MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 11:57 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam.
Chcę wyczyścić sobie tapicerkę (fotele). Czy są jakieś pianki lub inne „czyściła”, które nie wymagają wody i nie zostawiają mokrych plam, bo w teraźniejszej porze, woda długo by schła i wszystko by zgniło.
Z góry dzięki za wszystko.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jak chcesz mieć dobrze wyczyszczone to musi to być zrobione na "mokro" i zawsze będzie trzeba wysuszyć.
Wiadomo czym lepszy sprzęt tym mniej trzeba szuszyć (odkurzacz piorący).
Wydaje mi się, ze lepiej jest dać to dobremu zakładowi (jednak koszt to ~100 do 200) lub mieć sqre - wtedy łatwo to zrobić samemu.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

W zakładzie w moim mieście takie kompleksowe (mycie z zewnątrz i wewnątrz) czyszczenie to koszt 295 zł.

VIN: WDB2020201A205202.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

witam
też planuję teraz kapitalne mycie tapicerki ( fotele + półka tylna+ podsufitka , bo reszte już wyczyściłem ) , co polecacie ? czy wyciągnięcie foteli i kanapy , wyszorowanie szcotką z mydłem i wyszuszenie suszarką zda egazmin ? musze się pozbyć zapachu palonych papierosów bo poprzedni własciciel palił niestety :(

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

tylko pranie odkurzaczem pioracym-innaczej bedzie schło do stycznia :cry: po odkurzaczu n adrugi dzien nie m asladu po praniu

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

to raczej zabiorę się za to w czerwcu jak wszytsko będzie szybko schło i będzie cieplej bo przy takich temperaturach to nie ma sensu , a odkurzacza piorącego niestety nie posiadam :(
pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

witam
dziś jednak wziąłem się za demontaż jak narazie tylnej kanapy + zagłówki , planuję to zrobić teraz bo jest dość brudna i wali fajami , zrobię oczywiście to na mokro a suszył będę w domu +suszarka , mam taką tapicerkę że na bokach jest coś takie skóropodobne/skajopodobne , może to welur ale nigdy nie miałem takiej tapicerki więc mogę się mylić :) tego boki planuję natrzeć czymś natłuszczającym tak jak się robi z elementami ze skóry , oczywiście po ty żeby jak najdłużej nie było na tym pęknięć ( jak narazie nie ma :) ) , do roboty pójdzie też podsufitka , przednie fotele , tylna półka , dzwi i reszta "szmat " w aucie :)
pozdrawiam

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

uwazaj z tylna polka i opatciem tylnej kanapy ... jak nei bedziesz delikatny mogą zostac szmaty ...

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
postmajtek

Panowie słuchajcie teraz wszyscy!!!
Chcecie mieć jak nową tapicerkę w swoim aucie???
Są na to tylko dwa sposoby.Zaraz o nich wam napiszę.
Ja próbowałm już praktycznie wszystkiego.Wywaliłem sporo szmalu na gówniane wynalazki,które i tak w gruncie rzeczy nie dawały efektu.Mam bzika na punkcie czystości w swoim Mesiu, także musiałem sprobować paraktycznie wszystkich chemikalii czyszcących na naszym rynku.
T
eraz juz przechodzę do sedna sprawy.

Pierwszy sposób:
Najlepsza pod słońcem pianka do czyszczenia zarówno tapiecerki jak i podsufitek samochodowych bardzo dobrej firmy KENT.Spryskujecie podsufitkę czy tez tapicerkę samochodową tymże magicznym wynalazkiem.Po chwili robi sie bielusieńka pianeczka, którą po kilku minutach, ścieracie jakąś scieraczkę okragłymi ruchami, najlepiej taką która nie zostawia żadnych paprochów.Pozostaje jak to mówią błysk i połysk.Pianka w twoim aucie pozostawia bardzo przyjemny świeży i niepowtarzalny zapach jednocześnie czyści zabrudzenia.

