Ceramizera nie stosowałem - wtedy był dostępny tylko "Xado" i miał b. pokrętną technologię "obróbki", ktora mnie zniechęciła - ale w Nexii testowałem Militeca. Jego zadaniem miało być zmniejszenie tarcia ale poprzez zmianę właściwości metalu a nie dobudowywanie warstwy ceramicznej.
Uzyskałem owszem pewną poprawę - silnik stał się cichszy, przestałsię pojawiać osad na rurze wydechowej, lepiej też "ciągnął" na niższych biegach - w miejscach gdzie wcześniej trzeba było redukować, po zalaniu Militecem jechał sobie spokojnie na czwóreczce (sprawdzałem w Bieszczadach

).
Efekt ten utrzymywał się przez kilka ładnych tysięcy km, w międzyczasie wymieniłem olej, potem powolutku zaczął się pojawiać osad na wydechu.
Chciałem powtórzyć tę operację, ale nie mogłem zdobyć Militeca, a zamaist niego zaproponowali mi "niemal identyczny" Motor-life. Niestety, dodanie tego czegoś nie spowodowało już większych róznic w pracy silnika.
Od czasu pierwszego "wlewu" Militeca przelatałem jakieś 40,000 i nie widze jakichkolwiek negatywnych objawów, nic się nie zatkało, sprężania nie mierzyłem ale ani oleju nie bierze specjalnie dużo (trochę wycieka przez uszczelkę pod deklem ale w nexiach to norma) ani nie ma problemów z zapalaniem.
W międzyczasie zakupiłem buteleczkę Militecu i znów się zastanawiam, czy by nie zalać

. Nie wiem czy ktoś pamięta dokładnie, ale Militeca zdaje się testowali kiedyś Kurek z Kamińskim w swoim słynnym Maluchu (w kórym zresztą zginęli

), - wlali, pojeździli, zdjęli miskę i dalej jeździli.
A co do ceramizera to jeden człowiek z któregoś forum (tylko teraz nie pamiętam, czy to było autocentrum, czy nexia.pl) zastosował w swojej Nexii (z tym że teraz nie pamiętam, czy był to Ceramizer czy Xado) i bardzo sobie chwalił, robił nawet wykresy mocy na hamowni i ciśnienia sprężania, które prezentował na forum, a przebieg miał coś ze 180,000. Inny zapodał do skrzyni biegów i przestało mu haczyć.
Wysłałem do firmy pytanie o różnice między Xado a Ceramizerem ale niestety bez odpowiedzi
Sam się zastanawiałem nad tym ceramizerem, ciekaw jestem opinii innych.