MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 20, 2025 11:03 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

Dzisiaj w ramach świąt wprowadziłem auto na kanał i obejrzałem sobie co słychać od spodu. Niestety, płyn chłodniczy spiernicza w ekspresowym tempie, ale tylko gdy silnik pracuje, nic nie cieknie na wyłączonym. Nie mogę, jednak, dojrzeć skąd dokładnie leci... na pewno gdzieś z przodu silnika, bo cieknie po bloku pomiędzy kołami pasowymi a przodem silnika. Skąd dokładnie może to wyciekać, czy z któregoś z simeringów?

By zobrazować o jakie zakamarki chodzi zrobiłem zdjęcia, jak je ściągnę z aparatu to tu wrzucę. Płyn jest czyściutki, więc zakładam, że olej z silnika się nie przedostaje do płynu.

(me:how): Palec, kopułka i kable wymienię później... ;ppp ;)))

Pozdrawiam,

Tytuł:
postmajtek

Witam i pozdrawiam a zarazem skladam najserdeczniejsze życzenia Świąteczne.Wracając do twojego problemu to podejrzewam że tkwi on w przewodzie metalowym który łączy termostat z p-pą wodną.Jest to taki cienki przewód metalowy w kształcie literki C,a umiejsowiony jest właśnie w przedniej części silnika.Jak podrzucisz fotki to wkażę Ci który.Nie trudno go pomylić gdyż jest tylko jeden taki. <br>Dodano po 2 minutach.:<br> .........a tak na marginesie to może sprzedaż tą swoją GWIAZDĘ gdyż mam taki sam tylko w lepszej konfiguracji a kiepskiej budzie. :P :P :P [zlosnikz] [zlosnikz] :evil: :evil:

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

lysy62: Ale ona jest na sprzedaż: http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2144765 Ale póki jest u mnie to usterki będą naprawiane. :) Masz w lepszej konfiguracji, jakiej? Jak byś był zainteresowany to coś możemy po negocjować. :)

Wydaje mi się, że wyciek jest gdzieś wyżej, bo koło, które jest najniżej (z taką dużą tarczą) rozchlapuje płyn... Jeszcze spróbuję obfotografować pompę wodną.

Pozdrawiam,

Tytuł: wyciek plynu
postmajtek

.......moja ma ful wypas włącznie z WEBASTEM.Jeśli nie możesz zlokalizować tego przewodu to proponuję stanąć z przodu silnika.Popatrz na łączenie bloku i głowicy w tuż nad p-pą wodną znajdziesz taki mały cienki wygięty w kształcie litery C przewód więc proponuję go sprawdzić jak również obie śrubki które go łączą.Wracając do mojej GWIAZDY to ma jeszcze elektryczne ster.kanapy tylnej,tempomat,autoalarm MERCEDES na czytnik magnetyczny <br>Dodano po 11 minutach.:<br> http://mackuz.bolinko.org/is/img5/11759 ... 6_0051.jpg

tam zaznaczyłem Ci ten przewód

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
Jezeli z przodu i przy pracujacym silniku to na 99,99% trzasniete jest uszczelnienie pompy wodnej - cala pompa do wymiany. Uszkodzenie przewodu miedzy pompa a termostatem tez mozliwe ale malo prawdopodobne. Od gory wszystko widoczne jak na dloni :)

'71 250 CE, angol

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam!
U mnie w beczce właśnie wczoraj strzeliła ta rurka w kształcie litery c.
Trochę to dziwne ale jednak. Najgorsze jest to, że jak próbowałem ją odkręcic to się urwały śruby (są delikatniejsze niż zwykłe sruby bo są nawiercane). Polecam rozgrzanie silnika i dopiero poluzowanie tych śrub (ja niestety w pośpiechu robiłem to na zimno). Na razie odstawiłem partyzantke i nasunąłem na resztki wystających śrub wężyk - przynajmniej wróciłem do domu. Po świętach biore się za to.

Harrier: Faktycznie u Ciebie może to być też pompa.

postmistrz
Awatar użytkownika

harrier pisze:
(me:how): Palec, kopułka i kable wymienię później... ;ppp ;)))

Skoro się moczysz, to sprawdź jeszcze łac. urethra. Twoja będzie wiedziała o co chodzi.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00