Drugi sosób:do tapicerki bardziej usyfilonej
Idziesz do pierwszego lepszego sklepu z chemią gospodarczą i kupujesz Wanisz do dywanów i tapicerek.Są dwa rodzaje:cytrynowy i drugiego już nie pamiętam.Ale ten drugi ma przyjemniejszy zapach.
Przygotowujesz sobie około 2 litrów ciepłej wody i wlewasz do tego około 2 nakrętek tego wanisza.Następnie gombką wytwarzasza pianę i nanosisz ją na tapicerkę(pamiętaj nanosisz tylko tą pianę), następnie wcierasz ogrągłymi ruchami szczoteczką lub tą samą gombką tą piane w tapicerkę.Po kilku minutach zobaczysz sam co się dzieje.Czyżby czary...???Naprawde mówię Wam panowie to działa.Tak jak wspomniałem juz wcześniej próbowałem już wielu reklamowanych wynalazków i to wszystko to tylko rekalmowy chłam i centralna lipa.Sprobujcie tego a sami zobaczycie.Jeżeli bedziecie chcieli wyczyścic sobie skóre w swoim aucie to nie ma lepszego wynalazku jak tylko mleczko do czyszczenia i konserwacji belgijskiej firmy KENOTEK.
Skórka po patraktowaniu jej tym mleczkiem satje sie mięciutka,czyściutka świeża i nabywa takiego świetnego połysku pzrywracając tym samym oryginalny kolor jak w najnowszych wózkach.Jakby któs był zainteresowany to mam dostęp do tego mleczka bo mój znajomy wozi tą chemię do salonów Mercedesa i Audi do Siedlec i Warszawy.Litr tego kosztuje około 40PLN, z tymże musicie uważać na podróby bo juz i takie pojawiaja się na nszym rynku.No wkońcu to mieszamy w Polsce,nieprawdaż?
Pozdarwiam
Ps: czekam na opinie![/i]

Tytuł:
Klubowicz

xenon117 pisze:
Drugi sosób:do tapicerki bardziej usyfilonej
Idziesz do pierwszego lepszego sklepu z chemią gospodarczą i kupujesz Wanisz do dywanów i tapicerek.Są dwa rodzaje:cytrynowy i drugiego już nie pamiętam.Ale ten drugi ma przyjemniejszy zapach.

To sposob dobry, ale... na dziury w tapicerce. Tutaj z mocnymi srodkami trzeba uwazac, szczegolnie w starszych wozach.

Tytuł:
postmajtek

To uważasz że wanisz moze ruszyc tapicerke???
Oj,kolego grubo ale to grubo sie mylisz!!!
Nic sie po nim nie dzieje.
To nie jest srodek na zasadzie jakiegos kwasu czy czyms w tym stylu.
Jast bardzo łagodnym środkiem a wytworzona z niego piana działa na zasadzie tlenu aktywnego który absolutnie nie ma właściwości żrących.
Juz to wszystko dokładnie przerobiłem i wielo ale to wielokrotnie sprawdziłem takze wiem co piszę.Pozdrawiam

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

xenon117 pisze:
To uważasz że wanisz moze ruszyc tapicerke???
Oj,kolego grubo ale to grubo sie mylisz!!!
Nic sie po nim nie dzieje.
To nie jest srodek na zasadzie jakiegos kwasu czy czyms w tym stylu.
Jast bardzo łagodnym środkiem a wytworzona z niego piana działa na zasadzie tlenu aktywnego który absolutnie nie ma właściwości żrących.
Juz to wszystko dokładnie przerobiłem i wielo ale to wielokrotnie sprawdziłem takze wiem co piszę.Pozdrawiam

Hehe, aktywny tlen, kwasy ... kolega sie chyba za dużo reklam naoglądał ;-) A zeby nie robic OT to ja tez czyscilem tym sposobem (Vanishem chyba albo jakims innym podobnym) ale dorabiane dywaniki do mojego. Efekt daleki od oczekiwan. A na orginalna tapicerke na pewno bym tego nie nalozyl.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
nowy

