MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 11:43 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

runcajs pisze:
co do hamulcow to sadze zenie powinienes miec wiekszego problemu. z przodu oczywiscie masz bebny bo to diesel

o ile dobrze pamiętam to wszystkie modele po 1963 mają z przodu tarcze niezaleznie od silnika :)

runcajs pisze:
skrzynie masz juz w podłodze t mozesz jeździc dosyc komfortowo

ja tam chętnie wróciłbym do biegów przy kierownicy (tak u mnie było w oryginale), podbno jednym palcem się je przełącza :), ale to już oczywiście sprawa gustu...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 5029310
myslalem nad przekladka zawieszenia i silnika z W123 najlepiej silnik 2400 lub 3000 ale bez turbiny jednak narzaie to tylko rozwazania bo kasa poszla na auto i trzeba zrobic to co go narazie boli troche go dopiescic ale i tak szukam osoby ktora takie cosik robi lub robila bo jak wspominalem auto ma byc do jazdy na codzien a nie po to by stalo w garazu

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

daro5555 pisze:
myslalem nad przekladka zawieszenia i silnika z W123 najlepiej silnik 2400 lub 3000 ale bez turbiny jednak narzaie to tylko rozwazania bo kasa poszla na auto i trzeba zrobic to co go narazie boli troche go dopiescic ale i tak szukam osoby ktora takie cosik robi lub robila bo jak wspominalem auto ma byc do jazdy na codzien a nie po to by stalo w garazu

Generalnie można nim jeździć na codzień ale szczerze powiedziawszy to szkoda go po prostu. A pomysł z przekładką czegokolwiek od W123 to chyba żart z Twojej strony. Jeśli masz wszystko oryginalne to takie zostaw i nie rób z niego kundla. Proszę.

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

filippo pisze:
Generalnie można nim jeździć na codzień ale szczerze powiedziawszy to szkoda go po prostu. A pomysł z przekładką czegokolwiek od W123 to chyba żart z Twojej strony. Jeśli masz wszystko oryginalne to takie zostaw i nie rób z niego kundla. Proszę.

Kundla nie mam zamiaru z niego robic ale rejestrowac go jako zabytku tez nie bede chce go eksploatowac na codzien a niestety do niego o czesci mechaniczne najlatwiej nie jest wiec mysle o czesciach z MB do ktorego czesci jest bardzo duuuuuzo

po to sie samochod kupuje aby nim jezdzic a nie robic z niego muzeum jesli ma stac to bezsensem dla mnie bylo jego nabycie

Silnik troche kopci sprzeglo nie odbija nieraz 4 wyskoczy cylinderki sie zapiekly ale i tak jezdze chociaz ma zbierznosc nie ustawiona i przy 80 km/h plywal mi po calej drodze

Ale i tak jest wielka frajda prowadzic taki krazownik

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

daro5555 pisze:
po to sie samochod kupuje aby nim jezdzic a nie robic z niego muzeum jesli ma stac to bezsensem dla mnie bylo jego nabycie

Nie zamierzam specjalnie polemizować ale w takim celu to kupuje się raczej właśnie W123 a nie W110 bo ten model już jest zabytkiem czy tego chcesz czy nie. Kupując je chyba musiałeś się liczyć z tym, że jest to auto "wiekowe" i nie będzie łatwo. Z tego co piszesz wynika jednak, że Twoje auto jest niesprawne a przez to niebezpieczne tak dla Ciebie jak dla nas wszystkich. Nie pochwalam żadnych przeróbek ani wstawiania czegokolwiek z innych modeli ale to jest moje zdanie a to auto należy do Ciebie i możesz z nim robić co tylko zechcesz. Myślę, że wiele części do Twojego auta można dostać, tylko trzeba ich odpowiednio intensywnie i niestety długo szukać.
Moje auto nie jest w idealnym stanie ale mam nadzieję że nigdy nie spotkam Cię i Twego auta z zapieczonymi cylinderkami na drodze.
Pozdrawiam

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

daro5555 pisze:
a czy jest mozliwosc przelozenia zawieszenia i silnika od czegos nowszego jesli tak to jaki bedzie koszt takiej przekladki bo mysle by nim jezdzic prawie na codzien

daro5555 pisze:
myslalem nad przekladka zawieszenia i silnika z W123 najlepiej silnik 2400 lub 3000 ale bez turbiny

Zapłaciłeś za auto 10kPLN i teraz chcesz jego wartość na siłe obniżyć o co najmniej połowę? Mogłeś rozdać ta kase, nie byłoby żal auta... Ja bym jeździł orginałem i naprawiał na bieżąco co potrzeba... zresztą z tego co piszesz to masz co robić, a bierzesz się za przeszczepy, ale to Twoje auto i zrobisz jak będziesz uważał...

Pozdrawiam,

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

daro5555 pisze:
Silnik troche kopci sprzeglo nie odbija nieraz 4 wyskoczy cylinderki sie zapiekly ale i tak jezdze chociaz ma zbierznosc nie ustawiona i przy 80 km/h plywal mi po calej drodze

Nie wiem, jakim dymem kopci auto, ale byc może poprostu leją wtryski, albo auto stało jakichś czas i stanoł któryś pierścień -nie wykluczone, że jak trochę pojeździsz, to pierścienie się ruszą i przestanie kopcić... Stojące cylinderki tez wskazują że auto stało, ale to nie problem -małe czyszczenie (nowe reparaturki), wymiana płynu i będzie git. Zbierzność też nie powinna być problemem. Z tego co piszesz, skoro auto jest na chodzie, to wystarczy tylko trochę zadbać i będziesz długo smigał pięknył autem :), czego Ci życzę. Ja tez uważam, że takim autem należy jeździć, bo samochód się mniej niszczy i w końcu po to go zrobiono...

pozdrawiam

ex 353W'87

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Stary hoduj to auto tak dlugo jak się da bez zbędnych modyfikacji w stylu zamiana silnika na tylko trochę mniej stary i tylko trochę mniej slaby. Jeśli nie przekonują cię argumenty kolegów, którzy siedzą w temacie, to policz sobie ile będzie cię to kosztować czasu, nerwów i kapuchy. Dzisiaj nie sztuka mieć auto udające tylko stare & stylowe.

