MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob lip 19, 2025 8:09 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam,
oglądałem dzisiaj 300 TDT;
http://moto.allegro.pl/item167986576_mercedes_300_turbo_diesel_kombi.html
kilka pytań mi się nasunęło, mianowicie:
- kontrolka ASD nie świeci się po przekręceniu kluczyka, podczas ruszania (jedno koło na poboczu) trójkącik ostrzegawczy się nie zapala, nie działa blokada - jaka może być przyczyna? jak to zdiagnozować? no i najważniejsze: czy to duży kłopot?
- cieknące tylne szyby (boczne) - podobno częsta przypadłość 124T - prawdopodobnie skorodowane też ranty pod uszczelkami - dostępne są reparaturki tych elementów, czy konieczna jest rzeźba?
- w sumie przebieg nie taki duży, a kierownica wytarta jak schody na dworcu - możliwe żeby jazda sposobem "dziadek/babcia czyli podając sobie kierownicę z rączki do rączki" spowodowała takie wytarcie? licznik przez obecnego właściciela raczej nie kręcony, może przez poprzednich...
To tyle spostrzeżeń po pierwszych oględzinach.
Może Wam przyjdzie coś do głowy, co jeszcze sprawdzić...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Silnik coś za czysty albo mi się wydaję.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

Z wierzchu ładny, [ok] [ok]. Jeździłeś już nim ??. Poproś o ściągnięcie pokrowca z fotela kierowcy i sprawdź jak wygląda fotel.

http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic. ... highlight=

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Auto wygląda nieźle, ale szkoda że nie podałeś numeru VIN. Boczki drzwi były zmieniane czy szyby dokładane? Brak poduszki oryginalnie? VIN by rozwiał te wątpliwości. Co do ASD to trudno wydać diagnozę na odległość. Układ ASD jest dość prosty. Może trzeba zacząć od sprawdzenia czy na swoim miejscu siedzi sterownik ASD i czy jest sprawny.
Pozdrawiam.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

przebieg 225 to mozna miedzy bajki włozyc [zlosnik]

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Ach jak ja lubie tyle smalcu na desce.. w lecie mozna spokojnie kielbaski smazyc pod szyba [zlosnik] A kierownica z tego co widze jest skorzana, one sie ciut inaczej wycieraja jednak i bardziej blyszcza niz przy zwyklej kierownicy przy podobnym przebiegu. Ale to tylko wnikliwe ogledziny moga stwierdzic, kierownica nie jest elementem, ktorego sie nie wymienia ;)

TEN podobnie kosztuje, tylko waluta troche inna.. A kierownica wytarta do samego drewna [zlosnik]

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
swój chłop

Witaj Przemo,
ja jestem po 6 miesięcznej poszukiwaczce MB, kupiłem dopiero 5.01, naoglądałem się tyle "cudów", że hey. Moje rady, sprawdź win, posłuchaj silnika, a na przebieg nie zwracaj uwagi bo może mieć tyle, może mieć duzo więcej. Ja teoretycznie mam 192 jak kupowałem teraz ok 196tyś i powiem pali przy -18 jak nowy więc przebieg był zblizony do oryginału, choć na briefach i w danych z książki się zgadzało. Co do ASD i klimy to była kiedyś podana wielokrotnie zasada: jak nie działa to nie ma i tej zasady się trzymaj (przerabiałem to wież mi). Ja jak kupowałem to klima coś tam chłodziła po wizycie w serwisie kllimatyzacji - cena 700. Z czujnikiem może być podobnie - coś się rozpieło, bezpiecznik, np. przetarte kable ale może być coś poważniejszego (pewne ryzyko?). Mietek wygląda całkiem całkiem i cena jest nawet niezła, choć zastanawiające są te zaślepki na drzwiach choć ma el. Win Tobie wiele powie. Aha szyby tylne w T to chyba już taki urok kombiaków, ale niewielkim kosztem sie usuwa tą przypadłość. Co do kierownicy to nie jestem pewien ale z tego co wiem poduszeczki były w standarcie od 92, a przed za dopłatą. Sprawdź skrzynię jak działa bo to mogą być niezłe koszty i upierdliwe, czy biegi płynnoie przełącza i przy jakich obrotach jak dasz w gaz.
Pozdrawiam i życzę "celnego" trafu. Swoją drogą 300TDT to kawał zaje..... fury!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja sie tam nie znam za bardzo ,ale czy czasem MB z szescioma cylindrami (czy to w benzynie czy dieslu) nie miały podwójnej końcówki wydechu?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 1231765
beet Dobry link jeszcze lepsza cena ;) Kierownica do drewna i to tylko w 2 miejscach [oczko] Miki01 masz racje jeśli nie działa czyli tego nie ma.
Silnik myty. Te szyby, wycieraczki. Za ładny i za tani. Musisz sprawdzić viniarkom. Bo coś tu chyba śmierdzi

Pozdroffionka :-?

