MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 1:30 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dzisiaj się dowiedziałem, że jakiś dalszy znajomy mojego Ojca odbierał z salonu niedawno nowe Mondeo ST220. Ujechał 20 kilometrów - jakiś "mądrala" założył tarczę sprzęgła "tył do przodu"..... W dalszym ciągu no comments.

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Mike_THE_GR8 pisze:
Dzisiaj się dowiedziałem, że jakiś dalszy znajomy mojego Ojca odbierał z salonu niedawno nowe Mondeo ST220. Ujechał 20 kilometrów - jakiś "mądrala" założył tarczę sprzęgła "tył do przodu"..... W dalszym ciągu no comments.

"NO COMMENT"!!!! ale to juz bylo.... :lol:
Mike, przed zakupem forda focusa przestrzegalem chyba kiedys, co? [szalone] Nie uczycie sie na cudzych bledach?
Za rok, dwa przegnije tylna klapa, mnie juz wymieniali na gwarancji w 3 letnim ff... [zlosnik]
pozdr.,

VW T3, Reimo mit Hochdach Syro, '88

"DAS BESTE ODER NICHTS,
HAT EINMAL GOTTLIEB DAIMLER GESAGT"

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Mike_THE_GR8 pisze:

Szef mojej znajomej ma takie auto, mniej więcej po roku (tuż po gwarancji oczywiście) padł silnik, nie wiem co dokładnie, ale nie jeździ. W Fordzie powiedzieli, że tych silników się nie naprawia tylko wymienia. Zaczął więc szukać innego warsztatu, nie ASO, coby silniczek naprawić - niestety fabryka nie przewiduje napraw (brak części zamiennych, podróbek też nie ma). Wymiana: ponad 30.000zł.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

moj ojciec ma Focusa 1,4 benz. kombi z bajerami i wszystko dziala bez zarzutu (sprowadzony z reichu po malej stluczce)
ale Tata wolalby jednak swoje wczesniejsze W123 200D ;)

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

pp pisze:
Mike_THE_GR8 pisze:

"NO COMMENT"!!!! ale to juz bylo.... :lol:
Mike, przed zakupem forda focusa przestrzegalem chyba kiedys, co? [szalone] Nie uczycie sie na cudzych bledach?
Za rok, dwa przegnije tylna klapa, mnie juz wymieniali na gwarancji w 3 letnim ff... [zlosnik]
pozdr.,

Pepe drogi, ileż to ja razy Ojcu szanownemu tłukłem do głowy "nie kupuj tego za...fajdanego forda"... Ale on swoje.... Teraz przyznaje rację swemu pierworodnemu. Szkoda, że za późno. Póki co walczymy o wymianę całego samochodu na nowy, bo serwis napisał, że pewnych rzeczy nie umieją/nie chcą naprawić.... Zobaczymy, co z tego wyniknie.

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł: ford
nowy

Na codzen uzywam forda f450dostawczy,intesywnie raz na tydzien przerzywam horror,gasnie podczas jazdy ,na dodatek ma automatyczno skrzynie biegow.Serwis forda niemoze poprawic tej usterki bo komputer nic nie wykrywa.Prawdopodobnie bedzie sprzedany . [cool] Nigdy wiecej forda.Mieszkam w usa,fordy nieciesza sie popularnoscio,wiekszosci uzytkownicy tych aut to ludzie w podeszlym wieku.kupoja tylko zprzyzwyczaienia . FORD TO ZLOM!!

Tytuł:
wiarus senior

marcin280e pisze:
I FIAT jego brat. [zlosnik] [zlosnik] Potwierdzam.

I ja potwierdzam. Miałem nowego Fiata przez rok- nigdy więcej. Jak kupujesz to ci w d..pe bez mydła wejdą, problem zaczyna się jak jedziesz do serwisu.
Mój przypadek był taki, że po 10tys. nie było bieżnika, a gość mi mówi, że to normalne zużycie. Poprosiłem kolejno majstra, a potem kierownika serwisu- nic to nie dało. Pojechałem do znajomego rzeczoznawcy, zrobiłem pomiar geometrii i z ok.20 różnych pomiarów 2 były w normie. Wróciłem do Fiata, pokazałem wydruk i powiedziałem, że albo załatwią mnie pozytywnie albo sprawa znajdzie się w sądzie i w gazetach. Od razu dostałem 4 nowe opony i proszono mnie, żeby centrala się nie dowiedziała. A kradzieże oleju i innych "płynów życiowych" to normalka.
Jak zasiadła skrzynia to mieli naprawiać 2 tygodnie. Jak się wykłóciłem o auto zastępcze to skrzynia była gotowa w 2 dni.
Rozrusznik naprawiali cały rok. Jak pojechałem do nich tydzień przed końcem gwarancji to tak mnie zagotowali w punkcie odsługi, że auta już nie naprawiałem, a wychodząc z takim impetem zamknąlem drzwi, że musieli je całe wymienić. A pare kPLN były warte- przynajmniej taka satysfakcja. Aż mnie złość ogarnia jak to sobie przypomnę, a minęło 5 lat.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

To i tak dobrze w porównaniu do Kia. Ich system wygląda tak: dealer/serwis kupując części od importera ma termin płatności około 30 dni, a importer płaci serwisowi za naprawy gwarancyjne po 6 miesiącach. Wyobraźcie sobie w jakiej sytuacji finansowej są serwisy. Do tego notoryczny brak części, wszelkie zgłoszenia napraw gwarancyjnych tylko ustnie - nie chcą wydawać potwierdzeń, gdyż z góry wiedzą, że nie dotrzymają warunków gwarancji. Horror. Niestety tak to jest jak się kupuje tanio. Ktoś mądry powiedział kiedyś, że nie stać go na tanie rzeczy. Sporo w tym prawdy (tylko kasę trzeba mieć).

