MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 4:55 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

124 silnik M111 - jaką temperturę (wg wskazań na desce rozdzielczej) powinien utrzymywać?
O ile pamietam to utrzymywał zwykle 80-85 stopni, ale teraz gdy się ociepliło to zauważyłem że temperatura wchodzi na 90, a dzisiaj na postoju nawet na 100 (i pewnie dalej by rosła). Czyżby wiskoza siadła? Przy takim wskazaniu wentylator powinien być już chyba na sztywno załączony?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

U mnie wchodzi ciagle na ponad 90 w korkach w dzien.
Ale zaraz wlacza sie wiatrak klimy i zbija do 85

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Temperatura silnika poniżej czerwonej kreski jest bezpieczna.
Jeśli po załączeniu wentylatorów spada lub się stabilizuje - nie ma się czym martwić. Jest cieplej na zewnątrz to i wydajność chłodzenia silnika spada (zależna od różnicy temperatur). Nie ma cudów tak to działa. Jakby układ był idealny i stabilizował zawsze 85 to nie potrzebne były by wentylatory dodatkowe - bo by się nie włączały.
Jeśli osiągnął 100 to trzeba było poczekać aż będzie więcej. Po to aby sprawdzić czy działa elektryka wentylatorów. Taki test warto zrobić, nie będzie zaskoczenia w jakimś naprawdę dużym korku.

Tytuł:
swój chłop

ukaniu pisze:
Jeśli osiągnął 100 to trzeba było poczekać aż będzie więcej. Po to aby sprawdzić czy działa elektryka wentylatorów. Taki test warto zrobić, nie będzie zaskoczenia w jakimś naprawdę dużym korku.

Tak zrobię. Moje zaniepokojenie wynika z tego, ze jestem przyzwyczajony do Nubiry, gdzie wskazówka temperatury po rozgrzniu silnika stała praktycznie w miejscu cokolwiek by nie robić.

c123 - sprzedany

s124 - rozbity

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Niektóre samochody mają wskaźnik temperatury mówiący tyle co: ok - nie ok.
I aby nie absorbować kierowcy nadmierną ilością bodźców (co jak widac jest w Twoim przypadku słuszne ;-) ) Gdy temperatura znajduje się w przedziale np. 70-110 (czy szerszym) wskazówka stoi w jednym właściwym miejscu. To samo jest np ze wskaźnikiem ciśnienia oleju - ile to było debat o jego wartości... zlikwidowano wskażnik i nie ma problemu :lol:

wiarus junior

Ja mam M111.960 i u mnie temp utrzymuje sie na poziomie 82-84 C (niezaleznie od pory roku). Ostatnio mech wymienial mi chlodnice klimatyzacji i oczyscil ja (oraz chlodnice) z syfu - bylo tego sporo. Moze tez masz z tym problem ?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

a korzystając z tematu ja mam pytanko na temat standardowej temperatury w w210 2.2 CDI (przed liftem) chodzi o wskazówkę najbardziej na lewo :P (nie wiem dokładnie czego to jest temp... oleju ? )

chodzi o to, że standardowo jeżdżąc wskakuje ona na 70 stopni. Przy dociskaniu albo jeździe po mieście na światłach podskakuje do 80, może ciutkę więcej. Brat mówił, że prawdopodobnie jest popsuty jakiś czujnik czy coś (nie wiem jak on to dokładnie nazwał) i że pokazuje za niską temp.

ktoś rozwieje wątpliwości ?

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

na co dzień skromny ale dumny posiadacz swojego pierwszego auta:
Opel Astra F 1.4 8v :)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Maksio pisze:
standardowo jeżdżąc wskakuje ona na 70 stopni. Przy dociskaniu albo jeździe po mieście na światłach podskakuje do 80, może ciutkę więcej.

Walniety termostat, to samo bylo u ojca. No ale skoro brat mowi o czujniku, to sluchaj sie brata [zlosnik] Te silniki, ze wzgledu na duza sprawnosc znane sa z niedogrzania, przed wymiana termostatu ciezko bylo uzyskac nawet te 80 stopni. M.in. dlatego sa montowane seryjnie podgrzewacze plynu chlodzacego. Sprawdz termostat, pozniej bedzie mozna sie zastanawiac czy cos jeszcze kleklo..

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

beet pisze:
Maksio pisze:
standardowo jeżdżąc wskakuje ona na 70 stopni. Przy dociskaniu albo jeździe po mieście na światłach podskakuje do 80, może ciutkę więcej.

Walniety termostat, to samo bylo u ojca. No ale skoro brat mowi o czujniku, to sluchaj sie brata [zlosnik] Te silniki, ze wzgledu na duza sprawnosc znane sa z niedogrzania, przed wymiana termostatu ciezko bylo uzyskac nawet te 80 stopni. M.in. dlatego sa montowane seryjnie podgrzewacze plynu chlodzacego. Sprawdz termostat, pozniej bedzie mozna sie zastanawiac czy cos jeszcze kleklo..

no no brat o termostacie mówił :) tylko nie byłem pewien tej nazwy ;p a ten mesiek to ojca, nie wiem czy będzie mu się chciało to robić, zwłaszcza, że problemów to już z nim jest sporo :\ BAS/ASR, oświetlenie, hamulce... ehh

a jakie mogą być konsekwencje jazdy z zepsutym termostatem ? tylko złe wskazania czujnika czy coś jeszcze ?

