MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 3:43 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

Witam,
W przeciągu najbliższych max 2-3 miesięcy mam zamiar kupić auto i myślę o poprzedniej generacji CLK. W związu z tym moja prośba o wszelkie opinie na temat awaryjności, rozsądnych przebiegów, spalania, linków do testów itp. Czy uważacie wogóle, że jest to dobry wybór(oczywiście chodzi mi o porównanie z innymi coupe) w przedziale cenowym do maksimum 35 tys(wolałbym zmieścić się jednak w 30)? Co sądzićie o silnkach 200 i 230 w tym modelu, wolałbym jednak coś mniejszego niż najpopularniejszy chyba 3,2. Czy ma ktoś z Was takie auto i mógłby podzielić się swoją opinią i subiektywną oceną?

Pozdrawiam

PS. Po 3 latach wreszcie udało mi się skończyć swojego /8 jak tylko znajdę chwilę to wrzuce zdjęcia z przebiegu remontu i końcowy efekt;)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Swego czasu też rozważałem zakup takiego auta, ale jak pisałem dzisiaj w innym poście wyleczyły mnie nie otwierane tylne okienka. Dla mnie wada. Generalnie dużo bazuje na elementach 202, więc jakiejś masakrycznej drożyzny nie będzie. Moim zadaniem, lepiej było by zakupić piękne C124 nie mówiąc o C126, ale to Twój wybór.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Szczerze powiedziawszy niespodziewałem się przyklejonych szyb na stałe, ale jeszcze jestem w stanie to znieść;) Coś jeszcze zniechęcało Cię do zakupu CLK oprócz tego?
C126 to rzeczywiście piękne autko jednak wydaje mi się, że musiałbym przezaczyć na to troche więcej gotówki, aby być spokojnym, że przez najbliższe 2 lata nie będę musiał nic dokładać;/ Natomiast 124 jakoś mi nie leży zabardzo, zreszta już wyobrażam sobie minę mojej dziewczyny jakby zobaczyła :P Już i tak jak usłyszała że mam zamiar mercedesa kupić to "łeee takie kańciaste i brzydkie".... ignorantka ;) A może ktoś ma jakieś doświadczenia z Peugeotem 406 coupe lub Mitsubishi Eclipse? Jak narazie to dwaj główni konkurenci mojej CLK;)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

beny pisze:
Szczerze powiedziawszy niespodziewałem się przyklejonych szyb na stałe, ale jeszcze jestem w stanie to znieść Coś jeszcze zniechęcało Cię do zakupu CLK oprócz tego?

Powiem szczerze, że okienka mnie wyleczyły, ale nie tylko. Tak ogólnie mi przeszło. No bo jak tu porównywać do C126. Nijak.

beny pisze:
C126 to rzeczywiście piękne autko jednak wydaje mi się, że musiałbym przezaczyć na to troche więcej gotówki, aby być spokojnym, że przez najbliższe 2 lata nie będę musiał nic dokładać;/

Spokojnie znalazłbyś coś w tej kasie, kwestia decyzji...

KLIK

beny pisze:
Natomiast 124 jakoś mi nie leży zabardzo, zreszta już wyobrażam sobie minę mojej dziewczyny jakby zobaczyła

W sumie trochę tych C124 się wysypało. Kabriolet jest dość rzadkim i fajnym okazem, tyle że z pewnością droższym.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

No wiem, że porównać się nijak nie da, ale...
1) potrzebuje auta w miarę ekonomicznego i współczesnego do codziennych dojazdów do pracy/na uczelnie (od święta mam dość leciwą 115tke już, która nadal zostanie na pewno ;)),
2) założyłem sobie maksymalny wiek na 10 lat,
3) oraz że nie będę do niego musiał dokładać nic poza paliwem/olejem itp przez najbliższe dwa-trzy lata, a potem bez żalu większego się go pozbęde.
Widze, że masz W202, jak wygląda sprawa niezawodności, ewentualnych cen napraw itp, bo myślę, że w przypadku CLK byłoby niemal identycznie?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

beny pisze:
Widze, że masz W202, jak wygląda sprawa niezawodności, ewentualnych cen napraw itp, bo myślę, że w przypadku CLK byłoby niemal identycznie?

Zaskoczył mnie pozytywnie. Przez dwa lata nie robiłem nic, tylko olej i benzyna. Potem siadła zawiecha z tyłu przy około 250kkm, bo nasze drogi ją wykończyły. Koszt z 1,5kPLN. Generalnie jeżdzę, ale rozglądam się za czymś innym.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00