Wika pisze:
jak się tym jeździ w porównaniu do mb ?
Jeżeli chodzi o MB, to mogę się wypowiedzieć jedynie na temat W123, W116, W114/115, ewentualnie W124. A te auta cięzko porównać do E36, po prostu są z innej epoki.
Mogę powiedzieć natomiast, że tym BMW jeździ się naprawdę fajnie. Nie brakuje mocy, do 100km/h ma około 11sekund, może się rozpędzić do około 200km/h, automat elegancko zmienia biegi (w odpowiednich momentach, szybko redukuje), rewelacyjnie trzyma się drogi, ale w porównaniu do starych MB jest mega twardy. Fotele są naprawdę wygodne, siedzi się bardzo nisko. Trasę Warszawa - Szczecin mogę zrobić spokojnie bez przystanków, a bogate wyposażenie umila podróż. W ogóle moim zdaniem jest wygodna pozycja za kierownicą, a wszystkie 'instrumenty' są skierowane w stronę kierowcy. Tak trochę jak w samolocie:P Jeżeli chodzi o ekonomię to w mieście takim jak zakorkowana Warszawa spala około 9-10l/100km, natomiast w trasie jest dużo lepiej bo spala mi około 7, także na jednym baku jadę do Szczecina i wracam;) Auto ma także bardzo mocne hamulce i precyzyjny układ kierowniczy. Wszystko to sprawia, że jazda jest przyjemna i w zasadzie łatwa, można 'poszaleć'. Fajny jest też dzwięk silnika, taki nie do końca dieslowy, miękki - to jest rzędowa szóstka. Ogólnie polecam i gdyby nie finanse, to na pewno bym się nie pozbywał. Cena na priv.
Pozdrawiam