Witam Serdecznie
Jestem nowym użytkownikiem tego forum, a od nie dawna również szczęśliwym po raz drugi posiadaczem mercedesa ))
Jeżeli to możliwe to chciałbym Was (starych wyjadaczy) przez chwilkę pomęczyć a innymi słowy po prostu poprosić o odpowiedz w kilku kwestiach, które mnie nurtują, jako, że na innym forum nie otrzymałem wyczerpujących odpowiedzi w tych kwestiach
Wiec tak autko to w124ce z silniczkiem 3.2 z 1993 roku przebieg podobno 190 tyś jakby cos to kiedyś zrobię zdjęcia i podeśle
a oto moje pytania
1)na konsoli mam przełącznik i nie jestem do końca pewien do czego służy
http://mackuz.bolinko.org/is/img4/res_1159627229_a.jpg
2)jakim olejem najlepiej zalewać silnik ? w tej chwili jeżdżę na mobilu 1 lać nadal mobila czy może lepiej jakis inny jakie są normy mercedesa dla tego silnika
3)teraz najgorsze mniemam , ze czeka mnie mniejszy lub większy remont skrzyni aut. Objaw jest taki, że przy zmianie z 2 na 3 bieg jest efekt tak jakby ślizgania się sprzęgła (nie zawsze ale przy nieco mocniejszym wciskaniu gazu) co może być powodem a przede wszystkim czy to może się pogorszyć? Oraz czy mogę tak jeszcze jeździć przez jakiś czas bez negatywnego wpływu na prace skrzyni? nadmieniam, że inne biegi skrzynia zmienia wzorcowo - odnoszę też wrażenie, że na pozycji S efekt ślizgania się jest chyba mniejszy ale być może tylko mi się wydaje
4) ostatnie pytanie ) jak zachowuje się ASR w zimie, jakie wrażenia maja posiadacze ?
Z góry serdecznie dziękuję wszystkim za okazaną mi pomoc i Pozdrawiam ))