Wszystkie części oprócz chromów, szkla, wnętrza i jakichś niepowtarzalnych drobiazgów dostaniesz bez problemu i normalnych cenach tylko trzeba się zakręcić. Cylinderek hamulcowy to nie jest unikatowe urządzenie od skrzydlaka, otwórz byle jaki katalog firmy produkującej hamulce i na 100% coś dobierzesz. Tak samo będzie z zawiasem i końcówki drążka, gumy itp itd są także w większości powtarzalne.

Jak masz problem, wal do byle jakiego oddzialu INTERCARSU, tam operatorzy mają regal z katalogami dlugi na 8 m i nie ma sily, żeby ci nie pomogli.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

filippo pisze:
Moje auto nie jest w idealnym stanie ale mam nadzieję że nigdy nie spotkam Cię i Twego auta z zapieczonymi cylinderkami na drodze.

Moje tez narazie jest w stanie jakim jest a to czy ma zapieczone cylinderki dowiedzialem sie na trasie podczas podrozy nim i paroma mocniejszymi hamowaniami niemniej jednak takim autem nie rozwija sie duzych predkosci wiec bez obaw zawsze dalem rade zahamowac

harrier pisze:
Zapłaciłeś za auto 10kPLN i teraz chcesz jego wartość na siłe obniżyć o co najmniej połowę? Mogłeś rozdać ta kase, nie byłoby żal auta... Ja bym jeździł orginałem i naprawiał na bieżąco co potrzeba... zresztą z tego co piszesz to masz co robić, a bierzesz się za przeszczepy, ale to Twoje auto i zrobisz jak będziesz uważał...

Oczywiscie ze auto nalezy do mnie kasy rozdawac nie bede bo mam na kogo i na co ja wydawac a MB juz w przyszlym tygodniu zawita u mechanika

Niemniej jednak Panowie bede tym samochodem jezdzil na codzien czy wam sie to podoba czy tez nie <br>Dodano po 5 godzinach. 42 minutach.:<br> Mam pytanie czy w Urzedzie Skarbowym placi sie 2 % podatek - od czynnosci cywilno prawnych (PCC) od samochodu prawie 40 letniego czy nie bo wiem ze do wartosci 1000zl sie nie placi ale nie wiem jak to jest z takim wiekowym samochodem

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

daro5555 pisze:

Niemniej jednak Panowie bede tym samochodem jezdzil na codzien czy wam sie to podoba czy tez nie

A to ci się udalo! [hehe]

Nie strasz, nie strasz. Twój cyrk, twoje maupy. Dla mnie to ty możesz wziąć siekierę i skrzydlaka porąbać i nawet jak się w stopę trafisz, to nie będzie mi żal. Temat się rozwinąl zgodnie z profilem forum i tyle.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Nie strasz, nie strasz. Twój cyrk, twoje maupy. Dla mnie to ty możesz wziąć siekierę i skrzydlaka porąbać i nawet jak się w stopę trafisz, to nie będzie mi żal. Temat się rozwinąl zgodnie z profilem forum i tyle.

:cry: To smutne co piszesz myslalem ze jestes milosnikem MB a jako milosnik nie pozwolilbys na takie okropienstwo jakim jest porabanie czegos co sie lubi - no coz gawedziarz z Ciebie jest

tak na marginesie to Mistrzu z siekierka [zlosnik] chodz sobie na swoje autko i sam siebie po nogach nia klep :lol:

[usmiech] jednakze dziekuje Ci za porade ale wybacz nie skorzystam ale slusz nie zauwazyles iz jest to moj samochod i robie z nim co mi sie chce jednakze moj post nie dotyczyl tego o czym teraz piszesz :roll:

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cytuj:
Mam pytanie czy w Urzedzie Skarbowym placi sie 2 % podatek - od czynnosci cywilno prawnych (PCC) od samochodu prawie 40 letniego

tak, wiek nie ma znaczenia...

ex 353W'87

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:
Jesli 190c, to posiadam oryginalną książkę użytkową i katalog części (rzecz jasna nie sprzedam, ale mogę co nieco skopiować), mam też kopię książki serwisowej do wszystkich modeli 110 i 111, niestety jakość jest rodem z powielacza z tamtego okresu (no i jest po niemiecku oczywiście), poza tym polecam stronki niemieckie -jest tego trochę...

Witam szanownych kolegów. Od ponad roku walczę z moim skrzydlakiem. Teraz rozumiem, że bez literatury nie da rady... Jestem właścicielem wspomnianego już wyżej 190c.

Janfoucs, jeśli to nie problem, byłbym wdzięczny za skany lub ksero materiałów na temat tego modelu. Służę kasiorą za kopie rzecz oczywista [zlosnik]
Pozdrawiam

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Przepraszam, ale nie mam możliwości czasowych na skopiowanie ok tysiąca kartek, więc jeśli masz konkretny problem to mogę kilka stron znaleźć i skopiować, ale na pewno nie całą książkę... Pomijam już to czy w ogóle jest to wykonalne tak aby się ta księga nie rozpadła...

Pozdrawiam
js

ex 353W'87

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

OK. Co prawda to prawda, 1,5k kartek do kserowania to bez sensu.
A może podłabyś tytuły i autorów publikacji. Spróbuję poszukać gdzieś, może da się to kupić. :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00