MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob lip 26, 2025 9:35 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Mam pytanie który olej silnikowy według was jest lepszy:
Mobil 1 10W40 czy Castrol Magnatec 10W40 ??? [cool]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Mobil, na pewno. Inteligentne cząsteczki niech lepiej spierają plamy z trawy i kawy z białych koszul na reklamach, bo w oleju silnikowym to tylko chwyt marketingowy.

wiarus junior

superbzorr pisze:
Mam pytanie który olej silnikowy według was jest lepszy:
Mobil 1 10W40 czy Castrol Magnatec 10W40 ??? [cool]

Szanowni Koledzy,
Pominę milczeniem :) fakt, że temat był wałkowany 1000 razy... Polecam opcje "szukaj" :lol:
A tak w realu, to każdy, ale to każdy olej spełniający wymagania jakościowe producenta Waszego rydwanu jest dobry. Rzeczywiste różnice pomiedzy olejami (jesli w ogóle istnieją poza nazwą i kształtem butelki), uwzględniając globalny wpływ całego spectrum parametrów na silnik, można wykazać dopiero po długotrawałych testach drogowych i laboratoryjnych. Wszelkie natomiast oceny subiektywne typu "zalałem, i nie narzekam" albo "rewelacyjnie poprawiła się kultura pracy" to tylko wyraz dobrego samopoczucia (gratulacje, na zdrowie) i wiary piszącego, jego mechanika, teścia lub sąsiada.
Czytajcie istrukcję swojego (antycznego już niestety) pojazdu, lejcie co trzeba i do przodu. Amen.
Pozdrawia niewierzący Leopold

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Racja!

Zwykły, najzwyklejszy olej ze stacji benzynowej - np. Orlenu będzie i tak bdb dla naszych rydwanów. Zamiast sprzeczac sie czy kupić ładną reklamowana bańke, czy mniej ładna reklamowaną bańkę, należy raczej skupic sie na jego częstszej wymianie :)

Z ciekawostek:

W niemieckiej książce serwisowej do mojego MB 124, na pierwszym przeglądzie na który przybył z przebiegiem 1700km od razu zaproponowali mu 15W40:).
A Ja leje teraz 10W40 i kupuje oleje z Orlenu czy Statoil. Podejrzewam, że i tak są lepszej jakosci niż przewidywał producent w roku 1987;)

A teraz inne...

Tytuł:
weteran

Poza tym każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie: jeżeli silnik starszej generacji (dwuzaworowy) był jeżdżony na mineralu, to przejście na lepszy gatunek oleju (półsyntetyk lub syntetyk) może w krótkim czasie spowodować rozszczelnienie silnika, spadek ciśnienia smarowania i wzrost zużycia oleju. Tak więc: OSTROŻNIE!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00