MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr cze 18, 2025 4:40 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

Witam

za niedlugo pewnie zrobi sie deszczowo wiec postanowilem zrobic porzadek z wszelkimi nieszczelnościami ...

ok 1,5 roku temu wymieniłem sobie przednią szybe na nową , ale uszczelki tej szyby nie wymieniłem bo była droga , a wogóle od zaraz nie mieli ... wszystko bylo fajnie przez moze pol roku - potem zaczeło ciec z pod szyby ( pomiedzy szybą a uszczelką ) :(

nie cieknie mocno - ale musze to czyms uszczelnic - co byscie poradzili ? wiem ze silikonu raczej nie bede uzywal bo to nie zdaje egzaminu - tzn rozkleja sie zaraz

gosc w sklepie radzil mi kupic taka mase uszczelniajaca jaka stosuje sie przy wprawianiu szyb - nie wiem dokladnie ile kosztuje - ale opak . ok 300 ml kosztowalo ok 20 zł - czy ktos z Was to stosował ?

chce tak zrobić aby obyło się bez wyciągania szyby - no ale w ostatecznosci ... ;)

pozdrawiam
Marcin

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

...szczerze, to tylko nowa uszczelka pomoze na dluzsza mete.
na krotsza - szmata i silikon.
pzdr.,

VW T3, Reimo mit Hochdach Syro, '88

"DAS BESTE ODER NICHTS,
HAT EINMAL GOTTLIEB DAIMLER GESAGT"

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

pp pisze:
...szczerze, to tylko nowa uszczelka pomoze na dluzsza mete.
na krotsza - szmata i silikon.
pzdr.,

Silikon raczej nie - podobno wchodzi w reakcję z lakierem/blachą - tak słyszałem.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
swój chłop

Witam.

Silikon powoduje twardnięcie uszczelki co prowadzi do jej skruszania się. Ponadto bardzo ciężko go później usunąć z blachy.
Ja radziłbym użyć specjalną masę uszczelniającą "Butyl sealant SikaLastomer - 710". Cena < 10 zł.
Telefo do warszawy do firmy Sika (22) 644 78 24, spróbuj zadzwonić i zapytać o dystrubutora gdzieś koło ciebie.
Ponieważ u siebie musiałem tak zrobić to powiem ci jak zacząc:
Jeśli masz brud pod uszczelką to najpierw go wydłub śrubokrętem owiniętym szmatą, następnie wkładasz dziubek pistoletu pod uszczelkę i równym ruchem jedziesz wpuszczając masę.
Po 24h naddatki usuwasz benzyną odtłuszczoną.
Masa ta jest o tyle fajna, że nie trwardnieje jak silikon, co sprawia że lepiej uszczelnia oraz łatwo ją później usunąć.

Oczywiście powiem, że lepiej uszczelkę wymienić, będzie spokój na lata.

Mam nadzieję, że pomogłem.
Życzę powodzenia

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nie wiem czy warto sie bawić w uszczelnianie , nowa uszczelka to koszt około 90 złotych a masz spokój na lata , uszczelnisz w jednym miejscu a w innym znów zacznie cieknąć , u mnie jest to samo , nowa załatwia ten problem :)

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

dzięki za info ! :) spróbuje narazie jakiegoś uszczelniacza , ale docelowo sprawie sobie nową uszczelke , bo jeśli kosztuje 90 zł tak jak piszecie jest to do przyjęcia [cool] :P :)

napiszcie jeszcze - gdzie mozna kupić uszczelke szyby przedniej do 115 za 90 zł ?

może ktoś wie ile kosztują uszczelki szyb bocznych i takich gumek które powodują że woda z szyby bocznej nie spływa do środka drzwi ?

pozdrawiam
Marcin

Marcin Matusiński

Pszczyna W 115 220 D

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jeżeli chodzi o miejsce zakupu to najprościej zadzwonić do zakładów które montują szyby samochodowe , ja tak zrobiłem i panowie mają zarówno szyby jak i uszczelki , pozatym nie proponuje samemu wstawiać szyby bo to różnie bywa , zdaża się ze lubi pęknąć , tam są fachowcy i wiedzą jak to zrobić , co do szyb bocznych to poszukaj na forum , były już wypowidzi na ten temat , z tego co pamiętam uszczelki do bocznych szyb są dość drogie .

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00