MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 7:01 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam serdecznie w moim pierwszym topicu!

Od kilku lat jestem bardzo szczęśliwym posiadaczem W201 z 1987 roku.
Obecnie mam na zegarach i wszystko na to wskazuje że w rzeczywistości także - 355 tys km. Silnik M103 2.6. Zagazowany bezawaryjnie i bezproblemowo od 60 tys. km. Od 20 tys. km moja instalacja gazowa opiera się na wspaniałym BLOSie.

Do rzeczy...
Mam problem z ASD. Wiem że jest już wiele tematów o tym, ale może ktoś miał podobny problem, bo sprawa nie jest łatwa a szukajka niczego podobnego nie wypluła. Wszystko wygląda w porządku. Kontrolka z napisem ASD nie świeci. Żarówka napewno jest. Ostatnio wywaliło mi błąd - a to dlatego że posypał się włącznik STOP przy pedale hamulca. Po wymianie skasowałem błąd i żadnego nie wykazuje.
Problem w tym że ASD nie działa. Dzisiaj próbnie podniosłem tył auta w garażu, włączyłem bieg i rozpędziłem do ok 20-30 km/h. Według mnie takie warunki powinny zasymulować poślizg tylnego koła (błoto, śnieg). Trójkąt w prędkościomierzu nie miga. Byłem z tym nawet u Brolera w wawie. Po godzinnym teście i chodzeniu naokoło mojej "M", stwierdzili że nie wiedzą co mu jest, jak również że blink tester nie wykazuje błędów w instalacji ASD. (hehe, blink tester [zlosnik]). Zasugerowali żebym zostawił auto na cały dzień bo muszą go przegrzebać. Dziękuje, postoje. Pewnie policzą 100 zł za roboczogidznę.... Jedyne co tego dnia zrobili to dolali płynu ZHM.
ASD nie działa mi od początku jak kupiłem moją Mercedes. Kontrolka ASD (nie trójkąt) zapalała mi się przy okazji wspomnianej awarii włącznika świateł STOP, jak również, kiedyś czujnika ABS przedniego koła (zapaliła się zaraz po kontrolce ABS). Wygląda na to że ASD "czuwa". Zmieniłem nawet moduł ASD ten przy akumulatorze - nic nie dało. Sprawdzałem na pożyczonym - też nic. Kaplica i brak punktu zaczepienia.

Help. Macie jakieś pomysły ?

swój chłop
Awatar użytkownika

Witam ! Chciałbym sie podłączyc pod temat bo w moim 124 występuje podobny problem tylko ,ze trójkat to mi sie nigdy nie świecił ani kontrolka.

Tytuł:
postmajtek

A ja mam taki oto problem
Przy ruszaniu włącza mi się wykrzyknik od asd informujący że układ został zblokowany a po chwili gaśnie. Po przejechaniu paru kilometrów załącza się znów na chwilkę i gaśnie a potem zapala się kontrolka ASD sygnalizując że układ jest niesprawny. Po ustaleniu kodu błędu(zawsze 6) i zresetowaniu wszystko zaczyna się od nowa, wyjmowałem tylny czujnik i nie wygląda na uszkodzony.Wymieniałem płyn w ASD i zrobiłem to dokładnie według instrukcji znalezionej na forum . Jest też czujnik położenia kierownicy(nie wiem czy jest w moim modelu) o którym nie wiedziałem a moja kierownica jest krzywo bo były wymieniane końcówki drążków ale to by chyba wymrugało ten kod.Auto to jest MB 190D 2.0 automat a czujnik w tylnym moście od ASD(taki sam jak do ABS) i chodzi mi o to że nie ma uszkodzeń mechanicznych. Dowiedziałem się też że powinienem przy wymianie płynu ASD wymienić olej w tylnym moście. :o

Tytuł:
wiarus junior

Na Orzechowej w Warszawie sobie z tym poradzili:) TEż mi migało i ....nie miga,a ASD działa.

Tytuł:
postmajtek

sattann pisze:
Chciałbym sie podłączyc pod temat bo w moim 124 występuje podobny problem tylko ,ze trójkat to mi sie nigdy nie świecił ani kontrolka.

