MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 20, 2025 3:24 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Zaczynam szukać jakiegoś kombi z automatem do 20 tys. zł. Co myślicie o modelu wymienionym w temacie? Jakie ma wady, jakie zalety? Samochód jeździłby jakieś max 15 tys. km rocznie, więc nie zależy mi na rzepakach czy opałach, ani na trwałości 1 mln km ;) Zależy mi natomiast na wygodzie, przyzwoitej dynamice, niskiej awaryjności, niewygórowanych kosztach użytowania, klimatyzacji i przestronnej tylnej kanapie.
C220 CDI ma szanse spełnić te wymogi?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

el_diablo pisze:
przestronnej tylnej kanapie.

Z tym może być najgorzej. Mało miejsca :-?

weteran
Awatar użytkownika

el_diablo pisze:
Zaczynam szukać jakiegoś kombi z automatem do 20 tys. zł. Co myślicie o modelu wymienionym w temacie? Jakie ma wady, jakie zalety? Samochód jeździłby jakieś max 15 tys. km rocznie, więc nie zależy mi na rzepakach czy opałach, ani na trwałości 1 mln km ;) Zależy mi natomiast na wygodzie, przyzwoitej dynamice, niskiej awaryjności, niewygórowanych kosztach użytowania, klimatyzacji i przestronnej tylnej kanapie.

za 20k nie znajdziesz przyzwoitego C220D cdi
napewno nie ma w nim dużo miejsca , awaryjność podłó innych Mercedesów średnia, dynamika będzie ok , koszty - zależy co się popsuje [zlosnik].
Cdi były od 98roku , i musi swoje kosztować , te za mniejszą cene przeważnie są w stanie bdb ale tylko do oględzin...
aha co do komfortu - nie wiem jak wypada w porównaniu z innymi markami ale na tle Mercedesów jest sztywny ( a jeśli myślisz o jakim kolwiek komforcie to odpuść sobie wersje ESPIRYT i SPORT)

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

postmajtek
Awatar użytkownika

mojojojo13 pisze:
el_diablo pisze:

za 20k nie znajdziesz przyzwoitego C220D cdi
napewno nie ma w nim dużo miejsca , awaryjność podłó innych Mercedesów średnia, dynamika będzie ok , koszty - zależy co się popsuje [zlosnik].
Cdi były od 98roku , i musi swoje kosztować , te za mniejszą cene przeważnie są w stanie bdb ale tylko do oględzin...
aha co do komfortu - nie wiem jak wypada w porównaniu z innymi markami ale na tle Mercedesów jest sztywny ( a jeśli myślisz o jakim kolwiek komforcie to odpuść sobie wersje ESPIRYT i SPORT)

Esprit i Sport

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Za takie pieniadze to raczej tylko budyn. Sam szukam troche mniejszego samochodu do miasta, ale jak na razie wszystkie 250tki turbo to kombi :roll: . Z tylu jest wiecej miejsca niz w 190tce, praktycznie porownywalnie z W124, jesli myslisz o kinder fotelikach, to nie jest tak zle. 220cdi to jedyny silnik na ktory bym sie zdecydowal oprocz tego ktorego szukam, mocy starczy no i pali malo.

Tak OT, zalozylem sie z ojcem i sprawdzam ile pala nasze MB, moj po miescie zszedl ponizej 8, a ojcu chla prawie 10, tyle ze z chipem i pewnie jeszcze sie nie nacieszyl moca ;) Ja tam komputerom nie wierze i to w sumie dopiero drugi zbiornik od zakladu, ale raczej duzo ponizej 9 nie zejdzie w 2,7. Dla mnie te silniki sa przereklamowane, ale nie bede sie klocil, bo moze to jednak ten chip tak kopci ;)

Pozdrawiam

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
wiarus junior

beet pisze:
chla prawie 10

nie tak źle - E200 to od 7 do 8,99 spija (przy niespokojnej jeździe)
na trasie to jak za darmo - poniżej 5
C klasa jeszcze mniej - czasem nawet o litr ...

beet pisze:
...chip tak kopci

hehehe - one wszystkie kopcą :):) i nie ma zmiłuj się ...

Ex: S202 C180 '97

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

master pisze:
hehehe - one wszystkie kopcą i nie ma zmiłuj się ...

