MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 9:52 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Gruszki są pod wykładziną bagażnika zaraz za tylnymi fotelami. Połóż fotele i za nimi w wykładzinie powinny być dwa blachowkręty. Odkręć i delikatnie podważ wykładzinę o 45 stopni od strony foteli. Gruszki są we wnękach. Jedna z prawej druga z lewej strony. Przykręcane są od spodu auta na 3 nakrętki + przewód ciśnieniowy. Dobrze jest dysponować kanałem lub podnośnikiem kolumnowym oraz odpowiednim kluczem imbusowym. Na kanale tył auta powinno się oprzeć na kobyłkach. Następnie wykręcić odpowietrznik regulatora Nivo i pozbyć się ciśnienia oleju w układzie. Dobrze jest też wcześniej zaopatrzyć się w olej do Nivo bo złapanie starego oleju jest mało prawdopodobne ze względu na ciśnienie i wycieki przy demontażu. Cała ta operacja powinna być przeprowadzona dość dokładnie i czysto. Jakiekolwiek partactwo lub nieszczelność zaowocuje deszczem olejowym po uruchomieniu silnika. Nowe gruszki Febi kosztują w granicach 270zł/szt. Zakładanie używanych ze szrotu praktycznie mija się z celem. Mam nadzieję, że demontując tylne siłowniki (amortyzatory:) nie nadwyrężyłeś przewodów ciśnieniowych. Lubią sobie wtedy pęknąć i niestety następna robota i wydatek. To co nazywasz amortyzatorami to praktycznie są siłowniki hydrauliczne ściśle współpracujące z akumulatorami ciśnienia czyli gruchami Nivo.
Pozdrawiam.

Tytuł:
postmajtek

Jaki dokładnie to ma być olej i ile litrów

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Olej ZHM i lepiej nie próbuj kombinować z zamiennikami. Koszt w granicach 20-25zł za litr. Nie wiem ile oleju zgubiłeś przy eksperymentach z tylnymi siłownikami. Zwykle przy wprawnej wymianie gruszek Nivo wystarczy litr oleju. Gruchy Nivo im bardziej zużyte tym więcej magazynują w sobie oleju. Jeśli w aucie ten olej jest dawno nie zmieniany a chcesz zadbać o Nivo to proponuję wymienić przy okazji cały olej. Nie wiem dokładnie ile go tam wchodzi ale myślę, że powinieneś kupić 3-4 litry. Nowy ZHM jest przeźroczysty i jest bardzo rzadki. Stary olej w zbiorniku wyrównawczym Nivo będzie ciemny i trochę bardziej gęsty. Przy wymianie gruch uważaj na duże ciśnienie oleju.

Tytuł:
postmajtek

Dziękuję Ci za pomoc, zaraz idę sprawdzić czy rzeczywiście je tam mam i odpiszę. <br>Dodano po 2 godzinach. 10 minutach.:<br> Są te gruszki. Sprawdziłem osobiście. Bardzo dziękuję za zidentyfikowaniu problemu. Jak naprawię to dam znać Dzięki. <br>Dodano po 1 minutach.:<br> Czy nie wie Pan, gdzie w miarę tanio idzie kupić te gruchy na necie ??? <br>Dodano po 37 sekundach.:<br> Nowe oczywiście

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Sprawdź na Allegro http://www.allegro.pl/item158563510_aku ... 2_210.html
ale w sklepach z częściami MB można też wynegocjować podobną cenę.
Pozdrawiam.

Tytuł:
postmajtek

Są te gruszki, znalazłem je. A czy ma ktoś może schemat podłączenia tych urządzeń - nivo i siłowników (amortyzatorów), gdyż wydaje mi się że ktoś już przy tym kopał i zrobił fuchę jak cza.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Link do schematu podłączenia Nivo - http://www.detali.ru/cat/oem_mb2.asp?TP ... 285&SGN=06
Górny obrazek, bo dolny to schemat układu ASD. Możliwe że masz inną pompę i zbiornik oleju, ale w sumie interesuje Cie chyba tył auta.

Tytuł:
postmajtek

Wiedziałem że na was idzie liczyć. Serdeczne dzięki. Jak będziedz na śląsku to zapraszam na kawę.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

