MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 03, 2025 1:22 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Hej.

Ostatnio zachciało mi się kompensacji parnika a to dlatego, że nie lubie jak mi dyndają rury doprowadzające powietrze do filtra powietrza. Oczywiście jak są na swoim miejscu (podłączone do tych łapaczy przy grillu) to silnik podczas jazdy i puszczenia pedału gazu gaśnie.
Instalacja I generacji. Do otworów kompensacyjnych parownika zamocowałem króćce (do komór 1go i 2go stopnia) i za pomocą trójnika połączyłem je ze sobą oraz z filtrem powietrza.
Obrazek
Do połączenia z obudową filtra wykorzystałem otwór w którym podłączona jest pompa powietrza (w moim aucie jej nie ma, bo to wersja bez KATa)
Wszystko ładnie pięknie: auto nie gaśnie jak było wcześniej ale jest mały problem:
Podczas zdecydowanego wciśnięcia pedału gazu silnik przez jakieś pół sekundy się krztusi i dopiero wkręca na obroty.
Wydaje mi się, że może być to spowodowane chwilowym, gwałtownym skokiem podciśnienia (w przewodach kompensacyjnych), które powoduje przesunięcie się membrany w parowniku i chwilowe zubożenie mieszanki.
A może jest inna przyczyna?
Może przewód kompensacji powinien być w rurze tuż przy wlocie a nie podłączony do patelni?
Wiem, że najlepiej to wywalić LPG [zlosnik] , ale może da się rozwiązać problem inaczej :)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

kit pisze:
Podczas zdecydowanego wciśnięcia pedału gazu silnik przez jakieś pół sekundy się krztusi i dopiero wkręca na obroty.
Wydaje mi się, że może być to spowodowane chwilowym, gwałtownym skokiem podciśnienia (w przewodach kompensacyjnych), które powoduje przesunięcie się membrany w parowniku i chwilowe zubożenie mieszanki.
A może jest inna przyczyna?
Może przewód kompensacji powinien być w rurze tuż przy wlocie a nie podłączony do patelni?

Ja w prawdzie mam 2gen czy którąś tam (mikser i komputer) -w każdym razie kompensacja (jak na zdjęciu), rury od powietrza normalnie jak fabrycznie beż żadnego zatykania, przekręcania i nic nie gaśnie.
Co do krztuszenia to pewnie Ci zalewa bo w końcu gwałtowne dodanie gazu to silny spadek podciśnienia...
Obrazek

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

W moim W126 500 gazownik zrobił podobną rzeźbę, ale niedługo po tym ten srebrny prodiż na silniku eksplodował podczas jazdy zniekształcając maskę. Zniszczył też jakieś rurki i gumy. Założony wcześniej zawór anty wybuchowy chyba do tej pory nie spadł jeszcze na Ziemię krążąc gdzieś na orbicie. Skończyło się tym, że sprzedałam auto za marne grosze.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Monika pisze:
W moim W126 500 gazownik zrobił podobną rzeźbę, ale niedługo po tym ten srebrny prodiż na silniku eksplodował podczas jazdy zniekształcając maskę. Zniszczył też jakieś rurki i gumy. Założony wcześniej zawór anty wybuchowy chyba do tej pory nie spadł jeszcze na Ziemię krążąc gdzieś na orbicie. Skończyło się tym, że sprzedałam auto za marne grosze.

tak, tak podobna nie znaczy taka sama [zlosnikz]

ex 353W'87

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:
tak, tak podobna nie znaczy taka sama [zlosnikz]

Chyba masz rację. Z tego co mi mówił znajomy mechanik zrozumiałam, że trudno by było znaleźć w Polsce dwa Mercedesy z identyczną instalacją LPG.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Zasadniczo przewod kompensacji powinien byc podlaczony za filtrem, jak najblizej miksera...
Na przygasanie po depnieciu widzialbym taki sposob; na przewodzie kompensacji zaloz mala puszke (rozmiar puszki trzeba dobrac doswiadczalnie) - zlagodzi ona nagle zmiany cisnienia przy gwaltownym otwieraniu przepustnicy.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Monika pisze:
Chyba masz rację. Z tego co mi mówił znajomy mechanik zrozumiałam, że trudno by było znaleźć w Polsce dwa Mercedesy z identyczną instalacją LPG.

u nas to nawet trudno znaleźć 2 identyczne klasyczne Merce [zlosnik] <br>Dodano po 4 minutach.:<br>
TReneR pisze:
Na przygasanie po depnieciu widzialbym taki sposob; na przewodzie kompensacji zaloz mala puszke (rozmiar puszki trzeba dobrac doswiadczalnie) - zlagodzi ona nagle zmiany cisnienia przy gwaltownym otwieraniu przepustnicy.

zwolnienie zmian ciśnienia mozna uzyskać tez kryzą
TReneR pisze:
Zasadniczo przewod kompensacji powinien byc podlaczony za filtrem, jak najblizej miksera...

nie podważam, ale u mnie nawet jak pojawi się nieszczelność na pokrywie filtra, to nic nie zmienia w układzie.

ex 353W'87

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:
zwolnienie zmian ciśnienia mozna uzyskać tez kryzą
.

