MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 4:10 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam wszystkich.mam pytanie odnosnie lancucha rozrzadu.chodzi o to ze czasami go slychac takie metaliczne dzwieki dobiegajace z tych okolic.wymienilem napinacz ale to nic nie dalo i mam pytanie czy taki lancuch moze spasc z rolek czy zebatek?z tego co slyszalem to cieko bo ma jakies prowadnice itp.prosze o rade.bo nie wiem czy natychmiast mam wyieniac lancuch czy jeszcze moge pojezdzic.Pozdrawiam

wiarus junior
Awatar użytkownika

negga pisze:
czasami go slychac takie metaliczne dzwieki dobiegajace z tych okolic.

Oryginalny łańcuch rozrządu wytrzymuje bardzo długo. Łańcuch chyba prędzej pęknie niż spadnie z zębatek. Nie ma możliwości na odległość osłuchać efektów dźwiękowych w silniku Twojego MB. Jeśli masz podejrzenia, że coś z nim nie tak to lepiej podjedź do mechanika, który ma o tym pojęcie. Można zweryfikować wyciągnięcie łańcucha a może to wcale nie łańcuch. Lepiej to sprawdź, bo chyba wiesz jaki to robi bajzel w silniku gdy pęknie. Napisałeś, że napinacz wymieniłeś na drugi, ale czy na nowy, dobry albo w pełni sprawny?
Pozdrawiam.

Tytuł:
postmajtek

tak napinacz jest wymieniony na nowy.bylem u mechanika i powiedzial ze nie ma mozliwosci zeby lancuch spadl ale zebym w najblizszym czasie sobie go wymienil.mowil ze luzu ma cos o jedno oczko czy pol cos takiego.

Tytuł:
postmajtek

aha chce jeszcze dodac ze lancuch slychac dopiero po zagrzaniu silnika tzn po ok 20km.tak to jest cisza.juz sam nie wiem co jest grane.jezeli lancuch jest do wymiany to dzwoni nawet jak silnik jest zimny?pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00