MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt cze 27, 2025 12:12 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

Rudolf Diesel pisze:
Dodam tylko, ze w Szczecinie panują takie zwyczaje, ze mercedesy z policyjnych "worków"
wracają do właściciela po trzech miesiącach, ale ZALEGALIZOWANE!!! List żelazny z prokuratury stwierdza,że numery są "wtórne", a sprawca nieznany. Naprawdę się opłaca!
Wjeżdzajcie w rękawy. Wiem, bo mam...

Cześć:
Masz chyba rację. Kiedyś się nad tym zastanawiałem i pomyslałem tak:
Masz np beczkę od kilku lat - jest legalna. Jezdzisz nią w dowodzie rej masz klika pieczątek z corocznych przeglądów. Beczułka niestety zgniła więc kupujesz taką samą (kolor, rok mniej więcej i motor) na białych i robisz przeszczep (przespawanie nr podwozia, przebicie nr silnika)
Jesli Cię policja zatrzyma i załóżmy że wykryje przeszczep - co moga Ci zrobić ?.
Twoim argumentem jest to, że wóz nie od wczoraj u Ciebie - masz pieczątki z przeglądów itp. I mówisz "w zaparte" że tak od zawsze było !
Jesli wóz nie jest kradziony - nie ma podstaw by Ci go zabrać.
Poza tym by Cię ukarać - MUSZĄ Ci udowodnić, że to Ty zrobiłeś misz-masz z autem i że to Ty przeszczepiłeś.
Owszem - udowodnić się da, że numery przebito i przespawano, ale byś poniósł karę - trzeba udowodnić że to TY a nikt inny to zrobił.
Osobiście nie widzę takiej możliwości - by policja była w stanie udowodnić Tobie że Ty zrobiłeś przeszczep, chyba, że sąsiad albo ktoś inny widział jak kupiłeś beczkę i wykonywałeś spawanie a następnie zeznał na policji że tak było (klasyczny donos).
A tak nawiasem mówiąc - to ja jezdziłem moimi exbeczkami i obecnym 124 od lat co najmniej dziesięciu. Nikt nigdy nie sprawdzał mi numerów. Owszem nr sprawdzili kiedyś w Fordzie Scorpio kolegi - podwozie tak a na silniku... nie znaleźli [zlosnik]

Co myslicie o tym ?

Tytuł:
Klubowicz

Ale kolego wziales sie do przekopywania forum:)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Jezdzac po kraju generalnie policja nie sprawdza numerow podczas standartowej kontroli drogowej, badz podczas zatrzymania w wyniku popelnienia jakiegos wykroczenia (w moim przypadku czytaj: przekroczenia predkosci [zlosnik] ). Raz tylko zatrzymano mnie i przeswietlono auto (Passata) doklanie, trzepali mnie chyba z pietnascie minut (auto bylo wtedy nowe, no i wyrostek typu ja w nim [zlosnik] ).
Gorzej sprawa wyglada jesli przekraczasz granice. Tu dokladne sprawdzanie auta zdarza sie o wiele czesciej, rekord w moim przypadku popelnili austriacy na swojej granicy z niemcami (gdzies w okolicach nauschwanstein, nie pamietam juz nazwy przyjscia). Zawzieli sie i trzymali mnie dwie godziny, sciagali niewiadomo skad jakis niby specow a i tak numerow nadwozia przyczepy kempingowej (Wilk 500TK - tu numery umieszczone sa na ramie za osia, a nie przed) nie znalezli [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]
Moral: grunt to sie nie przejmac [cool]

Pozdrawiam

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Tytuł:
Klubowicz

Jak widza MB to zagladaja tu i tam i do tego wkladaja glowe do bagaznika. Zawsze mi sie smiac chce jak im czapka spada [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop

.... co zrobic jak w samochodzie nie ma tabliczki z numerami? Ostatnio na moim I przeglądzie swoim Mietkiem, i wszystko było OK aż do momentu kiedy gośc zaczął szukac tabliczki znamionowej, ..... znalazł tylko dwa otwory w karoserii , prawdopodobnie po nitach......... jakoś udało mi sie przekonac go że taki już kupiłem, a on jak się okazało " badał go za poprzedniego własciciela, więc uznał że nie jest to zaden przekręt, ale powiedział że nie powinien mi go podbić i że jak zatrzyma mnie policja to powinienem isc w zaparte że tabliczka ta była cały czas na miejscu.
Powiedzcie czy mozna to jakos odtworzyć w Wydziale komunikacji czy co z tym robic?

pozdrawiam

Tytuł:
Klubowicz

Mozna nabic nowa tabliczke w upowaznionych to tego stacjach. Zrob to lepiej, bo mozesz miec problemy z policja.

