MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 1:58 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
postmistrz
Awatar użytkownika

Chciałbym poruszyć ten temat, póki jeszcze nie jest za pózno.
Jak najskuteczniej zabezpieczyć diesla przed kradzieżą?? Przy silniku benzynowym możliwości są przecież dużo większe: zapłon, komputer, cała elektryka sterująca silnikem. Pod moją maską drzemie urządzenie tak proste w konstrukcji, że każdy dodatkowy kabel, nie mówiąc już o innych elementach instalacji alarm-immobiliser jest natychmiast zauważalny.
Co sądzicie o blokadach SB typu Niedzwiedz-, Tytan-Lock?? Czy zakładał ktoś takie ustrojstwo do automata?? Jakie są to koszty??
Po głębokich przemyśleniach dochodzę do wniosku, że wartro chyba zainwestować w unieruchomienie auta, niż w system wyjący na zmianę dziesięcioma melodyjkami i sterujący cenralzamkiem (jakkolwiek jest to wygodne). Tymbardziej, że reakcja ludzi na autoalarm jest najczęściej po prostu żadna.

Zdaję sobie sprawę, że po każdy samochód przychodzi inna kategoria złodzieja, a 100%owe zabezpieczenia nie istnieją, dlatego nie będę zbroił się w alarmy z wyższej półki typu UNGO, ale nie chciałbym być też zupełnie bezbronnym.

Klubowicz

Numer GG: 267496
(me: how) pisze:
Chciałbym poruszyć ten temat, póki jeszcze nie jest za pózno.
Jak najskuteczniej zabezpieczyć diesla przed kradzieżą?? Przy silniku benzynowym możliwości są przecież dużo większe: zapłon, komputer, cała elektryka sterująca silnikem. Pod moją maską drzemie urządzenie tak proste w konstrukcji, że każdy dodatkowy kabel, nie mówiąc już o innych elementach instalacji alarm-immobiliser jest natychmiast zauważalny.
Co sądzicie o blokadach SB typu Niedzwiedz-, Tytan-Lock?? Czy zakładał ktoś takie ustrojstwo do automata?? Jakie są to koszty??
Po głębokich przemyśleniach dochodzę do wniosku, że wartro chyba zainwestować w unieruchomienie auta, niż w system wyjący na zmianę dziesięcioma melodyjkami i sterujący cenralzamkiem (jakkolwiek jest to wygodne). Tymbardziej, że reakcja ludzi na autoalarm jest najczęściej po prostu żadna.

Zdaję sobie sprawę, że po każdy samochód przychodzi inna kategoria złodzieja, a 100%owe zabezpieczenia nie istnieją, dlatego nie będę zbroił się w alarmy z wyższej półki typu UNGO, ale nie chciałbym być też zupełnie bezbronnym.

Witaj! Generalnie nie spodziewaj się, ze ktos napisze cos o zabezpieczeniu MB przed kradzieżą. Ostatnie przesłanki wskazują na to, że złodzieje sledza miejsca w necie takie jak to.
Co do blokady typu kawał pręta na skrzyni czy dźwigni zmiany biegów - szkoda nafty, czasu i zachodu. Kolega miał takie coś w Lanosie. Akurat był świadkiem, kiedy próbowali mu go ukraść (potem został delikatnie mówiąc ranny). Złodzieje maja niezawodny sposób na takie blokady, a nazywa się ciekły azot lub coś w tym stylu. Potem tylko lekkie puknięcie i blokady nie ma - tak właśnie zrobili to w jego aucie. Najlesze są patenty własne typu deska z haczykami wędkarskimi nabitymi na sztorc pod fotelem kierowcy (a raczej pod tapicerką czy pokrowcem). [zlosnik] Tylko nie zapomnij o nalepce "Samochód stanowi zagrożenie życia" czy coś w tym stylu. [szalone] Pozdrawiam.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
[ranny). Złodzieje maja niezawodny sposób na takie blokady, a nazywa się ciekły azot lub coś w tym stylu. Potem tylko lekkie puknięcie i blokady nie ma - tak właśnie zrobili to w jego aucie.

