MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt cze 27, 2025 4:18 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Temu numerowi nadwozia odpowiada silnik 200D o początkowych numerach 615.940.Znaczy się kundel.Nie było silników o tych numerch co podałeś .Niech ktoś to zweryfikuje.

<font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: VALENTINE123 dnia 2002-01-11 00:02 ]</font>

Tytuł:
swój chłop

no OK Tobie sie udalo, ale przeciez nie wszyscy pochodzimy ze Szczecina (z calym szacunkiem dla tego miasta). Poza tym lepiej nie ryzykowac bo czasem sie nie oplaca. znam taki przypadek u mnie w rodzinie, wiec poki jest to mozliwe starajmy sie unikac takich sytuacji, bo nie zawsze prokuratura zalatwia temat w trzy miesiace. A przeciez auto jakie byniebylo to zawsze jakies pieniadze.
W mojej rodzinie ktos kupil takie auto, a sprawa sie juz ciagnie caly rok. kasa utopiona, a auto niszczeje na policyjnym parkingu, poza tym jest mnostwo zalatwiatnia, biegania i tlumaczenia sie.
Pozdrawiam.

Tytuł:
swój chłop

ja w sprawie przeszczepu, o ile twoje autko to przeszczep.
1. przypuszczam, że nie dokonałeś tego osobiście tylko takie autko zakupiłeś nieświadomie.
2. zależy czy "przeszczep" został wykonany profesjonalnie czy pełna amatorszczyzna, którą każdy policjant bedzie mógł rozpoznać po pierwszym zagladnięciu pod machę.
3. z przeszczepem można jezdzić plusem jest to, że wczesniej bedziesz miał zniżki na weterana w OC (z racji wieku w dowodzie rej.)
Postaraj się upewnić, czy twoje autko to lewizna czy orginał.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

No dobrze ale po czym odróżnić dobry przeszczep od lipy ? Na co zwracają uwagę niebiescy panowie przy kontroli drogowej MESIA 20-latka ? Jak odróżnią czy mój to przeszczep skoro ja sam nie jestem tego do końca pewien ? Jakie są kary za jeżdżenie przesczepem ?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

No dobrze ale po czym odróżnić dobry przeszczep od lipy ? Na co zwracają uwagę niebiescy panowie przy kontroli drogowej MESIA 20-latka ? Jak odróżnią czy mój to przeszczep skoro ja sam nie jestem tego do końca pewien ? Jakie są kary za jeżdżenie przesczepem ?

Tytuł:
swój chłop

sześć
postaraj sieę znaleść autko w modelu podobne do tego co masz zapisane w papierach i porównaj ze swoim.
Jeśli masz zaufanego mechanika /blacharza/ jedż do niego nich rzuci okiem i powie czy to jest przeszczep czy nie. Tandetną podrubę można poznać porównując liczbę i kolory warstw lakieru na karoserii i w okolicach pola numerowego oraz szpachlu jaki zapewne został użyty do zatarcia śladów spawania tej części blachy z numerami karoserii. Fachowiec powinien stwierdzić ingerencję spawacza. Jeśli numerki motorka masz zmieniane to przyglądnij się im czy:
- są nabite w lini prostej -tak powinny być
- czy odstępy pomiędzy nimi są równomierne
najlepuiej mieć orginalne autko do porównania.
Jeśli idzie o to co Ci grozi za jazdę takim autkiem to po upewnieniu się, że auto jest lewe spróbuj skontakktować sie z poprzednim właścicielem i powiadom go o swoich uwagach, jego adres powinieneś mieć na umowie kupna, jeśli to nić nie da, to albo szybko pozbywasz się auta i szukasz kolejnego albo jeździsz tym spokojnie aż do momentu gdy........., auto mogą ci zatrzymać do wyjaśnienia i cała tam procedura, skoro ty takie auto kupiłeś i to w dobrej wierze to prześledzą życiorys auta i będą ustalac kto zrobił podmiankę,następnie autko powinno do ciebie wrócić z odpowiednimi kwitami z prokuratury lub sądu - jest to czarny scenariusz

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Cytuj:
podmiankę,następnie autko powinno do ciebie wrócić z odpowiednimi kwitami z prokuratury lub sądu - jest to czarny scenariusz

Oj znam chyba czarniejszy:

jeżeli auto było kradzione i znajdzie sie własciciel któremu auto ukradli wraca ono chyba do niego a nie do ciebie [smutne]

Tytuł:
swój chłop

z doświadzcenia wiem, że mało który policjant ma w małym paluszku zakres wiadomości o beczkach, ich odmianach, modelach i cechach charakterystycznych danego rocznika. jeśli różnica nie jest znacząca np w dowodzie 76 a bryka lśni nowością, naszpikowana jest elektryką,wygląda super podejrzanie, raczej nie dochodzi do sprawdzenia numerów. Jeśli już nawet dochodzi, to dobry przeszczep jest nie do wykrycia w warunkach drogowych - potrzebna jest dokładna analiza blachy w miejscu umieszcenia numeru, włącznie z prześwietleniem rentgenowskim. Więc jeśli na pierwszy rzut oka okolica numerów nie budzi zastrzeżeń i auto wygląda na swój wiek, don't worry - będziesz się z niej długo cieszył. A uwierz mi, wiem co wówię ;-)

Tytuł:
swój chłop

mój czarny scenariusz zakładał, że auto przybyło do Polski zza Odry i Nysy ina miejscu dokonano korekty numerów na auto w kraju zarejestrowane. Jeśli auto było krojone w Polsce to inna bajka, pod warunkiem ze ustalą pierwotne numery karosy i silnika.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dziękuję bardzo koledze Adasiowi za słowa otuchy. Szkoda byłoby rozstawać się z takim wspaniałym samochodem.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Przeszczep na pewno był robiony na miejscu i 240D jeździ jako 200D. Czy te silniki dają się odróżnić po wyglądzie zewnętrznym (a nie po numerach) ? Karoserie były na pewno jednakowe.

Tytuł:
nowy

Z blaszki lakirowanej nr 12313012 odczytlem ze jest to 300D 81/85 z automatyczno skrzynio biegow. Sprawdz wiencej czesci,napewno maja jakis numery.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jak to odczytałeś ?

Tytuł:
nowy

Mam BUYERS GUIDE.Nr 12313012z tabeli wynika ze jest to MODEL 300D.123jest to Typ,1 Dizel , 30Model,1 lewa strona kierownicy,2 auomatyczna skrzynia bigow.

Tytuł:
swój chłop

Witam!
nie wiem jak w dizlach, ale ja na swojej benzynie mam na bloku silnika nadlewke 230, co oznacza pojemnośćn na 2,8 też to miałem (motor 115 i 110)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00