No i odebrałem - we środę
Przy okazji wyjaśniło się, dlaczego nie dymił ani nie pluł olejem - wszystko zostawalo w środkowym tłumiku, który ważył chyba z 10 kilo

a z racji dziurawości został wymieniony.
Na beznynie jeździ ładnie, za to muli na gazie - jeszcze muszę podjechać na regulację, swoją drogą ciekawe dlaczego tak się zrobiło? Silnik pracuje cicho, równo, pali na dotyk (chyba nawet lepiej niż przedtem).
Wymieniłem też sprężyny, amory i jeszcze parę duperelek - za calość dałem 4 tysie, z czego na silnik poszły niecałe 3 (do poprzedniej wyliczanki doszły jeszcze jakieś drobiazgi za +- 2 stówy), auto na gotowo (cena zakupu+koszt napraw) wyniosło mnie 8,000 co uważam za wynik akceptowalny, choć oczekiwałem, że zmieszczę się w mniejszej kwocie...
A oto pełna lista napraw:
I. Głowica
1. wymiana prowadnic zaworów wydechowych i ssących, szlifowanie gniazd i zaworów, planowanie
2. Wymiana uszczelki: głowicy, kolektorów ssących i wydechowych
3. Wymiana simeringów silnika wraz z uszczelką boczną dekla
4. Wymiana uszczelniaczy zaworów
II Blok
1. Wymiana tulei cylindra II
2. Wymiana pierścieni na 6 tłokach
3. Szlifowanie powierzchni bloku
III Układ zasilania
1. Wymiana odmy i gumy przepustnicy spiętrzającej
2. Wymiana filtra paliwa
IV Zawieszenie
1. Wymiana sprężyn tylnych i amortyzatorów
V Wydech
1. Wymiana środkowego tłumika oraz zawiesi gumowych kompletnych wraz z uszczelkami
+ oczywiście wymiana oleju i filtra oleju, do tego jakieś żaróweczki na desce rozdzielczej, przeczyszczenie alternatora i rozrusznika, przeglądnięcie całości.