laudan pisze:
Obejrzyj tlumiki, w sumie jest ich 2 + katalizator. Pewnie poprzednik wymienil koncowy. BTW. odglos tlumika powinienes takze slyszec na postoju (dodaj tylko troche gazu, mozesz rowniez przy okazji schylic sie i wszystko bedzie jasne).
![[oczko]](./images/smilies/oczko.gif)
witam
to nie jest wina tłumików , na 100 % , dziś zaglądałem pod auto ( spędziłem tam trochę czasu

przy okazji wymiany oleju silnikowego , tłumiki są w super idealnym stanie , ja myślę że to coś o wiele poważniejszego

i mam dziwne przeczucia że to może coś od skrzyni , bo dziś w czasie rozgrzewania silnika przed wymianą oleju przejechałem się ok 25 km , muszę stwierdzić że ten odgłos dochodzi tak jakby od silnika ( przysłuchałem się dokładniej ) ale bardzo blisko mnie czyli pewnie skrzynia albo sprzęgło
odgłos przypomina odgłos polonezów ( typowe wrrrrrrrr ) i jest na 3-5 biegu , na 1500-2000 obrotów , po przekroczeniu 2000 automatycznie ustaje , dzieje się to tylko w czasie dodawania gazu ( jadąc np . na 1700 obr na 3 bez dodawnia gazu tego nie słychać ) . Sprawdziłem także że po zmianie oleju silnikowego nie znikło to ale to raczej nie ma nic wspólnego z tym
planuję w tym tygodniu sprawdzenie poziomu oleju w skrzyni biegów i ewentualnie dolanie , mam też takie coś że przy zmianie biegów ( czy to na postoju , czy w czasie jazdy) słychać metaliczny stuk ( pojedynczy dla każdej zmiany biegu ) .
Dlatego moje przemyślenia skłaniają się ku skrzyni biegów . Jakby ktoś miał jakieś uwagi albo się z takim czymś już spotkał to prosze dać znać , z góry dzięki .
pozdrawiam