Ale świeci Ci się trójkąt i kontrolka ASD po przekręceniu kluczyka, bez uruchomionego silnika ? Jeżeli tak to mamy ten sam problem :) Hura!! [zlosnik]

agaj666 pisze:
Na Orzechowej w Warszawie sobie z tym poradzili

Orzechowa powiadasz... to serwis MB czy elektryk ?
Sprawdzę ich :)

nicolaus

W201, `87r, 2.6, B/G-BLOS

swój chłop
Awatar użytkownika

Nie po przekreceniu tez nie i to dziwne jest ,nie wiem o co chodzi ,ale auto napewno takie urzadzenie jak ASD posiada.Nie wiem o co biega bo nie działa również ABS i tempomat ,czy może byc jakies powiązanie ?

Tytuł:
postmajtek

No to sporo rzeczy naraz Ci nie działa....
Świeci się kontrolka ABS jak zapalisz silnik ?
Obie kontrolki (ASD i wykrzyknik na środku prędkościomierza) nie świecą Ci się po przekręceniu kluczyka ? Jakieś jeszcze ? Sprawdzałeś czy żarówki są sprawne ?

nicolaus

Tytuł:
wiarus junior

Elektryk MB.tel 8464758

Nie podoba ci się mój styl jazdy?Zejdź z chodnika....

Tytuł:
postmajtek

agaj666 pisze:
Elektryk MB.tel 8464758

Dzięki!

sattann pisze:
Chciałbym sie podłączyc pod temat bo w moim 124 występuje podobny problem tylko ,ze trójkat to mi sie nigdy nie świecił ani kontrolka.

Jestem po kilkugodzinnym grzebaniu i testach. ASD u mnie ciągle nie działa, ale mam mały trop :)
Zauważyłem że trójkąt (ten w prędkościomierzu) jest sterowany tylko i wyłącznie przez moduł ASD który znajduje się przy aku pod przykrywką. Po wyjęciu modułu kontrolka wogóle się nie świeci.
Tak więc przed wizytą u elektryka radzę wyjąć moduł, przeczyścić połączenia itp. Możliwe że trzeba go otworzyć i przelutować lub w ostateczności całkowicie wymienić. Jakbyś miał możliwość od kogoś pożyczyć - byłoby super.

nicolaus

Tytuł:
wiarus junior

U mnie wymienił jakis czujnik kolo ....lewej nogi,w środku :)

Tytuł:
postmajtek

agaj666 pisze:
U mnie wymienił jakis czujnik kolo ....lewej nogi,w środku

Włącznik stopu zintegrowany z wyłącznikiem zaworu ASD ? (jak się naciska na hamulec, następuje przerwa w dostawie prądu do zaworu ASD).

To chyba to, bo nie ma tam innych czujników ?!?
(oprócz kick-downa w automatach, czujnika naciśnięcia sprzęgła w manualach z tempomatem)

nicolaus

Tytuł:
wiarus junior

Być może,byc może.Cos mi mówił ale juz nie pamietam.

Tytuł:
postmajtek

Mam prośbę... może mi ktoś przetłumaczyć co niemiec pisze na aukcji komputera ABS ?

"Sie bieten hier auf ein ABS Steuergerät für die Mercedes Benz Baureihen W124, W201 und W126. Einwandfreie Form und Funktion. Teilenummer 005 545 51 32 ersetzt die Teilenummer 005 545 21 32 und ist auch geeignet für Fahrzeuge mit ASD."

Ja rozumiem z tego że komp ...5132 jest zamienny z tym ...2132 i obsługuje ASD ?

Bo wszystko mi wskazuje na to że ktoś mi kompa ABSu podmienił. Powinienem mieć 005 545 51 32 a mam z końcówką 21 32.

Zna ktoś różnice między tymi kompami ?

nicolaus

Tytuł:
postmajtek

TAMTADADAM!! DZIAŁA!! :P

Przyczyną braku jakiejkolwiek reakcji był zły komputer od ABSu. Zamieniłem na taki z końcówką 5132 i działa! Moduł ASD nie otrzymywał żadnych informacji o ruchu kół ze sterownika ABS, była to dla niego informacja że auto stoi w miejscu.

Czy trójkąt ma się się świecić podczas działania układu, czy migać ? Bo u mnie tylko się świeci w czasie poślizgu.

nicolaus

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Trójkąt na prędkościomierzu nie miga. Zapala się na stałe gdy działa blokada ASD.
Pozdrawiam.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00