MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 20, 2025 7:50 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

U mnie natomiast w W124 przestalo swiecic swiatlo dzienne prawe.
We wtyczce, przy prawym reflektorze, na styku gdzie idzie napiecie do zarowki swiatel dziennych mam ~0.4V.
W lewym reflektorze wszystko OK.

Czy winy szukac w przelaczniku swiatel?

Tytuł:
swój chłop

Skoro zaczęło działać to bardzo się ciesze i gratuluje udanej naprawy, ale teraz nurtuje mnie trochę sprawa niedziałających świateł u mnie, czym było to spowodowane. Wszystko robiłem systematycznie, sprawdzałem po kolei, co dotknąłem to włączałem światła i zadziałały po przeczyszczeniu punktów masowych, do tego każde światło po przeczyszczeniu odpowiadającemu mu punktowi. Nie neguję Twojej wiedzy Kolego Gerri, ale trochę mnie to dziwi. Dodam, że wcale nie dziwne, że zaśniedziały oba punkty naraz, bo samochód stał ponad miesiąc pod chmurką, w zimie do tego z kompletnie wyładowanym akumulatorem, a wtedy procesy rdzewienia i śniedzenia zachodzą szybciej. Masz jakieś wytłumaczenie na mój przypadek, bo jeśli twierdzisz, że to nie masa to co? Pytam z czystej ciekawości :)

plus lpg:)

Tytuł:
weteran

zegarek pisze:
Czy winy szukac w przelaczniku swiatel?

Nie! (bo w przełączniku świateł pod kierownica jest WSPÓLNY styk dla obu reflektorów)

zegarek pisze:
U mnie natomiast w W124 przestalo swiecic swiatlo dzienne prawe.
We wtyczce, przy prawym reflektorze, na styku gdzie idzie napiecie do zarowki swiatel dziennych mam ~0.4V.
W lewym reflektorze wszystko OK.

W tym aucie nie ma fabrycznie zamontowanych świateł dziennych. Jeżeli to jakiś domontowany wynalazek, to nie wiem za bardzo jak to na odległość zdiagnozować; najlepiej po kolei... [zlosnikz] <br>Dodano po 13 minutach.:<br>
Meeta pisze:
Masz jakieś wytłumaczenie na mój przypadek, bo jeśli twierdzisz, że to nie masa to co? Pytam z czystej ciekawości :)

Taaa... Dydaktycznie jest istotne naświetlenie tego problemu (dla potomnych)

Skoro reflektor ma WSPÓLNĄ MASĘ dla wszystkich źródeł światła, to jeśli nie świeci jedno z nich (wskutek braku masy) - to nie będą świecić również pozostałe. Jest to pewne uproszczenie, gdyż w przypadku braku masy na JEDNYM z reflektorów obwód zamyka się przez żarówki drugiego reflektora (do masy) i robi sie tzw. "choinka" (podejrzewam jednak, że cos takiego byś zauważył). Ponieważ podszedłeś do zagadnienia systematycznie (i robiłeś wszystko po kolei) a byłeś nastawiony (być może) że to jednak winne sa masy, no to może jakis etap sprawdzania przeoczyłeś.
Masy padają, jak miał z nimi do czynienia blacharz (zero szacunku dla prądu - dla mas w szczególności) Oryginalne wytrzymują długie lata - nawet pomimo unieruchomienia pojazdu.
Jednak (w obliczu rachunku prawdopodobieństwa) stawiam na przełącznik - był w stadium początkowego popsucia, i kilkakrotne (przypadkowe) poruszenie nim pomogło dla wzbudzenia elektronów.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Gerri pisze:
W tym aucie nie ma fabrycznie zamontowanych świateł dziennych. Jeżeli to jakiś domontowany wynalazek, to nie wiem za bardzo jak to na odległość zdiagnozować; najlepiej po kolei... [zlosnikz]

hehe

przepraszam glupote walnalem.

Juz wiem, ze chodzilo mi o swiatla przeciwmgielne.

Bede wdzieczny za wskazowki gdzie zaczac szukac usterki. Wstepne badanie juz mam, bo wiem, ze we wtyczce przy reflektorze napiecie na przewodzie* jest bardzo niskie w porownaniu z tym przy lewym reflektorze, w ktorym zarowka swieci.

* kolor szary z paskiem. Prawy dolny rog we wtyczce (z perspektywy kierowcy)

Tytuł:
weteran

Szary z zielonym paskiem (kontakt nr 6 opisany na wtyczce)
Ponieważ bezpiecznik jest jeden, a drugie światło świeci, to bezpiecznik odpada. Musisz dotrzeć do przekaźnika kontroli świateł (w skrzynce bezp.)
Ma on trzy podstawki: szesnastonóżkową (przez którą jest zasilany) oraz ośmio i dziesięcionóżkową. W ośmionóżkowej na wtyku nr "8" powinien być kabel szaro zielony prowadzący bezpośrednio do reflektora. Jeżeli podasz tam napięcie z akumulatora, i prawe przeciwmgielne zaświeci, to winnym Twojego kłopotu jest przekaźnik kontroli oświetlenia.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Gerri pisze:
Ponieważ bezpiecznik jest jeden, a drugie światło świeci, to bezpiecznik odpada. Musisz dotrzeć do przekaźnika kontroli świateł (w skrzynce bezp.)
Ma on trzy podstawki: szesnastonóżkową (przez którą jest zasilany) oraz ośmio i dziesięcionóżkową. W ośmionóżkowej na wtyku nr "8" powinien być kabel szaro zielony prowadzący bezpośrednio do reflektora. Jeżeli podasz tam napięcie z akumulatora, i prawe przeciwmgielne zaświeci, to winnym Twojego kłopotu jest przekaźnik kontroli oświetlenia.

zegarek, jak ten "przekaźnik kontroli świateł" wygląda masz w tym poście:
http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic. ... &&start=15

Kolega Gerri już mi kiedyś w tym temacie pomógł i ja też jestem zdania że winne jest w/w urządzenie. Mi "brakowało" lewego światła pozycyjnego mimo że kontrolka żarówek nie świeciła a żarówka była dobra. Niewielkie napięcie rówież pojawiało się we wtyku żarówki, ale po podłączeniu żarówki spadało do zera.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Tez Ci bardzo dziekuje, juz sie przygotowalem psychicznie ze zdjec :) W weekend sie za to biore.

U mnie natomiast kontrola zarowek swieci jesli zapale przeciwmglowe, ale raczej nic z tego nie wynika.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

zegarek pisze:
U mnie natomiast kontrola zarowek swieci jesli zapale przeciwmglowe, ale raczej nic z tego nie wynika.

Wyniknie jak już naprawisz - żółta kontrolka z żaróweczką przestanie świecić - czego Ci życzę [zlosnik]

Pozdrawiam.

'93 MB W124 300D - elektryczna zagadka... :roll: VIN WDB1241301B880698

"Jeśli psujesz coś dostatecznie długo, w końcu ci się uda"

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dzieki Gerri za naprowadzenie. Winnym okazal sie przekaznik, przelutowalem kilka miejsc i juz wszystko w porzadku :)

Tytuł:
postmajtek

a ktory przekaznik??/

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

lycon pisze:
a ktory przekaznik??/

Ten, o ktorym piszemy przez kilka ostatnich postow :)

Tytuł:
postmajtek

ja mam tak ze czasem jak wlacze swiatla przez chwile kontrolka swieci i po chwili gasnie a czasem wogole nie swieci i zastanawiam sie co to zrboic z tym???

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00