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jeżdżę już trzecim moim samochodem (aż jestem zdziwiony, w wieku 24 lat :)). Najpierw Vectra A '90 1.6 - standardowo rzekłbym, trochę blacha (oplowskie nadkola), trochę zawieszenie, trochę silnik. Drobnostki, ogólnie auto duże i miłe :)
Potem Focus 1.6 sedan z klimą, podgrzewaną przednią szybą (naprawdę fajny bajer). Problemów nijakich nie miałem. Raz mi trochę piszczał paskami (po nocnym postoju na działce, przy dużej akurat wtedy wilgotności). Piszczenie ustało po przejechaniu kilkudziesięciu metrów, ale i tak pojechałem do serwisu, gdzie bez gadania wymieniono mi pasek klinowy z rolką prowadzącą. To wszystko. Miałem go co prawda tylko przez półtora roku, ale gdyby np. z zawieszeniem cos było nie tak od początku, odezwałoby się :)

Fokę sprzedałem dla kasy niestety (a może stety), a teraz mam beczunię :lol: Po wymianie zawieszenia i kapci (przod 185/70, tyl 205/70) mam wrażenie, że jeżdżę jak przyklejony :) i automacik mniam mniam...

Sorry że mało konstruktywnie się do wątku przyłożyłem, ale mnie wzięło na wspominki ;)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Ja muszę przyznać trochę uczciwości serwisowi Forda, ponieważ uczciwie przyznali się do faktu uszkodzenia naszego samochodu na parkingu - sami do nas zadzwonili - Tu chwała im za to, że nie zostało to zatuszowane i szybko po kryjomu naprawione. Dziś nastąpiła zmiana samochodu zastępczego: przesiadka z nowej Fiesty na rocznego Focusa TDDi (Common Rail 1-szej generacji), przebieg 35 tys. km. I co ?? I wielki hałas spod maski, wysiedziany fotel, wygnieciona kierownica - mocno czuć ten nieduży przecież przebieg..... Zobaczymy, jak się historyjka potoczy dalej.

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
wiarus senior

Jako , że ostatnio więcej jeżdżę c -klasą ojca ,który wypłynął w rejs byłem zmuszony wymienić w niej klocki na przodzie .
Pojechałem do ASO w Gorzowie aby szybko załatwić sprawę .
Przy okazji poprosiłem o wymianę żaróweczki od podświetlania regulacji ogrzewania .
Gościu wyciągnął radio , "rozbebeszył" środkową konsole zamiast zdjąć pokrętło i zmienić żarówkę.
Wstyd po prostu i tyle .
Dużo zależy od serwisantów - ich umiejętności, wiedzy i uczciwości .
Niestety :(

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Peter pisze:
Potem Focus 1.6 sedan z klimą, podgrzewaną przednią szybą (naprawdę fajny bajer). Problemów nijakich nie miałem. Raz mi trochę piszczał paskami (po nocnym postoju na działce, przy dużej akurat wtedy wilgotności). Piszczenie ustało po przejechaniu kilkudziesięciu metrów, ale i tak pojechałem do serwisu, gdzie bez gadania wymieniono mi pasek klinowy z rolką prowadzącą. To wszystko. Miałem go co prawda tylko przez półtora roku, ale gdyby np. z zawieszeniem cos było nie tak od początku, odezwałoby się :)

Focus 1,6 akurat, to w większości rankingów bezawaryjności (w tym ADAC) zajmuje czołowe pozycje. U mnie w rodzinie jeździ jeden taki i nic się złego nie dzieje (niedługo stuknie mu roczek). Popatrzymy - zobaczymy.

PS - dzisiaj do pracy jechałem za Mondeo ,,tdddcciited coś tam,, (nie ogarniam już tych nazw diesli) i na skutek TEGO tematu bacznie obserwowałem czy dymi, a on skubany nie chciał, złośliwe bydle. No cóż, może sprawa dotyczy tylko Focusów tdddciiic .....

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
PS - dzisiaj do pracy jechałem za Mondeo ,,tdddcciited coś tam,, (nie ogarniam już tych nazw diesli) i na skutek TEGO tematu bacznie obserwowałem czy dymi, a on skubany nie chciał, złośliwe bydle. No cóż, może sprawa dotyczy tylko Focusów tdddciiic .....

Mondeo TDCi też kopci - kiedyś na skrzyżowaniu myślałem, że jakieś auto się zapaliło, a to "tylko" Mondeo TDCi dynamicznie wystartowało spod świateł [zlosnik]

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00