Pare razy za ojcem jechalem, zaslona dymna prawie jak z filmow o JB ;) Niby wszystko w porzadku, ale troche mi to dymienie do MB nie pasuje :roll: . Zawsze smialem sie z passatow i innych VWpodobnych, ale chyba jednak ten typ tak ma. Takze wszelkim estetom co patrza we wsteczne lusterko szczerze nie polecam [zlosnik]

Pozdrawiam

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

beet pisze:
master pisze:
hehehe - one wszystkie kopcą i nie ma zmiłuj się ...

Pare razy za ojcem jechalem, zaslona dymna prawie jak z filmow o JB ;) Niby wszystko w porzadku, ale troche mi to dymienie do MB nie pasuje :roll: . Zawsze smialem sie z passatow i innych VWpodobnych, ale chyba jednak ten typ tak ma. Takze wszelkim estetom co patrza we wsteczne lusterko szczerze nie polecam [zlosnik]

Pozdrawiam

Beet zasmuce Cię...ten chip to w twoim wypadku to pewnie tzw BOX.Jak to auto jest z De to oni tam niechipuja aut bo to kosmicznie drogie tam tylko kłada takie boxy -w skrocie to taki rezystor jak na allegro.Wez podjedz do kogos kto sie na tym zna bo takie kopcenie szkodzi silnikowi,katalizatorowi,ukłą ddolotowy tez sie zawali a i tubro jest pewnie ze zmienna geometria to sie łopatki pozapiekają.Najlepiej odwiedz www.tdi-tuning.pl .Tam wszystko pisze-ja bym pojechał do Mastersa na diagnoze i ewentualnie zrobic prawdziwy program a nie jakies dennne niemieckie boxy.A nawet jak jest program to pewnie skopany bo nie ma prawa kopcic.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Beet zasmuce Cię...ten chip to w twoim wypadku to pewnie tzw BOX

W jednym z pierwszych swoich postow pisalem o poszukiwaniach tego urzadzonka i na szczescie znalazlem, takze bez obaw (carlsson) ;) Chcialem sie tylko wybrac na dobra hamownie sprawdzic co i jak i czy rzeczywiscie troche konikow przybylo. A z tym dymieniem.. w sumie nie dymi bardziej niz te wszystkie tdi napotkane na drodze, ale chyba ja po prostu nie jestem przyzwyczajony :roll: Moja 300tka tak nie dymi bynajmniej ;) Niedlugo jade na przeglad wtryskow u siebie, to i u ojca sie zobaczy czy cos jest nie tak.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

beet pisze:
MERCEDES 4 EVER pisze:
Beet zasmuce Cię...ten chip to w twoim wypadku to pewnie tzw BOX

Niedlugo jade na przeglad wtryskow u siebie, to i u ojca sie zobaczy czy cos jest nie tak.

Beet nie zartuj -pan co się zna na wtryskach od 124 to na wtryski od CDI to moze sie jedynie popatrzyc [zlosnik] tu trzeba jechac do specjalisty od chiptuningu aby zbadali czy to czasem nie box!!!! bo to jest zło!!! choc by było od Brabusa Carlsona i AMG razem wzietych :lol: poprostu to jest taka zasada działania boxa ze auto mocno dymi [szalone] [szalone] [szalone]

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop

beet pisze:
Za takie pieniadze to raczej tylko budyn.

A ile trzeba dać za przyzwoite C 220 CDI z 98-99 r?

c123 - sprzedany

s124 - rozbity

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
tu trzeba jechac do specjalisty od chiptuningu aby zbadali czy to czasem nie box!!!! bo to jest zło!!! choc by było od Brabusa Carlsona i AMG razem wzietych poprostu to jest taka zasada działania boxa ze auto mocno dymi

Ten czlowiek sie zna na wszystkim ;) Prawie jak Nostradamus [zlosnik] A z tym chipem, to wlasnie slyszalem i czytalem, ze jednak troche wiecej dymia, wiec sie bardzo nie zamartwiam. W koncu zwiekszaja dawke paliwa, to gdzies te spaliny musza uciekac ;) Co do trwalosci te silniki maja spory margines bezpieczenstwa na takie ustrojstwa, wiec moze ojciec chociaz do tych 200k km spokojnie dojezdzi [zlosnik]

el_diablo pisze:
A ile trzeba dać za przyzwoite C 220 CDI z 98-99 r?

Nie myslac o okazjach, to moim zdaniem chociaz 5k pasowaloby dodac. Regula to nie jest, ale nawet sciagajac cos konkretnego z reichu to ponizej 25k nic na prawde ciekawego sie nie znajdzie. W sumie niedaleko mieszkasz, jak podasz wiecej konkretow co do auta, to cos poszukamy blizej lub dalej ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00