Ja mam taki silnik w sedanie. Dobrze się sprawuje. Już jedzie a jeszcze dużo nie pali (trasa min 8,6 miasto min 11,5/100 - PB). Ten silnik współpracuje o wiele lepiej z instalacjami gazowymi niż wcześniejsze - ma wtrysk elektroniczny, zakładasz sekwencję i .... fajnie by było jakbyś zapomniał że ją masz ... ale tak dobrze nie ma. Oszczędzasz na paliwie (trasa 10,5 LPG/100, miasto max 17,5/100 przy tym silniku z ASB), ale dochodzą ci dodatkowe problemy. Przykładowo u mnie - przejechałem na LPG 4500 km i było OK. ale potem ... najpierw zaczął przełączać się na PB przy pełnym zbiorniku - jak przymocowałem latający czujnik ciśnienia gazu to przestało, po 200 km po przełączeniu na LPG wogóle przestaje jechać (gaśnie, nie ma mocy - tak jakby nie było paliwa), na PB wszystko OK. Dobrze że nie jestem ostatnio zbyt nerwowy - machnąłem ręką, powiedziałem: trudno, pojeżdżę trochę na PB, do czasu wizyty serwisowej. Jeśli potrafisz trzymać nerwy na wodzy to spokojnie ładuj się w LPG, jeśli należysz do ludzi nerwowych, dla których samochód musi być bezawaryjny to daj sobie spokój z gazem i albo płacz i płać za PB, albo kup sobie diesela (ceny ON też idą do góry). Jak ciebie nie stać jednak na paliwo, a jesteś człowiekiem nerwowym to chyba najlepiej będzie jak kupisz sobie auto z koncernu VW z silnikiem 1,9 TDI - mało palą i są mało awaryjne.
Sam MB z tym silnikiem przejedzie jakieś 400-500 000 km bez remontu jednostki napędowej. Bardzo dobra konstrukcja - jak już wcześniej wspominałem 150 KM starcza do dobrej jazdy (ale bez szaleństw). Wyprzedzić się da i w miarę dynamicznie pojeździć. Często zdarzają się w tych jednostkach wycieki oleju (uszczelka pod głowicą - sprawdź to dobrze i dokładnie - np nad pompą wody, nad alternatorem) - jest to niegroźne i można z tym jeździć. Wymiana uszczelki z robocizną to koszt 700-800 zł (można na tym zbić cenę). Jak masz klimę to sprawdź czy chłodzi - u mnie nie działała, choć sprzedawca zapewniał że jest OK - faktycznie sprężarka sprawna, chłodnica klimy ze starości sparciała - nowa Behr Hella 700 zł z robocizną i napełnieniem czynnikiem (sama chłodnica 430 zł). Żółte zabezpieczenie na silniku (na głowicy) - taka warstwa zabezpieczająca - sugeruje przebieg do 200-250 000 km. Po tym przebiegu zabezpieczenie schodzi.
Sprawdź czy nie był bity (podłużnice, szczeliny między blachami itp)
A przede wszystkim sprawdź VIN zanim kupisz - czy auto jest z nim zgodne (wyposażenie itd). W czasie kupna możesz nawet napisać na forum - w ciągu 30 min powinieneś mieć odpowiedź czy wszystko się zgadza (a jak w niedzielę jedziesz - to zapytaj o VIN, jak nie będzie chciał podać to sobie odpuść to auto)
I nie kupuj z silnikiem 2,0 lub 2,3 8V na KE-jet - do gazu się to nie nadaje zbytnio (2,0 i 2,2 16V oznaczenie silnika M111.940 i M111.960 - te podejdą do LPG na sekwencji)
A na koniec jeszcze jedno - nie kupuj MB coupe tanio. Jeśli tak zrobisz to przygotuj dodatkowe 5000-8000 zł na doprowadzenie auta do znośnego stanu. Szkoda zachodu i nerwów.
_________________ ex. W124 E220 ASB, BRC Seq 24 ex. Corolla E11 1.4 ex. Toledo I 1.8, BRC II Gen
|