Znaczy sie dlawikiem? :-) [ok]
TReneR pisze:

Janfocus pisze:
nie podważam, ale u mnie nawet jak pojawi się nieszczelność na pokrywie filtra, to nic nie zmienia w układzie.

Chodzi tu o kompensacje spadku cisnienia na filtrze - im brudniejszy tym spadek cisnienia wiekszy...

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
Znaczy sie dlawikiem?

znaczy przewężeniem :)
TReneR pisze:
Chodzi tu o kompensacje spadku cisnienia na filtrze - im brudniejszy tym spadek cisnienia wiekszy...

kumam, thx [zlosnikz]

ex 353W'87

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:
Co do krztuszenia to pewnie Ci zalewa bo w końcu gwałtowne dodanie gazu to silny spadek podciśnienia...

Nie jestem co do tego przekonany - żeby się zalał musi dostać dużą dawkę gazu który musi przebyć pewną drogę z parownika do cylindra a to chwilę trwa. U mnie krztusi się momentalnie i na ułamek sekundy.

Monika pisze:
W moim W126 500 gazownik zrobił podobną rzeźbę, ale niedługo po tym ten srebrny prodiż na silniku eksplodował

Tyle się mówi o KE-jecie i LPG że strzela, że są same problemy. Aż się dziwię, że u mnie (nawet z przedpotopową instalacją I gen.) motor działa bezproblemowo.

TReneR pisze:

Tak miałem zrobić ale nie chcę nic wiercić w obudowie filtra

TReneR pisze:

Też kombinuję podobnie, tyle, że myślałem nad wymianą przewodu kompensacji na inny o większej średnicy - większa ilość powietrza będzie miała większą bezwładność.

No to pozostało mi poeksperymentować w wolnej chwili.
Jak do czegoś dojdę dam znać.

Thx za opdpowiedzi.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Właśnie przyatakowałem po raz kolejny reaktor.
Wymieniłem tą rurkę od kompensacji i założyłem grubszą (o średnicy wewn ok 16mm) i dalej bez zmian.
A teraz najlepsze: wyciągnąłem tą rurkę z obudowy filtra powietrza, ja mu w gaz a on też się krztusi :o .
Dopiero jak ją odłączyłem przy parowniku problem znika.
Zgłupiałem totalnie.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kit pisze:
Tyle się mówi o KE-jecie i LPG że strzela, że są same problemy. Aż się dziwię, że u mnie (nawet z przedpotopową instalacją I gen.) motor działa bezproblemowo.

Miałem dwa MB W126 V8 z holenderską instalacją LPG I generacji. Nie było z nimi przez dłuższy czas żadnych problemów. Po pewnym czasie padły parowniki i wsadzili tam swoje ręce nasi gazownicy. W tym momencie skończyła się bez stresowa jazda a zaczęły się problemy. Najciekawsze jest to, że jeden gazownik poprawiał coś po drugim i mówił, że poprzednik nie miał pojęcia o instalacjach i regulacjach LPG.

Pozdrawiam.

Mercedes W126 500 SEL 88' - ex -prob. z LPG
Mercedes W126 420 SE 87' - ex -prob. z LPG
Mercedes S123 300 TD 81' - ex -rdza

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Hehe.. tak się składa, że moje auto też ma instalkę założoną w Holandii :lol:

Wniosek się nasuwa prosty: jak gazować KE to tylko w Holandii [zlosnik]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

kit pisze:
A teraz najlepsze: wyciągnąłem tą rurkę z obudowy filtra powietrza, ja mu w gaz a on też się krztusi :o .
Dopiero jak ją odłączyłem przy parowniku problem znika.
Zgłupiałem totalnie.

Moze rurka ma za maly przekroj co spowalnia za bardzo reakcje membrany parownika?
Sprubuj zamontowac jakas puszke przy samym parowniku, a dopiero z tej puszki waz do filtra powietrza.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:

No właśnie dlatego działa dobrze bo prosta. Trzeba odłączyć sygnał sondy, wywalić wszelkie ustrojstwa kompensacji wolnych obrotów i wszystkie silniczki. Zasada fizyki: ssanie - podciśnienie - zwężka w dolocie działa bezproblemowo. Tylko spalanie większe... :-?

W126 300SE '86 - LPG od 1995r
W124 200D '86 - został dawcą dla wielu
W115 240D 3.0 - był ze mną 20 lat... sprzedany :(

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00