MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 20, 2025 11:53 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: sprężyny tył
swój chłop

Witam posiada może ktoś sprężyny do 124 sedan,lub chciałby sie zamienić, poprzedni właściciel mojej gwiazdki,założył od TAXI i teraz mi dupa sterczy w górze jak w fiacie 125 przed remizą w dzień zabawy.(dobre bybyły do auta które ciąga przyczepki,lawete,a ja nawet haka nie mam)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Hehe mam inny pomysl. Utnij tak ze dwa lub jeden zwoj [smiech] [smiech]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

FreQ pisze:
Hehe mam inny pomysl. Utnij tak ze dwa lub jeden zwoj

Jest to niebezpieczne bo na nierównościach i zakrętach, może wyrzucic z drogi.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Żeluś pisze:
Witam

FreQ pisze:
Hehe mam inny pomysl. Utnij tak ze dwa lub jeden zwoj

Jest to niebezpieczne bo na nierównościach i zakrętach, może wyrzucic z drogi.

EEEE jakie tam wyrzucic. MB samo nie poleci. Wyleci jak amorow nie przykreci [smiech]

swój chłop
Awatar użytkownika

BoB82 pisze:
Witam posiada może ktoś sprężyny do 124 sedan,lub chciałby sie zamienić, poprzedni właściciel mojej gwiazdki,założył od TAXI i teraz mi dupa sterczy w górze jak w fiacie 125 przed remizą w dzień zabawy.(dobre bybyły do auta które ciąga przyczepki,lawete,a ja nawet haka nie mam)

Sprężyny dedykowane do wersji taksówkowych wcale nie podnoszą tyłka. Sam jeżdżę na takich i mam samochód na normalnym poziomie. Po prostu to jakaś samoróba, kowalska robota :lol: A jak już były pod kowalskim młotkiem to może lepiej już niech nie wracają tam. Bo będzie klops.

Autor powyższego postu najczęściej plecie bzdury...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Nie - sa specjalne "wzocnione" sprezyny w sprzedarzy, tylko na tyl. Mam takie i tez ma podniesiony tyl - mi sie baaardzo podoba a i nie ma probemow przy ciagnieciu przyczepy.

ps. mam w garazu komplet "sportowych" niskich sprezyn

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop

sportowe i niskie tzn? co sportline,czy jeszcze niższe i twardsze,opisz mniej więcej jak wyglądał twój MB jak miałeś założe i jak z komfortem,czy wogóle był,i jak do sprzedania to cene także bym prosił.z góry dzięki

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Niskie - przy oponach 225/50R16 z tylu i ET 33 jak siedzialy 2 osoby z tylu to na wiekszych wyboach ocieraly o nadkola. Nie byly twarde - nawet bardzo komfortowe.
Nie wiem jakie to sprezyny bo przyrdzewiale sa niestety i zadnych paskow kolorowych ani napisow nie ma (byly czerwone). Ale samochod stal nisko.
Leza w garazu i zawadzaja wiec..... na priv.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
Nie - sa specjalne "wzocnione" sprezyny w sprzedarzy, tylko na tyl. Mam takie i tez ma podniesiony tyl - mi sie baaardzo podoba a i nie ma probemow przy ciagnieciu przyczepy.

ps. mam w garazu komplet "sportowych" niskich sprezyn

TReneR, ja już nie wiem. Swoją Mercedes jeżdżę na cierpie i z wiadomych przyczyn pobiegłem zaraz po kupnie do Brolera (W-wa MB wie kto to) i kupiłem właśnie takie sprężyny. I powiem szczerze, nie narzekam na ich właściwości, są mocne. Ale za cholere kuper się nie podniósł... Może są rózni producenci...

Autor powyższego postu najczęściej plecie bzdury...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Gabriel pisze:
TReneR, ja już nie wiem. Swoją Mercedes jeżdżę na cierpie i z wiadomych przyczyn pobiegłem zaraz po kupnie do Brolera (W-wa MB wie kto to) i kupiłem właśnie takie sprężyny. I powiem szczerze, nie narzekam na ich właściwości, są mocne. Ale za cholere kuper się nie podniósł... Może są rózni producenci...

