MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 1:18 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

Witam szanowne grono.
Niestety nie specjalnie znalazłem odpowiedź na forum,dlatego zakładam temat.
Otóż niedawno zmieniłem w swoim CE całe wnętrze, i tu jest jeden problem, wcześniej miałem siedzenia , które miały podgrzewanie, były to siedzenia w "kratke" czyli coś takiego
Obrazek
zdjecie poglądowe.

dokładnie takie siedzenia mają podgrzewanie, nowe skórzane siedzenia -beżowe są tego typu
Obrazek

I tu pytanie, czy można jakoś przełożyć maty grzewcze z siedzeń "sportline" do tych skórzanych??
cała instalacja, wszystko jest w aucie sprawne.
mile widziane zdjęcia, jak ściągnąć materiał, jak wyjąć mate itp.

tak troszke offtopowo, mam całe wnętrze do "kupejki" w takiej właśnie tapicerce(kratka), wszystkie plastiki czarne, drewienka, i chyba nawet czarne skórzane boczki, wszystko do sprzedania, moge oddać za małe pieniądze, w tej chwili u mnie leży w kącie i "zawadza" :)

Obrazek

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

nie da sie-musiały by byc takie same przeszycia.Na siedzisku masz paski a w tej drugiej 3 prostokatne poduszki...poprostu sie nie da...Musisz szukac do tej konkretnie tapicerki.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nie da się z 2 powodów ,inny kształt mat ,bo są inne przeszycia ,a druga sprawa maty do skór mają większą moc.

Sam szukam mat do tapicerki szmacianej i jak masz sprzedasz to chętnie kupię.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Maty zawsze mozna ponacinac do przeszyc (wkoncu to drut opowowy przyszyty do materialu).

ps. jakby co to mam da komplety mat typu "uniwersalnego" - oddam za drobna gratyfikacje w biletach NBP

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

ale czy te "uniwersalne" maty będą pasowały, tzn chodzi mi o podłączenie do kostki, która wystaje w podłodze pod siedzeniem, jest taka na cztery piny.

VALENTINE123 mogę oddać całe siedzenia (kierowca i pasażer) z instalacją za, no nie wiem 250zł

Obrazek

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Kostke trzeba przerobic (o ile pamietam sa dwie, od siedziska i od plecow osobno).

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

RobertoCdx pisze:

VALENTINE123 mogę oddać całe siedzenia (kierowca i pasażer) z instalacją za, no nie wiem 250zł

Za duze koszty wysyłki ,za wysłanie fotela kurierem płaciłem 50zł .Ja potrzebuję same maty na 2 fotele (4 sztuki) .Wyjmij je a ja dam Ci 150zł za 4 sztuki ,a fotele sobie sprzedasz osobno.Masz boczki na przednie dzwi z otworami pod oryginalne głosniki?.

MB artykuły prasowe cz1

MB artykuły prasowe cz2

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

no chyba da rade, tylko teraz niech ktos mi pokaze jak wyjąć te maty, bo jakiś czas temu się do tego przymierzałem i za cholere nie moge zdjąć tego materiału z siedziska...
i jeszcze pytanie o potwierdzenie czy te inne maty mocniejsze do siedzeń skórzanych z z dwoma przeszyciami też są na taką czarną czteropinową kostke, czy faktycznie to coś innego??
boczki są chyba bez otworu, dzisiaj będe cykał fotki to ewentualnie wrzuce zdjęcie boczków
cała reszta do sprzedania w odpowiednim dziale i/lub na allegro

wieczorem będą zdjęcia boczków i w dziale ogłoszenia/giełda więcej fotek, więc zapraszam

Obrazek

Ostatnio zmieniony czw wrz 11, 2008 4:44 pm przez RobertoCdx, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wtyki dla mat do skóry są takie same jak do szmaty,4 pinowe kwadratowe ,z tego co pamiętam pin 1-2 to oparcie ,a 3-4 to siedzisko .
Napiszę ci wieczorem jak zdjąć tapicerkę ,zeby wyjąć maty .

Jednego nie rozumiem ,piszesz ,ze masz tapicerkę w kratkę ,a wystawiasz na allegro welurową .Jak masz welurową to maty nie będą pasować do szmacianej bo masz w welurowej 3 garby ,a w szmacianej 4 ,a maty wchodzą właśnie w te garby.

http://moto.allegro.pl/item436739367_me ... welur.html

MB artykuły prasowe cz1

MB artykuły prasowe cz2

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

to autko znajomego, który sprzedaje całe wnętrze- tu poprawny link http://allegro.pl/item436880325_mercede ... welur.html
a to jest moje :) :)
http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic. ... 352#315352
tu również zdjęcia boczków

a tu autko po zmianie tapicerki(aktualnie): (wiecej na ten temat na www.124coupe/forum w dziale regionalne pogaduchy/archiwum/pomorskie)

