MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 11:16 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam Was,
Od kilku miesięcy mój ojciec jest posiadaczem ww auta. Chciałbym bardzo poznać Wasze opinie na temat tego silnika. Chodzi mi o szeroki wachlarz spostrzeżeń, najlepiej ludzi, którzy takowym mieli okazję jeździć.
Zależałoby mi również na opinii tych, którzy mogliby porównać 220 CDi z np. 270CDi (o 3.2 nie mówię...), a dodatkowo do porównywalnych diesli innych producentów (głównie chodzi tu o świętą trójcę ;) )

Kiedy poznam kilka Waszych uwag, podzielę się swoimi, bo trochę nim już wyjeździłem. I dla ścisłości: wersja 125KM/300Nm, skrzynia piątka. <br>Dodano po 7 godzinach. 41 minutach.:<br> nikt nie ma nic do powiedzenia na temat tego silnika ? :( nazbierało się już trochę wyświetleń, a nikt nic nie napisał... węszycie jakiś podstęp w tym że nie zacząłem pierwszy ? :P

Tytuł:
swój chłop

Witam
Mam taki sam silnik u siebie,rocznik 98,tez manual 5.
Proponuje za wczasu odwiedzic elektronika i zrobic zabezpieczenie przed spaleniem komputera sterujacego silnikem.U mnie spaleniu ulegly 2 w ciagu 2 dni (było o tym w innych postach)-podobno taka bolączka i wada konstrukcyjna tych aut.Zapobieganie tańsze od leczenia...
poza tym auto ok.Mocy mogłoby być wiecej-lepszym rozwiązaniem byloby 270 CDI.Staraj sie lać dobre paliwo i śmigaj [zlosnikz]
W razie pytan wal śmiało
Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

pawel85 pisze:
Witam
Mam taki sam silnik u siebie,rocznik 98,tez manual 5.

Hmm z tego co mi wiadomo, to pierwsze CDi pojawiły się w 99. ?

pawel85 pisze:
Proponuje za wczasu odwiedzic elektronika i zrobic zabezpieczenie przed spaleniem komputera sterujacego silnikem.U mnie spaleniu ulegly 2 w ciagu 2 dni (było o tym w innych postach)-podobno taka bolączka i wada konstrukcyjna tych aut

O takim czyms nie słyszałem... wiem natomiast, że wadą konstrukcyjną były nieszczęlne wtryski, co prowadziło do "zażygania" bloku silnika a później mogło doprowadzić do zapalenia auta.

No dobra, to może ja przedstawię swoją opinię, może kogoś sprowokuje do riposty... :)
Moim skromnym zdaniem ten silnik to porażka :roll: to niby diesel i powinien być silny, ale "dół" w tym motorze NIE ISTNIEJE ;\ elastyczność ? Jeździłem kilkoma benzyniakami które były bardziej elastyczne. Na trasie trzeba co chwilę machać V, IV, V, IV i tak w kółko... Na piątym biegu nie można jechać nawet 80 na godzinę (?!) bo samochód "buczy" od razu że mu ciężko i nie chce przyśpieszać, paranoja !
Wszystkie te moje uwagi są dość mocno zaakcentowane a to dlatego, że wcześniej jeździłem dłuższy czas audi A6 2.5 TDi (C4, 95. rok) [zlosnikz] no i o tym silniczku to mógłbym pozytywne wiersze pisać chociaż pisarz ze mnie żaden ;) Często robiłem trasę Nidzica- Olsztyn (droga E7, "siódemka) no i tak jak w audi wrzucałem 5 bieg i nie dotykałem skrzyni tak w mercu 2.2 CDI to nie przejdzie :\ każda górka i 80 na godzinę to konieczność redukcji... w audi włączałem tempomat i ładnie jechał całą trasę. Poza tym czuć było ten ciąg od dołu, chociaż turbodziura była, wiadomo. Jedyną przewagę jaką ma ten cdik nad audi to cichsza praca...

No ale ludzie, możecie powiedzieć "młody to głupi", ale jak człowiek jedzie mercedesem i to jeszcze okularem to jednak chciałby, żeby nie objeżdzały go skody octavie, golfy, ople ;\ tylko żeby mieć ten zapas mocy...

Tak siak czy owak mam nadzieję, że ktoś jeszcze się wypowie :)

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

na co dzień skromny ale dumny posiadacz swojego pierwszego auta:
Opel Astra F 1.4 8v :)

Tytuł:
swój chłop

Jezeli w/g Ciebie brakuje Ci mocy i 2.2 to za mało to proponuje zakupic 3.2 CDI i po kłopocie.Po co się stresowac, że mocy braknie.
Poza tym jeżeli nie masz ochoty machać prawą ręką wrzucając biegi to może automat będzie lepszym wyborem.
A tak wogóle....zawsze znajdzie się ktoś szybszy ;)
peace

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

dzowna sprawa z tymi CDI. Jak ktoś pyta co mam pod maską i mówie że 2.2 diesel nie CDI to mi gratulują :-? dziś w serwisie też! Mowa była taka że z CDI jak z jajkiem. A o OO mógł bym zapomnieć (nie do pomyślenia [zlosnik] )

W210 E220D 97 budyń do sprzedania

Oo==oO

Tytuł:
wiarus junior

Maksio pisze:
O takim czyms nie słyszałem... wiem natomiast, że wadą konstrukcyjną były nieszczęlne wtryski, co prowadziło do "zażygania" bloku silnika a później mogło doprowadzić do zapalenia auta.

