witam jestem tu nowy. za kilka miesiecy planuje zakup swojego pierwszego autka. w planach mam zakup bmw e36 328 ale... ostatnimi czasy w oko wpadly mi mercedesy w124 w wersji coupe. I tu mam prosbe do uzytkownikow tych modeli.
1) jaki silniczek jest najlepszy do tych modeli. na allegro widzialem duzo 230 ale jak na moje oko to troche maly jak na takie duze auto. zastanawiam sie miedzy bemka 2.8 wiec jezeli zdecydowal bym sie na merca to cos w tych klimatach moze 3.0 ??? ( ile mialy cylindrow???)
2) ile pali takie cacko. chodzi mi szczegolnie o trase gdyz wlasnie na trasie bede glownie uzywal tego autka, gaz nie wchodzi w gre poniewaz to nie bedzie auto do codziennego uzytku.
3) jak przedstawia sie sprawa z wytrzymaloscia tych aut. konkurent tj. bmw jak wiadomo to bardzo dobrze wykonany i wytrzymaly samochod. jak sprawa przedstawia sie z miskami ???
4) ceny czesci i serwisowania. bardzo mnie to zastanawia samochody te maja najczesciej automaty i jak cos poleci to przypuszczam ze trzeba bedzie sporo bulic za naprawe. czy jest duzo zamiennikow czy raczej stosowac oryginaly ???
5) wyposazenie tj. co taki samochodzik posiada w standardzie. mile widziana klima, skora, elektryka ( fajnie by bylo gdyby byla tez kontrola trakcji jednak nie wiem czy w takich starych samochodach montowali )
6) no i na koniec sprawa dynamiki. na oko samochod jest duzy i ospaly, do tego ten automat... jak przedstawia sie sprawa z tymi 3.0l silnikami to juz chyba jakos ciagnie??? nie chodzi mi o to zeby latac 200 po zakretach, ale jak wiadomo przy wyprzedzaniu warto miec te pare kucy pod maska wiecej
dodam tez ze na samochod bede mial przeznaczone okolo 16tys. czy za taka cene mozna juz nabyc dobry egzemplarz (ktory rocznik warto brac) czy raczej dac sobie spokoj bo za taka kaske to wrak polepiony i wogole padaka???
jak juz wczesniej wspomnialem bede wybieral miedzy bmw 2.8 a tym miskiem. do bumak mam wielki sentyment od zawsze podobaly mi sie te samochody uwazam ze maja w sobie cos porywajacego, jednak wersja e36 jest dosc pospolita i pelno tego sie kreci po naszych drogach a juz taki misiek w coupe to raczej rzadkosc, sam wylowilem tylko jednego w olsztynie :/ pozatym mercedes wyglada dostojniej i pokazac sie w takim czyms to juz jest fajna sprawa ( prosze nie krzyczec ze szpaner, lanser i kupuje samochod tylko po to zeby rwac panny, mysle ze kazdy kto kupuje taki samochod w glebi duszy chce sie wyruzniac z tlumu uniakow, felicji czy innych civicow

) wyglada dostojnie ale i zarazem sportowo, fajne duze coupe.
to chyba tyle wiem ze duzo pytan ale jezeli ktos mialby czas to prosilbym o odpowiedz.
p.s te miski to maja naped na przod czy na tyl ???