WITAM, więc tak składasz tylne oparcia siedzeń ,wchodzisz do bagażnika ,odkręcasz dwie śrubki z prawej i lewej strony tuż za oparciami odginasz blache (delikatnie żeby jej nie zagiąć zabardzo) i widzisz już "gruchy" są prztkręcona od spodu auta trzema nakrętkami ale wcześniej musisz odkręcić przewód zasilający czyli tą metalową rurkę UWAGA MOżE TAM BYć DUżE CIśNIENIE !!! WIęC NAJPIERW PODNIEś AUTO żEBY NIE STAłO NA TYLNICH KOłACH po to aby zniwelować ciśnienie można też odkręcić przewód zasilający od amortyzatora (to to przy kole) żeby spuścić płyn TEż OSTROżNIE !!! MOżE BYć BARDZO DUżE CIśNIENIE !!! no i wtedy pozostaje tylko zlać stary płyn całkowicie można włączyć silnik na kilkanaście -kilkadziesiąd sekund żeby pompa wypompowała resztki płynu z przewodów przepłukać delikatnie filtr w zbiorniczku wyrównawczym (ten jest pod maską po lewej stronie obok pojemnika z płynem do szyb) , z amortyzatorów też spuścić płyn np. opuszczając na chwile auto na koła , przepłukać układ założyć nowe gruchy pozkręcać zalać nowy płyn ZHM (TYLKO !!! ZHM nie żadne tam inne do citroenów czy tp.)włączyć na chwile silnik odpowietrzyć układ ,odpowietrznik znajduje się u góry na kostce rozdzielacza , pojeżdzić troche można też obciążyć auto (sprawdż czy tył podnośi się przy obciążeniu ) następnie ponownie odpowietrzyć układ no i wtedy pozostaje tylko wsiadać i cieszyć się jazdą w komfortowych warunkach [zlosnik] .życze powodzenia i pozdrawiam
;) <br>Dodano po 5 minutach.:<br> OOOOOPS CHYBA SIę SPóżNIłEM Z TYN OPISEM :oops: poprostu nie zauważyłem że post ma drugą srtonę no ale już za póżno -poszło sorki :oops: ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam,

Chciałbym odgrzać temat.

Mam pewien problem z moim S124 E220T. Podczas jazdy słychać mocne i nieprzyjemne stukanie, gdy lewe tylne koło wpada w (nawet niewielką) dziurę w jezdni. Auto nie buja się na zakrętach, tylko ta lewa strona strasznie wali.

Dziś podniosłem tył i wydaje mi się, że zidentyfikowałem przyczynę. Zdjąłem koło, złapałem za tarczę i uniosłem oś z wahaczem do góry. W tym samym momencie zauważyłem, że amortyzator na ok. 1 cm zostaje w miejscu, jakby jego dolna część miała spory luz w wahaczu. Mam zapasowe kombi na części i jutro prawdopodobnie będę próbował te siłowniki przełożyć. Mam w związku z tym pytania do osób, które wykonywały podobne operacje.

1. Czy można założyć te amortyzatory do E220T od 300TE-24? Na amortyzatorach E220T jest duża cyfra 7 namalowana białą farbą, natomiast na amortyzatorze dawcy (300TE-24) cyfra 6. Co to oznacza i czego się mogę spodziewać? Podejrzewam, że ma to związek z charakterystyką tłumienia.

2. Nie podejrzewam, żeby akumulatory, tzw. gruszki, były do wymiany. Jak sprawdzić czy są sprawne?

3. Jakie inne elementy układu NIVO mogły ulec uszkodzeniu, mając na uwadze fakt, że przez pewien czas (nie wiem jak długo, było to zanim stałem się właścicielem auta) Nivomat pracował bez oleju (wyciek przez uszkodzony zimerring na osi pompy). Pompę już naprawiłem i uzupełniłem olej. Nie odpowietrzałem układu, ale podejrzewam, że przez dwa miesiące sam się odpowietrzył.

4. Czy ktoś z Was się orientuje czy prawy i lewy amortyzator w kombi są współzamienne?

Pozdrawiam.

W201 190D 1993 Signalrot
Ex: S123 300TD, S124 E300 Diesel, S124 E220 x 2, S124 300TE-24, W124 250D, VW 1302, VW 1200, BMW E39 523iA

Tytuł:
nowy

Witam,
ja mam również ten sam problem w moim E250D (W124 kombi), tzn. tłuczenie na tylnich zawieszeniach na nierównościach na drodze, i to po obu stronach, lewej i prawej.
Sam niestety nie naprawiam auta ale znajomy mechanik mówi, że to dolne elementy amortyzatorów niveau są wybite i to one tak hałasują.
Sam nie potrafię ocenić, czy tak jest, pozostaje mi tylko wierzyć mu na słowo. Chcę jeszcze dodać, że coroczne badania techniczne do przedłużenia dowodu rej. nie wykazują w żadnych błędów.
Jak temat najlepiej i najtaniej rozwiązać? Zakup pary nowych amortyzatorów (DB nr 124 320 2413) to kupa pieniędzy, sprawdzałem już w Mercedesie w Niemczech. Czy dają się te elementy jakoś regenerować?
Czy może mi ktoś podpowiedzieć?
Pozdrawiam

Tytuł:
kombatant

Można wyciągnąć amortyzatory i dać do regeneracji końcówek (tak jak końcówki drążków kierowniczych). Stronami są zamienne. O cyfrach nie wiem.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

gregoreich
Miałem ten sam problem tylko że z prawej strony. Mechanik raczej ma racje. Też się zastanawiałem czy regenerować jednak będąc w Niemczech dostałem używany w bardzo dobrym stanie ( z taką samą cyfrą ) za 30 Euro. Po zamontowaniu w aucie pukanie ustało i już poł roku jest spokój.

Tytuł:
kombatant

używane końcówki drążków też? Regeneracja kosztuje chyba 90pln...

S123 - 300TD 1982 Rudolf

S123 - 300TD 1985 Burak

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ocet pisze:
używane końcówki drążków też?

Pisałem o amortyzatorze, końcówki drążków jak mam do wymiany to kupuje nowe [oczko]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00