MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 21, 2025 10:55 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: gaśnie
swój chłop

Zauważyłem takie bardzo niepokojące objawy:

- na LPG samochód gaśnie gdy się go bardzo mocno zwolni, lub wręcz zatrzyma - zaobserwowane głównie przy próbie zawracania "na 3", przejeżdżaniu przez wąskie rondo, próbie włączenia się do ruchu po kilkuminutowym postoju (skrzynia na P)
- na LPG skrzynia nie chce się przerzucać na wyższy bieg - potrafi dociągnąć do 4k a nawet 5k obrotów - aby zmniejszyć bieg, trzeba dość znacznie odpuścić pedał gazu
- na benzynie samochód zachowuje się jakby ciągnął furmankę - rusza bardzo powoli, nie chce się rozpędzać, aby przyśpieszyć po ruszeniu trzeba mocno docisnąć gaz lub wręcz wcisnąć kick-down, wejść na bardzo wysokie obroty - problem znika po wejściu na 3 bieg

Dodam, że w ostatnim czasie regulowana była skrzynia (i dolewany olej), przepływomierz, naprawiany rozrusznik (bendiks puszczał). Po regulacjach jest gorzej niż przed. Mam też wrażenie, że wzrosło bardzo mocno zużycie paliwa (głównie LPG).

Raz też na trasie zaczęła mi się gotować woda w zbiorniku chłodzenia, ale zaraz zatrzymałem, nalałem świeżej wody i dalej pojechałem bez najmniejszych problemów.

Pytanie: co się kurka wodna dzieje?

www.browar.biz

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jaka instalacja gazowa?

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop

Stara - Elpigaz. Żadna tam sekwencja. <br>Dodano po 27 minutach.:<br> Czy możliwe jest, że takie objawy są wynikiem nadmiaru wody w chłodzeniu?

www.browar.biz

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Musisz sprawdzić jak jest położona rurra biorąca powietrze do filtra, jeśli jest skierowana na wprost do tej szpary między lampą, to na 100% silnik dostaje za durzo powietrza przy szybkiej jeżdzie i będzie gasł, zobacz jak to powinno wyglądać Obrazek
Dolot skierowany jest w drugą strone i wtedy silnik nie gaśnie przy hamowaniu

Ex:W124 230 TE 86r.;W124 300 CE 89r.; W123 300 D 78r.; W124 300 CE 24V

Tytuł:
swój chłop

Wygląda tak jak u mnie - rura odchodzi w lewo od silnika. (czyli w prawo z perspektywy osoby zaglądającej pod maskę). Ale przyjrzę się temu dokładniej.

www.browar.biz

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

witam
problem z gaśnięciem na lpg możesz rozwiązać stosując stabilizator obrotów co do zmiany biegów - jeżeli skrzynia była "regulowana" to może jest prze regulowana za bardzo podkręcona wtedy będą się ślizgać sprzęgła efekt auto się nie zbiera -
arkcym pisze:
- na LPG skrzynia nie chce się przerzucać na wyższy bieg - potrafi dociągnąć do 4k a nawet 5k obrotów - aby zmniejszyć bieg, trzeba dość znacznie odpuścić pedał gazu

jeśli ten efekt jest też na benzynie - brak podciśnienia - padnieta vacum pompa lub przebieg ;-)))
pozdrawiam

http://pics-by-skorp.fotopic.net/

Tytuł:
swój chłop

Tak, na benzynie też zachowuje się jakby brakowało mu mocy - za małe dawki paliwa?

Jest też problem z ładowaniem - ni z tego, ni z owego okazuje się nagle, że akumulator jest puściutki. Akumulator nowy, świeżo wymieniony. <br>Dodano po 7 minutach.:<br>
skorp_2004 pisze:
jeśli ten efekt jest też na benzynie - brak podciśnienia - padnieta vacum pompa lub przebieg ;-)))
pozdrawiam

Rozwiń pojęcie przebieg.

Dodam, że problem pojawił się po tym, jak wracałem z Człuchowa do Poznania. Wcześniej, jadąc do Człuchowa nie miałem żadnego problemu - jechałem na benzynie. Wracałem na gazie i po ok. 100 kilometrach zgasł mi podczas powolnego przejazdu przez rondo. Dalej było OK na gazie. Jak gaz się skończył, przeskoczyłem na benzynę i zaczął się zachowywać jak furmanka.

www.browar.biz

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Może guma pod przepływomierzem jest pęknięta, i łapie lewe powietrze, a co do ładowania, to proponuje zmienić regulator napięcia, może szczotka się zużyła.

Ex:W124 230 TE 86r.;W124 300 CE 89r.; W123 300 D 78r.; W124 300 CE 24V

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

witam
mając na myśli przebieg - to na pewno ponad 700tys km vacum mniej więcej tyle wytrzymuje potem niestety zaczynają się hece takie jak opisujesz i jest to pierwszy objaw przy autach bez automatu może być nie odczuwalne znacznie dłużej - w silnikach diesla będzie np problem z gaszeniem silnika

Podjedź do jakiegoś mechanika od merca i niech ci sprawdzi podciśnienie np na serwie - najprościej ściągnąć przewód.
pozdrawiam

ex W126 280SE '85

ex W123 200D '83

http://pics-by-skorp.fotopic.net/

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00