Tylko, że azot zadziała chyba tylko w przypadku tych blokad zewnętrznych, a czy także w przypadku blokady SB w tunelu ???

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Klubowicz

Idzik pisze:
Tylko, że azot zadziała chyba tylko w przypadku tych blokad zewnętrznych, a czy także w przypadku blokady SB w tunelu ???

Właściwie to sam się dziwię, bo ta była w tunelu. :o Więc o co chodzi? [szalone]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Z pewnością masz rację. Myślałem o sidłach myśliwskich w okiolicy pedałow Ale tak na serio, to nie spodziewam się, że każdy teraz publicznie ujawni, gdzie ma ukryty "swój" przycisk pod fotelem, tylko podpowie, w którym kierunku pójść.

Tytuł:
Klubowicz

Z pewnością masz rację. Myślałem o sidłach myśliwskich w okiolicy pedałow Ale tak na serio, to nie spodziewam się, że każdy teraz publicznie ujawni, gdzie ma ukryty "swój" przycisk pod fotelem, tylko podpowie, w którym kierunku pójść.

Poruszyłem taki wątek na Forum tylko dla klubowiczów, ale tez umarł [szalone]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
kombatant

Zawsze mozna cos zabrac z samochodu, co w zasadzie jest potrzebne. Kawalek systemu popychaczy gazu, kierownice, kola, itp...
No moze niektore przyklady byly przesadzone, ale usunac zabezpieczenie jest chyba latwiej niz cos dodac...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

witanko

mialem kiedys w passacie taka sprytna mechaniczma blokade na uklad hamulcowy, nie bede tego opisywal na forum, bo jest zbyt "dostepne" [oczko] , ale podam ci na priva namiar na firme ktora mi to montowala i postaram sie opisac zasade dzialania, u mnie nie bylo proby kradziezy ale wierz mi ze jest to skuteczniejsza blokada nie zte wszystkie tytan locki bear locki lub "niedzwiedz loki" albo nie daj boze mul-t-loki itp,

aha kolego sebianie, nie dziwie sie ze watki na temat zabezpieczania samochodu przed kradzieza umieraja, bo albo ludziska boja sie o swoje cudenka albo nie przywiazuja do tego wagi

prosze nie odbieraz tego jako jakiejkolwiek negatywnej krytyki, bo nie dziwie sie sam takiej postawie, sam chetniej pogadalbym na taki temat ale niekoniecznie na "bardzo publicznym" forum tylko [pub]

i wszystko jasne

W 123 230 1977 M102
(Von Konstruktion bis Kundendienst
- höchste quälitat aus Prinzip)

Klubowicz

Przy silniku benzynowym możliwości są przecież dużo większe: zapłon, komputer, cała elektryka sterująca silnikem. Pod moją maską drzemie urządzenie tak proste w konstrukcji, że każdy dodatkowy kabel, nie mówiąc już o innych elementach instalacji alarm-immobiliser jest natychmiast zauważalny.

Bez paliwa nawet diesel nie pojedzie [zlosnik], kazdy wlasny patent jest dobry, bo nie znany szerszej publice, a mechaniczna blokate to masz w zasadzie w postaci blokady kierownicy [zlosnik], poza tym sa blokady skrzyni biegow, blokujace wodziki, ale nie wiem, czy ta firma nadal istnieje. Pomoc na to ostatnie rozwiazanie moze tylko laweta lub... nowa skrzynia. Cena tego rozwiazania nie powalala na kolana.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Zdecydowanie polecam wewnetrzną blokade skrzyni. Przy automacie nawet odcholowanie nie wchodzi w rachube, a jak ktoś przyjeżdza z lawetą to juz można tylko pomachać [zlosnik] Wg mnie jest to najlepsze zabezpieczenie na przypadkowego amatora lub amatorskiego złodzieja. Dobrze zamontowana (z brakiem dostępu od spodu) jest prawie nieruszalna. Dla potwierdzenia: u mnie nie przeszli, u mojego sąsiada W124 4 razy niszczyli zamki i stawali na blokadzie, u mojego kumpla odpalili juz nawet silnik i na tym zakończyli. Elektroniczne zabezpieczenia mogą być przydatne tylko w funkcjach straszaków :roll: lub ozdobnych- mrugająca dioda ;)