Pranie tapicerki, czyszczenie profesjonalne czy pranie samodzielnie?
Nie chcę zakładać nowego wątku, choć temat poruszany był kilka lat temu jest pewnie wciąż aktualny.
Kiedy należy dać kasę za profesjonalne czyszczenie tapicerki a kiedy można spróbować samemu?
Naturalnie dużo zależy od naszej zamożności. Zakładam jednak, że temat ten poruszają osoby które nie należą do rozrzutnych...
Jeśli chodzi o mycie wnętrza auta najwłaściwszym wyborem będzie odpowiednia myjnia ręczna. Raz do roku wypada odświeżyć, wyprać tapicerkę samochodową: pranie tapicerki
Nie jestem pewien czy dysponujesz sprzętem do prania tapicerki samochodowej? W zależności od okoliczności warto wziąć pod uwagę użycie płynu do ręcznego prania delikatnych tkanin. Niewielkie zabrudzenia można usunąć z pomocą miękkiej szczoteczki, przepłukać gąbką.
I żebyś nie miał złudzeń: dobre środki nie są dostępne w sprzedaży detalicznej. Można dostać je jedynie na fakturę, często też trzeba przejść odpowiednie szkolenie, ponieważ kupuje się koncentraty które rozrabia się samemu do roztworu roboczego.
Pozdrawiam!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam.

Czytam ten temat i w kilku postach doczytałem sie, że najlepiej nakładać coś na tapicerke, potem to wcierać itd. Zastanawiam sie jaki taki zabieg ma sens i ile jest w tym z prania. Wszystko co zostaje zrobione to wtarty brud w poszycie i gąbkę pod nim za pomocą jakiś cudownych środków.

Najlepszym o ile nie jedynym sposobem na skuteczne i sensowne, a zarazem bezpieczne wypranie tapicerki z materiały jest użycie odkurzacza piorącego.

Żeby nie robić sobie reklamy na forum, powiem tylko tyle że używanie takiego odkurzacza powoduje rozpuszczenie brudu jaki siedzi w tapicerce i jego odessanie razem se środkiem jaki został użyty. Poszycie i gąbka pod nim ma wtedy możliwość swobodnego wyschnięcia i w pogodny letni dzień trwa to kilka godzin, bo większość wody zostaje odessana, a w zimie przy suszeniu w ogrzewanym garażu to jakiś jeden dzień.

Mało tego, przy praniu podsufitki, jeśli nie zostanie ona dobrze odessana, a w moim mniemaniu szmatką czy gąbką zrobić sie tego skutecznie nie da, zdarzały sie sytuacje, że materiał odchodzi od pianki pod nim i podsufitka może obwisnąć.

Jeśli chodzi o dywany w samochodach, to pomijając już sam fakt prania ich dla czystości raz w roku, moim zdaniem należy przynajmniej po zimie odessać z nich wode z naniesionego śniegu, zapobiega to korodowaniu podłogi i nieprzyjemnemu zapachowi wilgoci wewnątrz.

Same dywany można prać proszkiem do prania dywanów rozpuszczalnym całkowicie w wodzie, żeby nie zapchać dyszy w odkurzaczu piorącym, do foteli i podsufitek polecam płyn do prania tapicerek, proszek lubi pozostawić po wyschnięciu biały osad na materiale, który trzeba potem drugi raz sprać. Uciążliwe plamy na fotelach można zaprać proszkiem, ale odessać już przy pomocy odkurzacza piorącego z płynem do prania.

Odradzam produkty Karcher'a, są mocno przereklamowane i drogie w stosunku do ich jakości. Środki firmy Kenotek czy innych producentów zaopatrujących myjnie w chemie są bardzo dobre, w przystępnych cenach i w brew pozorom dostawcy sprzedają je również w detalu.

Pozdrawiam i w razie czego służę pomocą.

sojczyn

Tytuł:
nowy

Witam!

Naturalnie zgadzam się z przedmówcą, ważne jednak by zachować właściwe proporcje. Nie w każdym przypadku klient będzie wzywał fachowca, to przecież naturalne!

Jeśli ostrożnie zapierze się samemu zabrudzenie, szczególnie na fotelach, nic wielkiego nie powinno się stać. W przypadku niektórych zabrudzeń nawet lepiej żeby coś zrobił a nie czekał aż plama się utrwali. "Cywile" nie mają na ogół odkurzaczy piorących stąd proponuję użyć gąbki do przepłukania, wyciągnięcia zabrudzenia.

Warto tak zaplanować wydatki na samochód, by znaleźć środki na profesjonalne czyszczenie przynajmniej raz do roku. Komfortu użytkowania auta prawidłowo wypranego, pachnącego czystością nie zapewnią żadne kosmetyki, zapachy które zazwyczaj wydają chemiczny, nieprzyjemny aromat...

Pozdrawiam :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00