Moze, pewnie sprezyna sprezynie nie rowna - umnie wyraznie sie podniusl - mozna 3palce wlozyc miedzy opone a nadkole. Na starych sprezynach nawet na jeden palec przeswitu nie bylo

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop

Niedługo sam będę wymieniał sprężyny z tyłu, bo prześwit jest już minimalny i czasem przy szybszych zakrętach kiedy jedna strona jest bardziej obciążona słyszę dźwięki jakby tarcia, więc pewnie nadkole dostaje ;) Ostatnio myjąc moją Mercedes myjka ciśnieniową nie mogłem umyć nadkoli z tyłu, bo myjka nie weszła, a z przodu by dwie bez problemu weszły :D Trener, mam pytanko... Jak miałeś taki nędzny prześwietl (jak ja teraz) to jak to odebrały amorki z tyłu?? przez to, że samochód był tak nisko nie oberwało się im, było wszystko w porządku przy nowych sprężynach, czy amorki też wymieniałeś?? Pytam, bo mam efekt sprężynki na nierównościach poprzecznych. Kiedy tył wjeżdża na taką nierówność to już ściśnięte i obciążone amorki wystrzeliwują tył samochodu w górę, wiec pasażerowie z tyłu niejednokrotnie odbili się już od sufitu ;)

plus lpg:)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Meeta pisze:
Jak miałeś taki nędzny prześwietl (jak ja teraz) to jak to odebrały amorki z tyłu??

Amortyzatory byly jeszcze ok - chyba poprzedni wlasciciel wymienial, nie bujalo. No ale jak robic to porzadnie, wiec i amortyzatory wymienilem (spoczywaja sobie teraz w garazu obok sprezyn).

ps. Diagnosta na przegladzie 2 razy robil test bo mu tlumienie 100% wychodzilo na nowych [zlosnik]

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Meeta pisze:
Niedługo sam będę wymieniał sprężyny z tyłu, bo prześwit jest już minimalny i czasem przy szybszych zakrętach kiedy jedna strona jest bardziej obciążona słyszę dźwięki jakby tarcia, więc pewnie nadkole dostaje ;) ..

Trze o nadkole????? Dziwne nie powinno chyba ze masz jakie szerokie laczki lub cos z drązkami porobione.

Tytuł:
swój chłop

tzn to w sumie takie bardziej porównanie niż stwierdzenie faktu. dziwne dźwięki... jakby się zastanowić to chyba raczej mam skrzywioną osłonę chroniąca przed pyleniem klocków, ale póki się sprężyn nie wymieni to można szukać, stukać badać, a po wymianie i tak może być coś innego ;)

plus lpg:)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 8478669
Mam obniżone zawieszenie na amorach gazowych Monroe, jest bardzo niskie, między oponą a nadkolem jest może jakieś 1,5 cm, ale jeździ się komfortowo, auto jest sztywne, nie buja na zakrętach, jeździłem wieloma 124 ale w moim zawieszenie póki co jest rewelacja, miał takie jak go sprowadziłem, prawdopodobnie jest to sportline, choć amory wydają się być zmieniane całkiem niedawno, sprężyny wyglądają już na starsze.
Polecam twarde sprężyny, to samochód ciężki i lepiej się jeździ na takich niż jak lata po zakrętach jak francuzy

zobacz na zdjęciu jak nisko siedzi, 225/55 16"

http://mackuz.bolinko.org/is/img5/11755 ... szenie.jpg

-----------------------------
W140 500SEL '93 USA - ex
C124 230CE, S210 E290TD, C208 CLK200, S124 E220-ex

Ostatnio zmieniony pn kwie 02, 2007 4:58 pm przez trocin, łącznie zmieniany 1 raz.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00