chlopie zostaw drzwi i klape w spokoju
Sam mialem taki sam problem. Nota bene mam taki sam pojazd (tylko z 1990r). Moj fabrycznie mial w tylnich drzwiach glosniki (tapicerka troszke sie rozni od tej na zdjeciu)
Tez chcialem jakos naglosnic swoj samochodzic. dosc duzo jezdze wiec lubie jak mi cos plumka w czasie jazdy. Na poczatek kupilem sobie porzadnego Pioneer'a. Coz z tego - chlopak sie dusil. Nie bylo czym grac. Oryginalne glosniki MB nie zabijaja brzmieniem. Zaczalem lazic po Media Marktach i innych salonach audio i sluchac jak graja glosniki roznych producentow. Na poczatek kupilem w miare porzadne 2-way Blaupunkty 10cm do tylnich drzwi. W sklepie graly w miare ok jak na 10cm, wiadomo mega basu sie spodziewac nie mozna. Niestety w sklepie te skrzynie w ktorych sa umieszczone glosniki maja duzo wieksza kubature. Po zalozeniu tego cuda do tylnich drzwi totalna KUPA
"Pudlo rezonansowe" w tylnych drzwiach S124 ma powierzchnie kubka od termosu wiec coby tam nie wlozyc grac nie bedzie
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
.
Niezrazony wzialem sie za zmiane przednich glosnikow. Tu nastapila mala konsternacja poniewaz MB w modelu 124 umiescil fabrycznbie glosniki o cudownej srednicy 12cm. Niestety producenci glosnikow nie rozpieszczaja nas zbytnim wyborem 12cm glosnikow. Wybor padl na Sonavoxy 12cm - 2-way. Juz jakos to gralo byly sporany, srednie i.....prawie zero basu. Wiadomo ze w kombi to trudny temat, przeciez w rolete sobie nie wpasuje glosnikow
Jakos pozniej wpadl mi w oko subwoofer pod fotel z wbudowanym wzmacniaczem. Po dlugiej rozmowie ze sprzedajacym zdecydowalem sie na zakup. Montaz banalnie prosty (albo pod wyjscie na wzmacniacz z radyjka, a jesli nie ma to rownolegle pod tylnie glosniki). Niestety pod fotel nie wlazl (w MB sa tam nawiewy na nogi pasazerow tylnich siedzen wiec subwoofer byl za wysoki). Zaistalowalem go pod schowkiem na desce rozdzielczej (nad nogami przedniego pasazera). Jak to odpalilem BUTY MI SPADLY efekt +500% naprawde bardzo fajna glebia basu (sprzet chodzi na 30% swoich mozliwosci) wlacza sie wraz w z wlaczeniem radia z opoznieniem 1-1,5s i wtedy slychac roznice na samych glosniczkach i glosniczkach + woofer.
Co do samego sprzetu to kosztowal .....89zl a sprzedajacy sam je tunningowal czyli uszczelnial akustycznie aby uzyskac lepszy efekt. Koszt +5zl. Mam to juz rok. Sprawuje sie bezproblemowo. znalazelm to na allegro ale kupilem poza allegro
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
wiec nie moge sobie przypomniec nicku sprzedajacego. gdzies w pracy mam do niego telefon. Postaram sie poszukac po nowym roku.
Naprawde nie kalecz autka. Gwarantuje ci efekt. Poza tym jak wrzucisz glosniki w tylna klape to bedzie to smiesznie wygladac, poza tym klapa moze Ci opadac po podniesieniu z racji zwiekszonego ciezaru, poza tym jak nawrzucasz bagazu i zalozysz rolete to mozesz ich nie slyszec
W drzwi tez ne polecam bo nie bedzie ZADNEGO efektu.
Posluchaj mnie a jeszcze mi podziekujesz
Pozdrawiam
Milosh