aegm pisze:
podaje numer nadwozia, bo sam juz nie wiem o co biega.WDB2102171A367022
Na Vin trochę już dzisiaj za późno, ale poradziłem sobie bez:
Są trzy rodzaje 290 turbo diesel:
210.217
210.017
210.617
W tych trzech typach były montowane tylko dwa rodzaje ASB:
722.605
722.613 (to Twoja)
Do tych skrzyń przewidziane są oleje wg Blatt 236.10 oraz 236.12 czyli:
Arkusz 236.10
MB 236.10 Automatic Transmision Fluid nr części: 001 989 21 03
Shell ATF 3403-M115
Arkusz 236.12
Aral transmission oil ATF M12
Fuchs Titan ATF 3353
MB 236.12 ATF 3353 nr. części: 001 989 45 03
Mobil ATF 3353
Są to jednak dane z WIS-a, który uaktualniany jest dosyć rzadko.
Dużo szybciej na nowinki rynkowe reaguje program sklepowy EPC - dlatego nie wykluczam, że są dopuszczone inne oleje ponad to, co dopuszcza WIS.
beet pisze:
Hesus pisze:
Dane z książki Mercedes - Benz H.R. Etzold E -Klassa sam naprawiam.
Co do wymiany oleju w skrzyni 722.6 rzeczywiscie podaja ponad 9 litrow,
Jeżeli chodzi o pojemności, to WIS na pierwsze zalanie podaje 7,5 (+0,5)
Pojemności na obsługę eksploatacyjną WIS nie podaje - czyli NIE JEST PRZEWIDZIANA.
Jeżeli chodzi o tą problematyczną bezobsługowość:
Każde urządzenie mechaniczne jest zaprojektowane i wykonane na pewne, określone warunki eksploatacji. Każde urządzenie mechaniczne można w szybkim tempie "zajechać", jeżeli te "średnie, przewidziane przez producenta" warunki zostaną przekroczone. Skoro badania eksploatacyjne potwierdziły, że olej w skrzyni wytrzymuje cały przebieg samochodu - to widać tak jest (oczywiście niewielki procent skrzyń normalnie eksploatowanych może wymagać interwencji - to tylko mechanika i uszkodzenia się zdarzają) Jeżeli jednak olej jest zużyty, i wymaga wymiany, to może świadczyć tylko o jednym: auto ( a szczególnie układ napędowy) było ekstremalnie przeciążane (przykładowo częsty kickdown lub mocno obciążona przyczepa). . Wiem, że niektórym się to może nie podobać że poprzedni właściciel dawał autku w d..ę- ale taka jest prawda.
I jest oczywiste, że w takim przypadku olej należy wymienić
Obecne technologie obróbki materiałów i dobór ich składu powodują, że wydzielanie się cząstek zanieczyszczających olej (powstających przy ścieraniu się współpracujących ze sobą elementów) jest naprawdę znikomy. A zanieczyszczenia (nie starzenie się oleju - często utożsamiane z jego zużyciem) są jednym z głównych powodów eliminujących olej z eksploatacji. Jeżeli chodzi o zanieczyszczenia pochodzące z zewnątrz (tak jak w karterze silnika) - to takowych w ASB nie ma
Jeżeli chodzi o publikacje Pana Etzolda: spotkałem się już z bardzo wieloma błędami w tych książkach (szczególnie merytorycznymi) - a spora, dodatkowa ich część wynika z bezkrytycznego podejścia do treści;
Przykład: wychodzi W 210, ma w początkowym okresie produkcji dwa modele ASB, i Pan Etzold pisze: "Do wymiany oleju w skrzyni automatycznej modelu 210 należy przygotować 9 litrów oleju"
MOŻE JAK PISAŁ KSIĄŻKĘ BYŁA TO PRAWDA - i radzę to wziąść pod uwagę!
Zadałem sobie kiedyś trud i policzyłem, ile modeli ASB jest w danym typie Mercedesa. (chyba to była nawet 210)
WYSZŁO PONAD TRZYDZIEŚCI TYPÓW!!!!
Tak więc weźcie to pod uwagę w swoich dyskusjach i cytowaniu wspomnianej książki: TO NIE JEST MALUCH KLEPANY PRZEZ DWADZIEŚCIA PONAD LAT Z JEDNYM RODZAJEM SKRZYNI!!