witam,
chcialem tu poruszyc od lat nurtujaca mnie zagadke! a wiec chodzi o W201 2,5D z 89r.,jak i ine wersje silnikowe lub ewentualnie tez o W124 z Nivo(?) i ASD...
W rozwiazaniu zagadki pomoze na pewno ta fotka,
zapozyczona z gieldy od barego123-(mam nadzieje ze nie ma mi za zle)
Jak widzimy w zoltym koleczku zbiornik z plynem hydraulicznym i w czerwonym pompa nivo.I tak samo jest w przytoczonym na poczytku posta 190D 2,5.A wiec sa to elementy typowe dla modeli z zawieszeniem nivo,ale problem jest taki ze niva nie ma zaden z nich!

Za to wszytkie maja wspolna ceche a mianowicie ASD. I teraz glowne pytanie zagadki: jaka funkcje pelni pompa nivo w modelach z ASD, bo ja caly czas zylem w przekonaniu, ze skoro jest zbiornik z olejem ZHM i pompa to, ze auto jest wyposazone w ten uklad.
Dodam ze o tyle nie dziwi mnie zbiornik z olejem ZHM, bo jaka ma funkcje w aucie z nivo i ASD to wiem, intryguje mnie tu wspomniana juz pompa nivo, ktorej to np.w swoim bylym W124 300DT 91r. nie bylo, ale byl ASD.
choc juz tu zbiornik z plynem ZHM siedzi przy prawym blotniku jak w moim 250TD, co nie dziwi w modelu T. Dlaczego jedne z ASD maja ta pompe a drugie nie?Moze pompa siedziala gdzies ukryta, ze jej nie widzialem,w co mi trudno uwierzyc.
Przyznam, ze troche jestem zmieszany i moze ktos kto pojal o co mi chodzi w tym watku, wyjasni mi ta lamiglowke.