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Z alarmami bywa roznie... Czasem sa doskonalym zabezpieczeniem przed wlascicielem ;) Ja załozylem takowy przed Trzebnica i... juz na starcie z Wawy nie moglem odpalic autka. Musialem dzwonic do serwisu zeby mi powiedzieli jak to badziewie zdeaktywowac, potem to samo powtorzylo mi sie po probach sprawnosciowych w sobote. Pojechalem zatankowac, chce odpalic a rozrusznik ani drgnie (duzym zbiegiem okolicznosci by bylo gdyby mi sie zespul po instalacji alarmu). Prad byl, swieca sie grzala a silnik milczal. Deaktywowanie tez nic nie dalo. Dopiero Sebian wzial mnie na hol i po dojechaniu do osrodka samochod znow odpalil. Tak wiec uwazajcie na warsztaty ktore to montuja. Mysle ze faktycznie samodzielnie wykonany niestendardowy alarm czy inne zabezpieczenie jest duzo lepsze niz firmowe.
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

diesla można unieruchomić poprzez wstawienie niezależnego obwodu z zaworem elektromagnetyczynym, ktory odcinałby dopływ paliwa, zostaje jednak problem z odpowietrzeniem, mechaniczne blokady są raczej mało skuteczne. Podobno niektórzy instalują w słupkach instalacje z gazem paraliżującym [zlosnik]

Jeden za drugiego
Jak drugi za pierwszego
Będąc w osobie jednej
Aczkolwiek nieprzewielebnej
Tworzą team niepowtarzalny
Jednakże w 100% realny.

Tytuł:
Klubowicz

wooks pisze:
aha kolego sebianie, nie dziwie sie ze watki na temat zabezpieczania samochodu przed kradzieza umieraja, bo albo ludziska boja sie o swoje cudenka albo nie przywiazuja do tego wagi

prosze nie odbieraz tego jako jakiejkolwiek negatywnej krytyki, bo nie dziwie sie sam takiej postawie, sam chetniej pogadalbym na taki temat ale niekoniecznie na "bardzo publicznym" forum tylko [pub]

i wszystko jasne

Wszystko odbieram jak najbardziej pozytywnie. Przyticzyłem to jako przykład, żeby zapomniec o dyskusji na ten temat na Forum [szalone]

Poproszę info na priva o róznych ciekawych patentach. Wrzucę to do kompa, niech przemieli i poda najskuteczniejszy sposób [zlosnik] Wydryk będzie brzmiał: zmień auto na dwusuwa NRD, albo je sprzedaj [szalone] [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz

DruidusMaximus pisze:
diesla można unieruchomić poprzez wstawienie niezależnego obwodu z zaworem elektromagnetyczynym, ktory odcinałby dopływ paliwa, zostaje jednak problem z odpowietrzeniem, mechaniczne blokady są raczej mało skuteczne. Podobno niektórzy instalują w słupkach instalacje z gazem paraliżującym [zlosnik]

Jak to mówi prawo Murphy'ego: "Każde rozwiązanie rodzi nowe problemy". Też myślałem nad elektrozaworem, ale nie wymysliłem jeszcze sposobu na powietrze [szalone]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz

Sebian pisze:
Wydryk będzie brzmiał: zmień auto na dwusuwa NRD, albo je sprzedaj [szalone] [zlosnik]

Swoja droga kranik w tym dwusuwie tez byl niezlym zabezpieczeniem:)))

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00