrzanie).
4. oczywiście żarówki tylko "nówki nieśmigane".
Pozdrowienia

swój chłop

leopold pisze:
Jarzyn pisze:

Witaj,
0. najpierw demontujesz kierunkowskazy, potem reflektory. Przyu odrobinie sprytu nie trzeba demontować zbiornika płynu do spryskiwacza.

nie ma potrzeby demontowania reflektorow :)szklo reflektora bardzo ladnie zdejmuje sie na zamontowanym w samochodzie reflektorze
demontujesz kierunkowskaz od srodka jest taki zatrzask trzeba uwazac zeby sam nie wypadl na ziemie po odpieci tego zatrzasku
potem odkrecasz blaszke maskownica ta na dole reflektora jest na dwie srubki jedna zobaczysz od razu druga bedziesz widzial jak wyjmiesz kierunkowskaz podwazasz ostroznie zatrzaski szkla reflektora szklo wyjmuje sie razem z plastikowa ramka musisz bardzo ostroznie wycierac elementy odbłysnika zeby chrom nie poschodzil
ps. niedawno ktos opisywal cala ta operacje na boardzie sa nawet zdjecia jak to zrobic :P

wiarus junior

Debesciak pisze:
nie ma potrzeby demontowania reflektorow :)szklo reflektora bardzo ladnie zdejmuje sie na zamontowanym w samochodzie reflektorze

Można nie zdejmować [zlosnikz] ale jak się zdejmie (pewno pierwszy raz od n lat) to łatwiej nie ułamać stwardniałego plastiku zaczepów a poza tym można przy okazji przeprowadzić inspekcję i sprawdzić, czy w misternych zakamarkach nie czai się okropna, podstępna, drapieżna RDZA [zlosnik] .
Pozdrowienia, zapobiegliwy Leopold

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00