kwiatkowski.l pisze:
Klasyczne teksty ziomali z BEEMKISIÓDEMKI spod McDonalds co robią ściepę po 10zł na benzynę i raz w tygodniu robią rundę honorową z dopychaniem furki do garażu. I w czasie dopychania debatują głośno na temat śmieciarstwa LPG.
Człowieku błędnik ci wysiadł ? uj mnie obchodzi czym podjeżdzasz pod MCdonalda i jaki rodzaj siana wystaje ci z butów.
Szkoda że masz problem z używaniem lewej półkuli - chodzi o to że samochód zabytkowy nie może mieć żadnych przeróbek - a już na pewno LPG - a to że do CL 500 wsadzić LPG naprawdę nie rusza mnie mocniej niż diody w progach.
Erio - niedługo mogę rozwinąć temat - piszę o tym w mojej pracy mgr a wspomagac mnie będą uznani rzeczoznawcy , i razem odpowiemy na kilka nie wyjasnionych kwestii .
Ogólnie auto musi być oryginalne - bo w tym zawiera się jego wartość i unikatowość - pamietajmy że prawodawcy chodziło nie o to żeby ktoś miał radochę z użytkowania auta na żółtych blachach tylko o ochronę !
Prawo ma działać dynamicznie , a że ustawa nie przewidywała koegów pokroju kwiatkowski , nawet jeśli nie zostanie ona zmieniona w krótkim czasie to i tak orzecznicstwo oparte na zasadach ogólnych , jak również szerokim katalogu odpowiedzialności szło by w kierunku który zaznaczyłem
a tak dla przykładu :
Cytuj:
Art. 108. 1. Kto niszczy lub uszkadza zabytek, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
2. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa nieumyślnie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Art. 118. Kto bez pozwolenia umieszcza na zabytku wpisanym do rejestru urządzenia techniczne, tablice, reklamy oraz napisy, podlega karze grzywny.
Art. 38. 1. Wojewódzki konserwator zabytków lub działający z jego upoważnienia pracownicy wojewódzkiego urzędu ochrony zabytków prowadzą kontrolę przestrzegania i stosowania przepisów dotyczących ochrony zabytków i opieki nad zabytkami.
2. W upoważnieniu, o którym mowa w ust. 1, określa się osobę lub osoby upoważnione do przeprowadzenia kontroli, kontrolowaną osobę fizyczną lub jednostkę organizacyjną, miejsce i zakres kontroli oraz podstawę prawną do jej przeprowadzenia.
3. Przy wykonywaniu kontroli wojewódzki konserwator zabytków lub osoby, o których mowa w ust. 1, są uprawnione do:
-3) sprawdzania zgodności wszelkich działań podejmowanych przy zabytkach wpisanych do rejestru oraz prowadzonych badań archeologicznych z zakresem lub warunkami określonymi w pozwoleniu i zatwierdzoną dokumentacją;
[/quote]