Witam, skusilem sie na Merca W124 300 turbo diesel w sedanie, mialem opory przed turbina, ale po sprawdzeniu pochodzenia auta uległem silnik pracuje wyśmienicie zawieszenie również nie budzi zastrzeżeń
samochód kupiłem za male pieniądze, wiec należy się spodziewać ze trzeba przy nim trochę popracować i tak tez niestety jest, blacharkę dokładnie obejrzałem i wiem, co z nią trzeba zrobić, natomiast jeśli chodzi o niedomagania mechaniczne mam pytanie:
samóchod jest w automacie, podczas hamowania kiedy skrzynia redukuje z biegu 4 na 3 następuje uderzenie, tak jakby dyfer czy coś z przeniesienia napędu miał luz, na innych biegach to nie występuje i rzadko występuje kiedy samochód wytraca szybkość samoczynnie bez hamowania, czy spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim? co to może być za przyczyna? może to być jakaś poduszka?
następnie przy przełączaniu biegów tez jest wyczuwalne lekkie szarpnięcie, ale tylko przy przerzucaniu w gore i to np z 2 na 3, bo z 3 na 4 przechodzi płynnie, czy powyższa przyczyna może być tego powodem?
następna kwestia to oświetlenie wnętrza, nie działa podświetlenie biegów i polowa konsoli, czy włącznik świateł tez powinien być podświetlony? jak się zabrać do wymiany żarówek?
następna sprawa to klima, samochód nie jest wyposażony w klimatyzacje, ale w środku w konsoli jest panel do sterowania klima, facet od którego go kupiłem powiedział ze jest w nim zamontowana część osprzętu do klimy, trzeba tylko dorzucić sprężarkę i resztę tego co powinno być pod maska do klimy i moje pytanie jest takie czy faktycznie niektóre merce były częściowo wyposażone w cześć osprzętu do klimy i jakie elementy klimy trzeba dołączyć i czy duży byłby z tym problem?
i ostatnie pytanie, jakie przełożenie powinien mieć dyfer do 300 turbodiesel, w moim jest podobno włożony 3.62 i podobno to nie jest od niego
to jest mój pierwszy W124, wcześniej miałem W123 i o nich wiem juz prawie wszystko, W124 się dopiero uczę wiec proszę o wyrozumiałość za lamerskie pytania
z góry dzięki za jakakolwiek pomoc
ponizej zdjecia
wypas:
wspomaganie
elektryczne szyby x 4
el. reg fotela kierowcy z 2 pamieciami
drewno
centralny
el. lusterko
el (a moze pneumatycznie) skladane tylnie zaglowki
abs
automat
el antena <br>
Dodano po 4 minutach.:<br> w rzeczywistosci wyglada duzo lepiej niz na zdjeciach