Obrazek
Obrazek

do tego doszły jeszcze piękne, pełne chromowane (nie alu) ringi na zegary

Obrazek

Ostatnio zmieniony czw sty 01, 2009 7:50 pm przez RobertoCdx, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Tapicerka foteli z MB 124 jest całkowicie wymienialna ,niezaleznie od rodzaju materiału (skóra ,szmata,welur).Zeby zdjąć tapicerkę ,zaczynamy od oparcia .Odea mocowania tapicerki fotela jest taka ,ze są w konstrukcji fotela rynienki ,w które wsuwane są końce tapicerki ,która w tym miejscu jest podszyta tekturą ,zeby była
sztywniejsza .Zaczynamy od oparcia ,z tyłu oparcia są po lewej i prawej stronie rynienki ,z których musimy wysunąć za pomocą srubokręta podszytą tekturą tapicerkę .Dobrze jest wtedy naciskać spręzyny z drugiej strony ,zeby zmniejszyć siłę dzialającą na tę czesć tapicerki w rynienkach.Tak to wygląda po podwazeniu srubokrętem.
Obrazek

W ten sposób wyjmujemy koniec tapicerki po obu stronach tyłu opacia .Potem odkręcamy 2 śrubki pod spodem oparcia i zdejmujemy tylni dekiel oparcia fotela.

Obrazek

W ten sam sposób (podwazając srubokretem) wyjmujemy tapicerkę z rynienek na łukach w dolnej partii oparcia.

Obrazek

Musimy pamietać ,ze tapicerkę będziemy wyjmować ze szkieletu razem z tą matą kokosową ,nie nalezy na tym etapie próbować juz rozdzielić tych obu części.Mata kokosowa jest zawinięta o 180 stopni na dole oparcia ,i nalezy jąodwinać od dołu .Jest tez troszke zawinięta po bokach na skielecie i tez trzeba to zsunąć ze szkieletu.

Obrazek

potem trzeba wysynać te plastikowe zatyczki ,które poprzez druty naciągają tapicerkę ,ze nie odstaje od szkieletu.

Obrazek

Nastepnie odwijamy tapicerkę w górnej częsci oparcia ,tak na rys :

Obrazek

Po tych czynnosciach mozemy zdjać tapicerke opacia ,,ciągnąc od dołu.

Siedzisko zaczynamy od wysunięcia z korytka tapicerki w tylnej części (sposób taki sam jak przy oparciu):

Obrazek

Potem robimy to samo bo bokach ,wokół siedziska:

Obrazek

Tez są tak jakies zatyczki plastikowe ,napinajace tapicerkę ,jak w oparciu .Mata kokosowa tez jest zawinięta ,i trzeba ja odwinąć .Po tych operacjach zdejmujemy tapicerke razem z matą kokosową,zaczynając od tylnej czesci siedziska.

Żeby wyjąć maty grzejne trzeba rozdzielić matę kokosową od tapicerki .Jest ona przymocowana za pomocą plastikowych haczyków ,które trzeba rozlączyc.Maty grzejne są wsunięte w te garby tapicerki ,które widzimy na wierzchu ,i trzeba je wysunąc.

MB artykuły prasowe cz1

MB artykuły prasowe cz2

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

to się nazywa konkretna pomoc... :)
po pracy zajmę się tym, zobacze co uda mi się wyciągnąć ;P

Obrazek

Tytuł:
postmajtek

jako nowy na forum witam serdecznie :)
jakby ktoś jeszcze chciał sprzedać maty do tapicerki materiałowej(potrzebuję do fotela kierowcy), proszę na pw
szerokości ;)

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

walcze z tym, tylko utknąłem, nie wiem jak ściągnąć kółko do regulacji oparcia fotela/zagłówka, ciągne, wyginam i nic, nie chciałbym niczego połamać

i pytanie jeszcze do czego jest ten kabelek (zdjęcie)z dwupinową kostką, był włożony razem z matą a jest zakończony z przodu siedziska pod materiałem jakimś chyba czujnikiem. zaznaczam że auto nie ma poduszek powietrznych i nigdy nie miało.

no i sugestia co do mat, nie widze problemu przełożenia tego do siedzeń skórzanych między te warstwy co na zdjęciu, jeśli podobnie będzie w siedzeniach skórzanych to przełoże jeśli nie to sprzedaje

Obrazek

Obrazek

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

RobertoCdx pisze:
zaznaczam że auto nie ma poduszek powietrznych i nigdy nie miało.

Ale ma pirotechniczne napinacze pasow bezpieczenstwa ;)

Wyslales juz moze fotki wykladzinek?

Pozdrawiam

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00