MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 3:44 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

a myślałeś o podsufitce?? nie wiem jak to akurat w 124 wygląda...:) w 123 kombi mam właśnie głosniki z tyłu umieszczone pod sufitem...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Kolego ja nie twierdze ze konstrukcja twoja pod nogami jest zła i jakoś żle gra efekt może być bardzo dobry ,tylko że boschman i alphard w seryjnych miejscach w gwiazdce gra fatalnie brak sceny , głebi dzwieku i takie tam . I oczywiscie jesli ktoś ma MB QUARTy oryginalne w swojej gwiazdce to niech ich nie zmienia jesli są w dobrym stanie bo to sensu nie ma a tymbardziej na blaupunkta gdzie to i tak jest (mimo że nowe) przynajmniej dwie klasy niżej

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Kolego, ja na prawdę nie widzę kto tu poleca Bochmany i Alphardy?
Pytam się po prostu, co możecie powiedzieć o danym subwooferze, że to lipna firma to ja wiem, ale może przypadkiem akurat ten wynalazek nadaje się do czegokolwiek.
Wierz mi, nawet chinolom zdarza się czasem coś porządnego wymyśleć.

Poza tym dyskusja dotyczy konkretnego tematu proszę więc o nie błądzenie po opłotkach.

Prosiłbym o fotki waszych rozwiązań (oczywiście kombi).

Co do głośników w podsufitce, nie sądze żeby ten pomysł się sprawdził. Pudła rezonansowego to nie będzie miało w ogóle, poza tym nie uśmiecha mi się dziurawienie dosyć cennej części wnętrza...

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

Tytuł:
postmajtek

Wlasnie! heheh, cos moje marzenia, zeby jakkolwiek naglosnic Mesia legly w gruzach, przerejestrowalem auto i przez telefon pani z ubezpieczalni powiedziala mi, ze musze doplacic do polisy oc 1300z (poprzedni wlasciciel ubezpieczyl auto tydzien przed sprzedaza na caly rok) no i 40 min pozniej zblokowala mi sie stacyjka... razem z kierownica... na szczescie kumplom udalo sie ja wymontowac, ale czeka mnie rzezbienie zeby to zlozyc do kupy (wklad stacyjki na 90% po ich akcji do wymiany)... Cos pieknego.. chyba sie zastrzele...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

damien pisze:
w 123 kombi mam właśnie głosniki z tyłu umieszczone pod sufitem...

No pięknie...ja też, ale jakość tego niby dźwięku jest tragikomiczna!!! Jakieś nie porozumienie, dodam że siedzą tam oryginalne BLAUPUNKTy z niebieską maskownicą cewki/rdzenia. Jestem ciekaw jak to gra u Ciebie i jaki sprzęt tam siedzi i cz jesteś zadowolony??
Pozdro Zortox

MB S123 280TE 82r.-GRÜN Gurke=OGÓR
MB S124 280TE 96r.-BeetrooT
http://mackuz.bolinko.org/is/img5/11764 ... CT7881.jpg

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Mili Panowie, osobiście polecam taki oto schemat:
PRZÓD:

wersja mini - wspomniane Sonavoxy w podszybie + jakiś SUB - najlepiej skrzynkę, jeśli nie to ten aktywny też da trochę poprawy ale naprawdę głębokiego basu nie będzie, bo niby skąd?

wersja powiedzmy optimum: PRZÓD - jakiś przyzwoity zestaw 2-elementowy: głośniczki wysokotonowe w słupki, średnioniskotonowe w boczki, minimum to np. Hertz ok. 350 zł (trzeba rżnąć a przy głębszych modelach zrobić panel) + SUB (jw.)

Głośniki z tyłu są zupełnie zbędne, psują scenę i tylko denerwują pasażerów. Jedynym odstępstwem może być montaż dużych głośników w podszybiu (typu JBL GTO - ale to się sprawdza tylko w sedanach) jeśli nie chcemy montować suba, przy umiejętnym montażu i szczelnym bagażniku daje naprawdę miłe efekty.

Tytuł:
swój chłop

ZORTOX pisze:
damien pisze:
w 123 kombi mam właśnie głosniki z tyłu umieszczone pod sufitem...

