MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 22, 2025 1:12 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam wszystkich użytkowników
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad wymiana filtra w swoim mietku na stożkowy trochę ze względu na duże kłopoty z ustawieniem silnika przy zasilaniu gazem (albo chodzi dobrze na gazie albo na benzynie),co podobno jest prostsze przy filtrze stożkowym
2 powód to trwałość tych filtrów, do mojego modelu filierek kosztuje ok 50 zł i raczej rzadko można spotkać inny niż polski filtron, tyle samo kosztuje najtańszy stożek a jak chce się cos dobrego to ok 150-200 ale za to jest to wydatek rzadszy niż normalnego filierka,a i silnik lepiej oddycha
Wiec mam teraz pytanie czy ktoś na forum bawił się w cos takiego lub wie jak to zrobić a może sam montował u siebie

Pozdrawiam wszystkich i liczę na liczne wypowiedzi:)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

z tego co mi wiadomo to LPG i stozek nie bardzo robia ze soba .. .widzialem taki wynalalezk ale to chyba nie mialo sensu bo stozek ma za zadanie lepsze zasysanie powietrza i najlepiej z dolotu z zew. LPG natomiast chyba nie specjalnie chodzi przy mocnych ,,podmuchach,, n... dlatego miedzy innymi zmniejsza sie srednice przelotu albo przyslania sie doloty fabryczne montujac LPG....
Stozek poza tym ze daje troche fajnego dzwieku BRRRR :P to bez modernizacji kolektora wydechowego i wydechu nic nie daje a nawet moze obnizyc osiagi przy niskich obrotach.......... Wedlugo mnie nie warto sie w to bawic przy LPG ( o MB nie wspomne) ... a jezeli juz to pomysl o wkladce sportowej filtra powietrza a nie stozku...
Pisze co doswiadczylem. Byc moze nie mam racji
pozdrawiam

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

http://www.knfilters.com/search/product ... rod=E-9178
znalazlem cos takiego i moze uda mi sie to sciagnac ale jeszcze czekam na odpowiedz

a co do stozka przy gazie to znajomy zalozyl cos takiego d gazu do lanosa i samochodzik sprawuje sie o wiele lepiej

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
sebaduch pisze:
http://www.knfilters.com/search/product.aspx?Prod=E-9178
znalazlem cos takiego i moze uda mi sie to sciagnac ale jeszcze czekam na odpowiedz

a co do stozka przy gazie to znajomy zalozyl cos takiego d gazu do lanosa i samochodzik sprawuje sie o wiele lepiej

Witam

Stozkowy filtr + magnetyzery na przewody paliwowe i na wydech za katalizatorem i podstawowa sprawa to ceramizery do oleju i bedzie dobrze.

Przepraszam kolegow ale nie moglem sie powstrzymac.

Pozdrawiam
Worek

Tytuł:
postmajtek

Worek pisze:

Przepraszam kolegow ale nie moglem sie powstrzymac.

Pozdrawiam
Worek

hehe, o tak, jeszcze Briski i strumienica ;)

a tak serio- stożek jest oczywiście bez sensu w seryjnym silniku, jednak z własnych doświadczeń śmiało polecam wkładki filtra (tylko renomowany producent np. K&N) dedykowane do danego autka. Oczywiście przyrosty na hamowni są w granicach błędu pomiaru ale zyskujemy fajniejszy gang silnika, realnie spada spalanie ~0,5ltr/100km. Nie można zapomnieć o regularnym (np. co 5-7tys km) serwisowaniu wkładki - czyszczenie, mycie, suszenie, olejenie wg zaleceń producenta.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00