2)
Drugi problem dotyczy obrotów rozgrzanego silnika na gazie.
Zimny silnik rozruszam zawsze na benzynie. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wrzucam na gaz (instalacja II generacji).
Podczas jazdy wszystko jest ok. na trasie auto ładnie sie zbiera do wyprzedzania. Jest jednak problem, gdy wjadę do miasta. Wówczas styl jazdy sie zmienia. Częste zatrzymywanie do świateł i ruszanie.
Wtedy na rozgrzanym silniku (D-oczekiwanie na zielone światło) obroty spadają do 500 na minutę. Mało to mi sie wydaje. Gdy wrzucę na N wskakują do 700 obr/min.
Jaką wartość powinny przyjąć na D?
To powoduje wg mnie, że po jakimś czasie jazdy auto zaczyna się dusić. Nie zbiera sie, a ostre wciśnięcie pedału akceleratora może spowodować zgaszenie silnika.
O co chodzi??
W takich syt przerzucam na benzynę i jest niby ok. Choć nie zaobserwowałem jak wtedy wyglądają obroty bo zazwyczaj byłem u celu podróży już.
Raz mi sie zdarzyło, że na benzynce też zaczął się dusić. Tzn nie reagował na pedał gazu. Ja w gaz a on powoli, powoli...wtedy na gaz zmieniłem i było ok. Muszę zatankować do pełna i sprawdzić jak się będzie na benzynie sprawować i ile mi spali.
Kupując wiedziałem, że troszkę ryzykuję z gazem, jednak zakochałem się w tym aucie. A na Pb mnie nie stać w takich ilościach
Chcę spróbować.
Pomożecie??
Pozdrawiam!