No pięknie...ja też, ale jakość tego niby dźwięku jest tragikomiczna!!! Jakieś nie porozumienie, dodam że siedzą tam oryginalne BLAUPUNKTy z niebieską maskownicą cewki/rdzenia. Jestem ciekaw jak to gra u Ciebie i jaki sprzęt tam siedzi i cz jesteś zadowolony??
Pozdro Zortox

ja na tył kupiłem nowe głośniki w zasadzie cały zestaw Sony /oddzielnie wysokie tony/ sony e-xplode czy jakoś tak.. jakieś przetwornice etc.
co do tego jak gra?
no gra nieźle jak się siedzi na tylnej kanapie :) :)to nawet bardzo fajnie:) a że ja zazwyczaj prowadzę auto..więc dla mnie strata kasy..a co mam się pasażerami przejmować?? .. problemem jest chyba to że głośniki są równologle do dachu.. pewnie gdyby były jakoś skierowane do przodu to kierowca też cieszyłby się ich dżwiękiem..ale nie chciałem za bardzo ingerować w tapicerkę..:)

Tytuł:
postmajtek

W moim kombi w koncu wlozylem do przodu 13cm Blaupunkty. Wystraczylo podciac ten miekki material wokol dziury na glosnik, takie wystajace elementy rowniez tak, zeby glosnik wpadl do srodka, wypustki na sruby trzeba odciac tak zeby zostaly te po przekatnej lub jak ktos jest leniwy tylko jedna) potem jak juz mamy optymalnie ulozony glosnik tak, zeby jak najlepiej przylegal do blachy (nie da sie idealnie bez przycinania otworu - troche slaby dostep (szyba!) i mozna glosnik wkleic taka specjalna plastelina - trzeba miec jej sporo z uwagi na niedokladne przyleganie glosnika. Mozna tez pokombinowac z dziurkami i srubkami, ale sama plastelina powinna go trzymac. Przed wklejeniem warto przymierzyc maskownice, zeby potem nie bylo niespodzianki, ze nie bedzie pasowac. Bylem w sklepie car audio prowadzonych przez prawdziwych maniakow i tak mi doradzili, kupilem blaupukty za 130 pln (shitowaty Sonnavox - tyle samo) :)

Sonavox i CarAudio - wlasciwie jedyne produkujace 12cm glosniki, to slabe firmy, wiec po co kupowac cos, co nie gra. Z kolei glosniki 10cm osadzone na dystansach, ktore zagraja lepiej od 13cm kosztowaly by 2x tyle, co te 13tki :) Nalezy tez zwrocic uwage, ze taka 13tka nie moze miec zbyt duzego kosza i magnesu, jak napisal kolega wczesniej tam jest miesce na glosnik majacy ok 5,5 cm glebokosci.

Teraz zbieram kase na jakis subwoofer pod siedzenie. Nie wiem jeszcze czy taki Boshmann za ok 220 pln z allegro w ogole zagra i czy nie warto od razu kupic subwoofer pod siedzenie blaupunkta za ok 400pln. Jak ktos ma jakis godny polecenia, to niech da znac :)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Founkey pisze:
Teraz zbieram kase na jakis subwoofer pod siedzenie.

Pod przedni fotel? Co Ci tam wejdzie.. No chyba, ze jezdzisz na stolku. Boschmann na 100% sie nie zmiesci, nie wiem jak inne, ale duzo mniejszych nie widzialem. Zreszta gdyby to mialby byc Sub w skali micro, ktory jakims cudem by sie tam zmiescil (w co nie wierze), to jego podmuchy moglyby co najwyzej zagluszyc odglosy po konsumpcji grochowki. Sam nie wiem co wykombinowac, Becker Europa 2000 ma takie podbicie basow, ze az zal zmarnowac [zlosnik]

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
postmajtek

Milosh napisal, ze zamontowal taki subwoofer nad nogami pasazera, pod schowkiem. Tez tak zamierzam zrobic, pytanie tylko czy taki boszman zagra, bo w sumie to musze zrobic to najnizszym kosztem, bo narazie nie mam kasy na szalenstwa :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Czy mógłbys podac model tych głosników Blaupunkta??

Tytuł:
postmajtek

GTX 542 - tak jest napisane na karcie gwarancyjny, a karton zostal u kumpla :)

Znajomi z innego sklepu audio, zaproponowali alternatywne rozwiazanie do basu i braku miejsca na inne glosniki, czyli subwoofera pod siedzenie, montowanego nad nogami pasazera.

Mozna zbudowac odlaczana skrzynke do bagaznika z MDF na glosniki 2x20cm i 2x srednio-wysokotonowe. Skrzynka mialaby optymalna moc przy zasilaniu prosto z radia samochodowego (45w w gore) wiec bez dodatkowego i kosztownego wzmacniacza. Taki zestawik razem z tymi Blaupunktami zrobilby niezly wypasik dzwiekowy za relatywnie niska cene, podobna do subwoofera pod siedzenie blaupunkta (ok 400pln) [zlosnik] watpie ze taki subwoofer pod siedzenie moze poprawnie grac majac tak mala obudowe i raczej nie przebije takiej skrzynki 8)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ale ohydna maskownica;
http://www.allegro.pl/item306339554_bla ... _2007.html
Naszczescie demontowalna;
http://www.allegro.pl/item306271945__bl ... ancja.html

Polipropylenowa membrana - jakos nie jestem przekonany do takich rozwiazan. W dodatku zawieszenie piankowe a nie z gumy butylowej.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
postmajtek

Czepiasz sie ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00