no to dales odpowiedz na pytanie ktore nurtowalo mnie od dawna
czemu one sie tak czesto pala :D

W210 300TDT - ex
W210 320 CDI - ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

pawel85 pisze:
Jezeli w/g Ciebie brakuje Ci mocy i 2.2 to za mało to proponuje zakupic 3.2 CDI i po kłopocie.Po co się stresowac, że mocy braknie.
Poza tym jeżeli nie masz ochoty machać prawą ręką wrzucając biegi to może automat będzie lepszym wyborem.
A tak wogóle....zawsze znajdzie się ktoś szybszy ;)
peace

Nie odbieraj tego jako ataku na Twoją osobę, ale powinieneś myśleć w troszkę większej ilości płaszczyzn, a nie tak punktowo. To, że ktoś jeździ mercedesem "okularem" nie oznacza od razu, że śpi na kasie. Gdyby mojego ojca było stać na 3.2 CDI to na pewno by go zakupił (nie ja jestem jego właścicielem, ja tylko go użytkuje od czasu do czasu). Idąc Twoim tokiem rozumowania najlepiej jakbym kupił wersję amg, wtedy nie musiałbym w ogóle się martwić o zapas mocy...

Tytuł:
swój chłop

Maksio pisze:
Hmm z tego co mi wiadomo, to pierwsze CDi pojawiły się w 99. ?

Pierwsze CDI wychodziły mniej więcej od połowy 98`.

Maksio pisze:
Nie odbieraj tego jako ataku na Twoją osobę, ale powinieneś myśleć w troszkę większej ilości płaszczyzn, a nie tak punktowo. To, że ktoś jeździ mercedesem "okularem" nie oznacza od razu, że śpi na kasie. Gdyby mojego ojca było stać na 3.2 CDI to na pewno by go zakupił (nie ja jestem jego właścicielem, ja tylko go użytkuje od czasu do czasu). Idąc Twoim tokiem rozumowania najlepiej jakbym kupił wersję amg, wtedy nie musiałbym w ogóle się martwić o zapas mocy...

Ja wcale tego nie odbieram jako ataku :)
Wymiana zdań i nic więcej.
Faktem jest, że 125 KM to nie jest ilość oszałamiająca, jednak do w miarę sprawnej jazdy wystarcza.
Z tego co pamiętam w Audi jest chyba 140 KM więc nie ma się co dziwić, ze bardziej ciągnie.Nie wiem jaki jest moment obr. ale pewnie też wiekszy.
Co do wersji AMG pewnie masz racje-o zapas mocy nie bedziesz musiał sie martwic-bardziej o zawartość portfela na pompie... [zlosnikz]
Pozdrawiam

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
Siemanko

Moj Tesc wlasnie kupil Viano z silnikiem 2,2 CDI. 2005 rok przebieg 80kkm.
Paliwo tankuje na Neste. Silnik jest chipowany do 180 KM.
Ma ktos wiedze jakich usterek mozna sie spodziewac po tym motorze z biegiem czasu i kilometrow?

Pozdrawiam

Worek

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Worek pisze:
Paliwo tankuje na Neste. Silnik jest chipowany do 180 KM.
Ma ktos wiedze jakich usterek mozna sie spodziewac po tym motorze z biegiem czasu i kilometrow?

Dziur w tłokach [zlosnik]

EX W201E20'86; W124E26'90; W116E28'79; C123E28'81; C126E56'90; C126E56'87; R107E28'78; W126E42'90; R107E50'84; R107E50'88;R129E50'98

Ostatnio zmieniony wt gru 18, 2007 12:43 pm przez georem, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior

dziur lub wiór :D

W210 300TDT - ex
W210 320 CDI - ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

pawel85 pisze:
Faktem jest, że 125 KM to nie jest ilość oszałamiająca, jednak do w miarę sprawnej jazdy wystarcza.
Z tego co pamiętam w Audi jest chyba 140 KM więc nie ma się co dziwić, ze bardziej ciągnie.Nie wiem jaki jest moment obr. ale pewnie też wiekszy.

Akurat ta audia którą jeździłem to była skrzynia "piątka" i 115KM, ale i tak dałaby radę temu mercowi.
Hmm szkoda, myślałem, że wywiąże się bardziej burzliwa dyskusja ;< i zbiorę jakiś materiał... smutno

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

na co dzień skromny ale dumny posiadacz swojego pierwszego auta:
Opel Astra F 1.4 8v :)

Tytuł:
swój chłop

Witam,
Jak się ma rozwinąć skoro temat akademicki a poza tym pilnuje się tu aby nie flejmować czyli trzyma poziom.
Mercedes to najlepszy samochód na świecie i już :) Do tego oprócz marginesu posiadaczy mercedesów da się odróżnić od np. posiadaczy BMW, może nie na oko ale po kilku minutach rozmowy. Poprostu noblesse obligue.
To co podkreśla niesłychaną różnicę w tych samochodach to to, że po piewsze i ostatnie (bo zawiera wszystko) z jednego wystaje gwiazda z maski a z drugiego nie.
Ot moje trzy grosze !

Mercedes Benz W115 220D 1972 "LULU"
Mercedes Benz W210 320cdi 2001 "CYCUŚ"
Breslauer,

Tytuł:
swój chłop

AMEN [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00