MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 3:44 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam wszystkich.

To mój pierwszy post na tym forum. Zastanawiam się nad zakupem/sprowadzeniem W124, najprawdopodobniej Diesla (bez turbo) E250 z rocznika 94-95, z silnikiem o mocy ponad 100KM. Zależy mi na tym, żeby samochód był w bardzo dobrym stanie, najlepiej od pierwszego właściciela, serwisowany w ASO. Chcę go skądś sprowadzić. I tu właśnie pojawia się pytanie "skąd" ?

Myślałem o Austrii, a jeszcze lepiej Szwajcarii. Kolega, który zajmował się sprowadzaniem aut z Niemiec, mówi, że Niemcy są już raczej dokumentnie wyczyszczone z W124 w dobrym stanie.

Czy możecie coś poradzić, macie jakieś sugestie? Będzie to mój pierwszy samochód i chcę, żeby był to zakup na lata.

Andrzej

Tytuł:
swój chłop

Stary szukać, szukać i jeszcze raz szukać. Z tym sprowadzaniem to już chyba legenda, bo ceny na zachodzie sięgają zenitu, a i w Polsce możesz coś trafić. Dla pocieszenia, ja szukałem mojej Mercedes prawie 7 miesięcy [zlosnikz]
Pzdr i wytrwałości, bo warto!

Honda VT1100 Shadow

Mercedes the best - fuck the rest ...

wiarus junior

Austria, Holandia, Belgia i Włochy - za W124 w dieselu w dobrym stanie zapłacisz tam więcej niż za takie samo auto w Polsce

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witaj na Forum,

Wszystko zależy od właściciela, w innych krajach również są osoby, które nie przykładają się do przeglądów, serwisowania itp,

Mój przykładowo jest w Polsce od 91 roku i nie mogę narzekać,
najważniejsze to szukać, szukać i się nie napalać jak sie zobaczy jakiś bajer, na tym i innych forach jest opisane krok po kroku na co zwracać uwagę przy zakupie a uważam, że również i uczestnicy pomogą w wyborze, obejrzeniu konkretnego egzemplarza itp.

Jedno jest pewne, jak kupisz dobrego to go pokochasz i do samochodu bez Gwiazdy na masce nie będziesz już chciał wsiąść.

Zależy jeszcze do jakiej jazdy chcesz ten samochód.
2.5D nie jest motorem sportowym, wiec na nie wiadomo jaki osiągi tu nie licz, jednak ekonomia i bezawaryjność wynagrodzą Ci wszystko.
Ja sam mam podobny, fakt starszy, jednak jestem bardzo zadowolony.

Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus senior

a ja i tak będę się upierał że prawdopodobieństwo trafienia przyzwoitego 124 jest większe za granicą niż u nas, może powodem jest to że wszystkie wystawione w Polsce to "igiełki" i trzeba samemu ustalić jak mocno dana igiełka była bita i ile ma zdjęte z licznika ale i cena za granicę jest wyższa niż u nas z prostego powodu, te wszystkie "igiełki" które ledwo trzymają sie kupy są większością i kształtują cenę na rynku i nie opłaca się przywozić 124 w przyzwoitym stanie bo nikt nie da za niego tyle pieniędzy ile kosztował tam.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Mój znajomy szukał kilka miesiecy temu W124 E klasse w dieslu. Chciał 250D, ale po kilku miesiacach poszukiwań kupił 300D Turbo. Nawet szukał za granica tylko jak koledzy napisali ceny sa duże, wyszło tak, że kupił auto na miejscu sprowadzone i już zarejestrowane w PL ;).

Miki01 pisze:
Stary szukać, szukać i jeszcze raz szukać. Z tym sprowadzaniem to już chyba legenda, bo ceny na zachodzie sięgają zenitu, a i w Polsce możesz coś trafić

Dokładnie ;)

Tytuł:
nowy

Dziękuję Wam wszystkim za cenne opinie i sugestie. Odezwę się - pewnie z większą ilością pytań, we właściwym czasie :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Napisz do mnie na maila chyba będę miał dla Ciebie coś ciekawego
mindo@op.pl

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00