MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 20, 2025 7:07 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior

offtopic jak cholera:
beet pisze:
Kopceniem sobie juz glowy nie zawracam, bo 220 cdi znajomego tak samo dymi jak sie przydusi, wiec to chyba norma po prostu.

Kopcenie to nie wina Chipów itp bajerów - jak zauważyć można, że to kopcenie jest smoliście czarne - aby źle spalona ropa dawała taki kolor to musiał by spalać 100/100 a nie 6,9 :) W zeszłą sobote standardowo czyściliśmy u nas kolektor ssący, przy okazji zdjąłem intercooler i wylałem z niego ~ pół szklanki oleju - wniosek mi się jedynie taki nasuwa, że jeżeli turbina sika olejem do dolotu to również może siknąć do wydechu - i tu jest spalany =>> spalany olej = czarny dym

Ex: S202 C180 '97

Tytuł:
postmajtek

Co do głośności tego silnika... to jest bardzo cichy. 2 razy złapałem sie na tym, że nie wyłaczyłem go (włączam i wyłaczam jedynie przyciskiem na drążku zmiany biegów), wysiadłem i nie mogłem zamknać od zewnątrz przyciskiem na klamce i sie zastanawiałem co mu sie stało, po czym patrze a w środku widze że wszystko podświetlone itp, czyli nie wyłączyłem motoru ;). Raz chciał mi odjechać bo zostawiłem na "D" myślałem, że go wyłączyłem, wysiadam a on mi odjeżdza...ale dogoniłem go naszczęście hehe [zlosnik] , czułem sie wtedy jak dziecko :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

master pisze:
offtopic jak cholera:
beet pisze:
Kopceniem sobie juz glowy nie zawracam, bo 220 cdi znajomego tak samo dymi jak sie przydusi, wiec to chyba norma po prostu.

Kopcenie to nie wina Chipów itp bajerów - jak zauważyć można, że to kopcenie jest smoliście czarne - aby źle spalona ropa dawała taki kolor to musiał by spalać 100/100 a nie 6,9 :) W zeszłą sobote standardowo czyściliśmy u nas kolektor ssący, przy okazji zdjąłem intercooler i wylałem z niego ~ pół szklanki oleju - wniosek mi się jedynie taki nasuwa, że jeżeli turbina sika olejem do dolotu to również może siknąć do wydechu - i tu jest spalany =>> spalany olej = czarny dym

Spalany olej = niebiesko
NIedopalone paliwo (za malo powietrza) = czarno
JEsli ma to co s turbinke to te zadymienia moga byc przez nia. Posiada ona bodajrze jakas bezwladnosc i jak sie gaz do dechy da to ,no niestety cudow nie ma, turbinka dopiero po pewnym czasie wchodzi na obroty wlasciwe. A jesli wejdzie na obroty z opoznienim to wiadomo ze nie wepchnie tam tyle powietrza co trzeba w pierwszej fazie.

Tytuł:
wiarus junior

FreQ pisze:
Spalany olej = niebiesko
NIedopalone paliwo (za malo powietrza) = czarno

Taki czarny silnikowy olej pali się na niebiesko ?!?
Daje do myślenia, ale ... jeden kopci, drugi nie ; jeden mniej, drugi więcej - cały dolot mamy wyczyszczony (ten się zapychana olejem i powracającymi spalinami) aż się błyszczy a i tak kopci =>> czyli turbina coś mniej wydajna ?!?! a poza tym ma spalanie katalogowe i moc odczuwaną też taką samą - a przy pedale wciśniętym do podłogi mogę zapomnieć o patrzeniu w lusterko wsteczne ... już 2 lata próbuje to rozgryźć i nic z tego nie wynika :evil: :evil: :evil:
skończmy ten temat bo się nerwicy nabawię ...

Ex: S202 C180 '97

Tytuł:
postmajtek

Miałem wrzucić jakieś fotki wiec wrzucam, narazie tylko tyle ..narazie nie mam czasu, żeby zrobić wiecej. Pozdrawiam

http://img263.imageshack.us/my.php?image=22hh1.jpg
http://img177.imageshack.us/my.php?imag ... 593ey1.jpg

[zlosnikz]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00