Tytuł:
kombatant

GDzies mialem kolesia, ktory dorabia tabliczki, a Twoja sprawa jest tylko nabic sobie tylko odpowiednie cyferki. Tabliczka ladna, ze wszystkimi napisami i polami do wypelnienia, jak orginal.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Ocet pisze:
GDzies mialem kolesia, ktory dorabia tabliczki, a Twoja sprawa jest tylko nabic sobie tylko odpowiednie cyferki. Tabliczka ladna, ze wszystkimi napisami i polami do wypelnienia, jak orginal.

Będę zobowiązany za namiary. Z mojej tabliczki także zostało tylko wspomnienie w postaci dwóch dziurek...

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Maniek pisze:
Ocet pisze:

Będę zobowiązany za namiary. Z mojej tabliczki także zostało tylko wspomnienie w postaci dwóch dziurek...

To takie same dziurki jak u mnie :oops: , też poproszę namiar.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Piotr_K pisze:
Jesli Cię policja zatrzyma i załóżmy że wykryje przeszczep - co moga Ci zrobić ?.

Zabrać auto na parking policyjny na, powiedzmy, pół roku. W tym czasie zbadać czy nie kradzione. Po 6 msc stwierdzają że nie, ale do sprawy włączony zostaje Urząd Celny i stwierdza, że pojazd wjechał do Polski nieoclony, więc: dowalą opłaty graniczne itp wraz z odsetkami. Zdarza sie to niezmiernie rzadko - ale zdarza się.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Zapraszam niżej:)

Pan Bóg stworzył kobiete.... a Niemcy Mercedesa

Ostatnio zmieniony wt maja 20, 2003 4:03 pm przez Sobiecha, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nie bardzo rozumiem co ma urząd celny do tego. Musiałby mieć podstawy, dowody że auto wjechało do Polski i nie zostało oclone, a przecież mogło zostać skradzione i "wyczyszczone". W takim przypadku jeśli nie znajdą numerów i poprzedniego właściciela to auto wraca do obecnego po okresie od 3-6 mieś. W skrajnych przypadkach nie oddają, lub oddają, ale bez możliwości dalszej odsprzedaży. Tyle wiem od znajomego taksówkarza, któremu beczkę zabrali, ale oddali.

Sobiecha

MB W201 2.0D 86r.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Sobiecha pisze:
Nie bardzo rozumiem co ma urząd celny do tego. Musiałby mieć podstawy, dowody że auto wjechało do Polski i nie zostało oclone, a przecież mogło zostać skradzione i "wyczyszczone". W takim przypadku jeśli nie znajdą numerów i poprzedniego właściciela to auto wraca do obecnego po okresie od 3-6 mieś. W skrajnych przypadkach nie oddają, lub oddają, ale bez możliwości dalszej odsprzedaży. Tyle wiem od znajomego taksówkarza, któremu beczkę zabrali, ale oddali.

Urząd Celny, w momencie jeżeli ekspertyza policji wykaże przeszczep, jest informowany automatycznie. Na parkingu policyjnym (Mszczonowska ;) ) pracuje wtedy kilka grup dochodzeniowych. Jeżeli UC swierdzi, że auto wjechało w nasz obszar celny nielegalnie (bez opłat) to będzie nakaz płacenia cła, ale na auta powyżej 10 lat nie ma stawki, więc oddają - ale to trwa. Swego czasu to był dość popularny sposób na tanie sprowadzenie auta, tylko trochę długo trwało. Te info mam od celnika. Nie wiem natomiast co na to Urząd Skarbowy - teoretycznie powinien zarządać akcyzy i VATu z odsetkami - tak powinno być, bo między nami mówiąc przeszczepy to chora akcja (tak samo jak stawki akcyzy - ale to inna bajka).

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ok.
Ale jeśli dojdą że to przeszczep to nie mają podstaw do stwierdzenia że nie zostało zapłacone cło, ale też że jest lub nie jest kradzione. Mówimy tu o sytuacji gdy dojdą do tego że coś było kombinowane z numerami, a nie dojdą do właściwych oznaczeń - numerów. Na logikę biorąc chyba tak jest, skoro nie mogą ci udowodnić że auto jest kradzione to jak ci udowodnią że jest sprowadzane? Absurd, po prostu auto "no name".... Pewnie się za to wezmą i każą takie auta złomować.

Sobiecha

MB W201 2.0D 86r.

Tytuł:
kombatant

W Szczecinie na zlomach jest ponoc od cholery takich aut po worku na zlomach z takimi prostokatnymi otworami w miejscu gdzie moj ma numery [zlosnik]

S123 - 300TD 1982 Rudolf

S123 - 300TD 1985 Burak

Ostatnio zmieniony wt maja 20, 2003 11:02 pm przez Ocet, łącznie zmieniany 1 raz.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00