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

na co dzień skromny ale dumny posiadacz swojego pierwszego auta:
Opel Astra F 1.4 8v :)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

to moze ja sie tak glupio zapytam orzy okazji walkowania tego tematu. (Nigdy nikt tego mi nikt dokladnie nie opisal :oops: :oops: :oops: )

Ile stopni oznacza kreska pomiedzy liczba 80 a 120C w W124??? Na moj gust to ona odpowiada temperaturze chlodziwa 100C ale prosze o oswiecenie mnie. [zlosnik] BTW Niektorzy twierdza, ze ta kreska odpowiada temperaturze 90C. Gdzie lezy prawda???(chyba nie posrodku) :lol:

Dodatkowo w swoim 220E mam klimatyzacje i chcialbym zapytac jaki jest warunek zalaczenia tego wentylatora el. przed chlodnica. Prosze o podanie zakresu ON/OFF.

Dzieki z gory

ex. W201 2.0D 1987
ex. MB S124 250D 1990
ex. W124 220E 1993
ex. W202 C180 1994
ex. W210 E290 TD 1996

W124 250D 1988
W123 240D 1981
BMW E39 520i 1997
BMW E34 520i 1991
BMW E38 728iA 1998

Tytuł:
swój chłop

ukaniu pisze:
Jeśli osiągnął 100 to trzeba było poczekać aż będzie więcej. Po to aby sprawdzić czy działa elektryka wentylatorów. Taki test warto zrobić, nie będzie zaskoczenia w jakimś naprawdę dużym korku

Oczywiście nie miałem czasu sprawdzić tego przed utknieciem w dużym korku... [zlosnik] ale na szczęscie okazało się, że temperatura dochodzi do jakichś 110 st i potem jest dość szybko zbijana do ok. 90 st. Uspokoiłem się, a w wolnej chwili muszę się przyjrzeć które wiatraki kiedy się załączają.

c123 - sprzedany

s124 - rozbity

Tytuł:
swój chłop

Kurcze, coś się jednak dzieje. Nie zakładam nowego tematu bo mam wrażenie że to się wiąże z tą temperaturą.

Mianowicie jak jest gorąco zaczyna mi się włączać i wyłączać na przemian sprężarka klimy. Efektem są falujące obroty i szarpanie. Do tego nie chodzi wiatrak na chłodnicy klimatyzacji. Co jest grane... czy awaria wiatraka może spowodować takie zachowanie sprężarki (rano w chłodzie klima pracuje normalnie)? Czy to ogólny fuck-up klimatyzacji...?

Aha, dolałem z pół litra płynu chłodniczego bo ubyło. Czułem wczoraj jego zapaszek przez chwilę, więc podejrzewam że się trochę wygotował...

c123 - sprzedany

s124 - rozbity

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

el_diablo pisze:
Mianowicie jak jest gorąco zaczyna mi się włączać i wyłączać na przemian sprężarka klimy.

Przechodzi w tryb awaryjny, wlacza sie i wylacza co 20 sekund, oj ladnie Ci sie musial zagrzac, bo tak sie dzieje powyzej 120 stopni, przynajmniej wg moich informacji. Awaria wiatraka na pewno moze sie przyczynic do takiego stanu rzeczy, ale czy to jedyny powod, to nie wywroze.

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
swój chłop

beet pisze:
Przechodzi w tryb awaryjny, wlacza sie i wylacza co 20 sekund

U mnie włącza się co ok. sekundę. Jak jadę, czyli jest pęd powietrza to działa ok, ale jak się zatrzymam to zaraz zaczyna wariować.
wiatrak klimy się włącza ale dopiero przy ok. 110 st. Nie działa chyba jednak wiskoza.

c123 - sprzedany

s124 - rozbity

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Wentylatory chłodnicy są uruchamiane na 2 soposoby
- temperaturą płynu, zwykle 110 stopni
- ciśnieniem czynnika
W zależności od instalacji wentylatory uruchamiane ciśnieniem czynnika chodzą na pół mocy (oba) a temperaturą cieczy - na pełną moc jeden. To się różni od wersji i roku. Jeśli nie chodzi tryb od cieczy znaczy, że spalony jest najczęściej bezpiecznik wewnątrz przekaźnika wentylatorów (albo coś ze sterownikiem nie tak) jeśli od ciśnienia to albo przekaźnik albo czujnik ciśnienie zamontowany na skraplaczu (są 2 jeden od minimum - pozwalajacy uruchomić klimę, drugi od wentylatorów.)
U mnie sprężarka klimy włacza się i wyłącza, to jest normalny tryb pracy (w przypadku tempmatic)
Całkowite wyłączenie sprężarki następuje ponad 120 stopni.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00