Rozrusznik masz prawdopodobnie z prawej strony pod układem zasilania w paliwo stojąc przodem do otwartej maski silnika.
Powinieneś dać radę bez kanału. Przykładowe zdjęcie rozrusznika z Allegro
oraz przykładowe zdjęcie elektromagnesu rozrusznika
Przed przystąpieniem do tej próby zaciągnij hamulec ręczny, wrzuć luz na biegach oraz wyłącz stacyjkę.
Strzałka żółta - ma mieć stały +12V z klemy akumulatora. Następnie podajesz +12V na strzałkę zieloną (z klemy plusowej lub strzałki żółtej) . W oryginale to mała śrubka z łbem krzyżakowym. Jeśli zakręci to uszkodzenie jest w obwodzie stacyjka - elektromagnes rozrusznika (strzałka niebieska). Jeśli jest cisza to rozrusznik już kwalifikuje się do wyjęcia z auta. Następnie podajesz +12V na strzałkę czerwoną (z klemy plusowej lub strzałki żółtej). Jeśli rozrusznik zacznie kręcić to uszkodzony jest elektromagnes. W tym momencie może być słychać, że rozrusznik wchodzi na obroty, ale nie obraca wałem silnika. Jeśli dalej jest cisza to uszkodzeń może być kilka, ale pierwszymi podejrzanymi są szczotki rozrusznika. Naprawę rozrusznika lepiej zlecić elektromechanikowi, bo niby to proste urządzenie, ale jednak ma swoje czułe punkty. Białą strzałką zaznaczyłem głowicę rozrusznika, w której jest bendix. Przepraszam, że w tekście jest tyle strzałek i mam nadzieję, że jest to dla Ciebie czytelne.
Pozdrawiam.