Ostatnio zmieniony pn lut 26, 2007 11:58 pm przez maxtro, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

cosik śmierdzi
tapicerka wydaje się cos nie teges - z przodu elektryka szyb a korbka od kierowcy i dziura od pasażera?

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
swój chłop

Przypomniało mi się, że obrotomierz nie działa również...
Co do silnika, to oglądałem - umyte są tylko te zewnętrzne pokrywy, a w zasadzie przetrate szmatką - reszta pod nimi brudnawa, ale bez wycieków oleju - nie oglądałem go od spodu jeszcze...
Fotel przetarty na oparciu, na boczku - od wsiadania - jeździły nim niskie osoby;
VIN oczywiście sprawdziłem - nie miał elektr. szyb - "aftermarket" - stąd te zaślepki
Poduszki nie było i nie ma... A przy okazji poduszki, to kierownica jest wytarta na matowo, a nie na połysk:)
Jeśli chodzi o wydech, to owszem 5 i 6-cio cylindrówki miały podwójny, ale wydaje mi się że kombi zawsze jedną dużą końcówkę posiadały...
Samochodem jeździłem - biegi płynnie w górę i w dół, brak stuków w zawieszeniu i luzów na przekładni kierowniczej, dyfer nie wyje, ogólnie sprawia wrażenie całkiem zwartego autka (czasem spotyka się pojazd, który ma już tyle przelatane, że każdy element żyje swoim życiem)
Aha, dla wyjątkowo ciekawych podaję VIN - WDB1241931F199487

Dodam jeszcze, że ciśnienie oleju na rozgrzanym silniku ok. 1,5 na biegu jałowym. Jak poznać, że maszyna działa sprawnie, turbo itd.? Zacząć od pomiaru kompresji? Jakie wartości powinny być w normie?

Ex: W123 230C '80

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

powinien miec sporego kopa :lol: powaznie, juz podacza jazdy powinienes wyczuc ze auto zbiera sie ponad przecietnie dobrze.to jest prawie 150 KM i 270 Nm to powinno wciskac w fotel ładnie.

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ogólnie auto sprawia dobre wrażenie. Szkoda, że nie ma szyberdachu. Wydech powinien mieć pojedyncze wyjście. To, że silnik czysty jeszcze nic nie znaczy. Jeśli ktoś dbał będzie czysty a to czy dbał widać na każdym kroku przy oględzinach auta. Z tego, co piszesz wnioskuję że auto jest w dość dobrym stanie. Co do turbo to nie stawiaj na to że jest uszkodzone. Ten silnik ma dość dużą sprężarkę i nie tak łatwo ją zarżnąć. Wiele osób nie szanuje tego modelu Mercedesa. Skoro ma 147KM i niecałe 11 sek. do 100km/h to traktują je jak benzynowe BMW. Potem czytamy na Forum, że 300TD jest nieudanym silnikiem.
Pozdrawiam.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Mirmur pisze:
Szkoda, że nie ma szyberdachu

Szyber jest wporzadku, dopuki dziala i nie zaczyna przeciekac. Jest klima wiec nie bedzie tragedii w lecie. Reszte dopowiedzieli koledzy co sprawdzic na co patrzec. Fotel przeciera sie dopiero gdzies po 300 350 tys. km. takze licznik na bank krecony.

Tytuł:
swój chłop

Hey Przemo,

fotel przy tym przebiegu to .... chiba ktosik 200 razy dziennie tak w te i z powrotem [zlosnik] Ale rzeczywicie cena atrakcyjna. Jak reszta działa i jeździ ok to dogadaj cenę, na klimę, licznik i asd i "Coco jumbo i do przodu" [smiech] . Bo czy kupisz za 14 czy 25 to w większości przypadków i tak trzeba będzie dołożyć na serwisie. Z ta turbiną to dość trudno ocenić jej stan bo w Mercedesie ten podzespół psuje sie dość powoli, sprawdź prosze przewody wodne jak silnik jest ciepły jesli twardnieją to znak, że turbo jest nagryzione zębem czasu (czytałem kiedyś w AŚ z przed dwóch lat był art o 124 turbo), zresztą turbo w Mercedesie to nie VW koszt turbinki regenoerowanej jest ponizej 1000. Zdecydowanie polecam jeszcze wjechać z nim na kanał bo w podwoziu też mogą czekać niespodzianki. Brak szybru to faktycznie ból bo ja wersji dopasionej z klimą szybrem i wieloma innymi szukałem b. długo, ale jak auto jest w porządku to i brak szybra chyba przecierpisz.
Aha te podwójne rury wydechowe to chyba pomyłka z grupą VW bo nie widziałem MB z podwójną rura w 300tdt.
Pozdrawiam
Miki01 300TDT 94'

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00