Alex pisze:
Podejrzewam, że gdyby poprzedni właściciele dbali o samochód jak należy - antena byłaby teraz w 100 % sprawna. Trochę mnie martwi perspektywa wydatku 100 - 120 PLN na wkład do anteny, no ale cóż - jeśli będzie trzeba...
Spróbuj nalać do bata jakiegoś penetratora, wymoczyć go w ropie, powachlować w górę i w dół lejąc na żyłkę olej. U mnie skrzywiona była "szczytówka", poza tym kupa syfu siedziała w bacie i mechanizmie (nie wyjeżdżał najgrubszy segment). Wszystko wymyłem WD-40 (wiem że badziewie ale nic innego nie miałem) potem wyprostowałem i wytarłem do sucha. U mnie dało się wyjąć zembatkę wciągającą żyłkę (inny model anteny niż Twój) ośki nasmarowałem silikonowym smarem, złożyłem i teraz antenka równiutko wjeżdża i wyjeżdża.
Radze dokładnie oczyścić grzybek na końcu anteny. Przy nasadzie bata jest uszczelka, która zbiera syf z najgrubszego elementu- wydłub ją i wyczyść kanalik w którym siedzi.
Moim zdaniem samego bata jak również żyłki nie powinno się smarować bo powoduje to tylko nabijanie syfu pomiędzy teleskofowe segmenty.
Powodzenia!
W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj