MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 5:52 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
nowy

witam mam mercedesa w124 280TE+gaz 1993r m104.mam mianowicie problem z wolnymi obrotami.przelutowalem srebny przekaznik obok akumulatora.nic niedalo zamowilem nowy w poniedzialek bedzie.bylem w jednym z warsztatow gosciu powiedzial odrazu przepustnica do wymiany chcialem zrobic diagnostyke silnika to w serwisie mercedesa powidzieli ze niezrobia bo jest lpg ,ten gosciu co stawia na przepustnice powiedzial ze niema co tam sprawdzac.koszt nowej mnie przerazil.czy niedalo by rady jej jakos wykalibrowac czy cos takiego.silnik jest na boschu HFM.problem jest o tyle powazny ze juz od dluzszego czasu jestem w anglii.oni tutaj wszystko kaza wymieniac na nowe nic nienaprawiaja.a na szrotach wokol mnie niewidzialem zadnego mercedesa tak moze bym cos podmienil.
numer przepustnicy to 0001416525 i tu kolejne pytanie czy jest mozliwosc dopasowania przepustnicy z innym numerem jak tak to jakie numery byly by kompatybilne z tym numerem.
prosze o pomoc

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Cena takiej przepustnicy to jakieś 6000zł ,a w wersji bez tempomata 5500zł.Zajmowałem sie naprawą takiej przepustnicy z silnika M104 .Przewaznie w przepustnicach wysiada potencjometr przepustnicy w wyniku normalnego żuzycia .W moim przypadku był w bardzo dobrej kondycji .Poza tym jest jeszcze silniczek ,chyba występujący tylko w wersji z tempomatem ,ale on też był OK.Gardziel przepustnicy chodziła super ,więc zdecydowałem sie rozciać wiązke kabli ,by zobaczyć co tam się dzieje .Oczom moim ukazał sie taki widok:

Obrazek

Niestety silnik M104 ,a konkretnie 2,8 i 3.2 mocno się grzeją i niewytrzymuje izolacja przewodów w wiązce silnika .Jest to standardowa usterka ,i wystąpi na pewno w kazdym silniku .Wiązka elektryczna kosztuje jakieś 600E ,więc troche boli .Oczywiscie mozna naprawiać ją poprzez wstawianie fragmentami nowych kabli .Też to robiłem i z sukcesami .Niestety ten sam problem występuje w kablu przepustnicy i trzeba go wymienić .Nie jest to sztrasznie trudne ,ale trzeba sobie poradzic z nierozbieralną wtyczką .Ja to tak zrobiłem:

Obrazek

Takze nie panikuj tylko weź sie za robotę ,albo taj to jakiemus elektrykowi

Tytuł:
nowy

dzieki wielkie jutro zobacze co da sie z tym zrobic.jak cos to napisze o postepach na dniach

Tytuł:
nowy

sukces !!!
znalazłem przyczyne,rozciełem tą wiazke ktorą pokazałeś mi na zdjeciach owszem są popekane te kabelki ale nie tak jak u ciebie.problem byl troche z przodu nad wentylatorem,sciagnelem czarna oslone i zobaczylem nie dopieta jedna kostke.porozpinalem wszystkie popsikalem specjanym sprayem,polutowalem masowe kabelki ktore byly tam przypiete.odpalilem samochod i szok nic nie buja nic nie gasnie obroty idealnie stoja w miejscu.

DZIEKUJE OFICJALNIE WSZYSTKIM NA TYM FORUM KTORZY PISALI POSTY O PROBLEMACH Z WOLNYMI OBROTAMI.
temat zamkniety

Tytuł:
postmajtek

Da sie to napewno zrobic. Ja tez ostatnio mialem awarie potencjometru w jednej z przepustnic, ale pewnien spec to naprawil;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00