MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 1:18 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Wyślę napewno dzisiaj, ale najpierw muszę dokończyć z tymi siedzeniami, mam mega sajgon w domu.

Obrazek

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Bez pospiechu, myslalem tylko ze mail nie doszedl.

Pozdrawiam

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

ponawiam pytanie, czy jest ktos mi w stanie powiedzieć jak ściągnąć pokrętło do regulacji oparcia i wysokości zagłówków???

Obrazek

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

RobertoCdx pisze:
ponawiam pytanie

Sory, nie doczytalem. Sciagac trzeba niestety silowo, mozna przy okazji poruszac pokretlem lekko na boki. Potem jeszcze trzeba podwazyc czarny plastik wkolo wystajacego trzpienia i tyle. Tylko z tym poruszaniem na boki trzeba ostroznie, bo plastik z ktorego jest zrobione pokretlo jest miekki i latwo zetrzec zabki, a potem pokretlo sie juz za dobrze nie trzyma (w sensie czesto zostaje w rece ;) )

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

RobertoCdx pisze:
walcze z tym, tylko utknąłem, nie wiem jak ściągnąć kółko do regulacji oparcia fotela/zagłówka, ciągne, wyginam i nic, nie chciałbym niczego połamać

Musisz ciągnąć kółko bardzo mocno .Co do mat to nie mozesz umiescić mat grzejnych między matą kokosową a tapicerką ,bo poczujesz ciepło dopiero po 30 min .Mata grzejna jest umieszczona między szmatą tapicerki ,a grubym filcem ,który ukształtowuje te garby w tapicerce,dopiero potem jest mata kokosowa.Jakbyś umieścił mate grzejną między filcem a matą kokosową to ciepło bardzo słobo bedzie sie przebijać na zewnątrz.Podobnie jest w tapicerce skórzanej ,tylko nie ma garbów.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

więc mimo to postanowiłem wykorzystać te maty i tak:

w szmacie przeszycia były wąskie i wzdłużne natomiast w tapicerce skórzanej przecięcięcia są poprzeczne, więc maty nijak nie włoże od tyłu, gdyż będzie mi w połowie siedzenia (tak samo w oparciu) wadzić szew, dlatego postanowiłem troszkę przeprojektować to i...maty włożyć bokiem, wzdłuż przeszycia. i tak:
wzdłóż podszycia z brzegu delikatnie naciałem materiał

Obrazek

tu zbliżenie

Obrazek

Obrazek

i miedzy te gąbki włożyć maty grzewcze, czyli tak to wygląda już po włożeniu

Obrazek

zaznacze, że ta żółta gąbka, którą widać wewnątrz - tam gdzie odchylam palcem nacięcie - ma może 5mm grubości a pod nią (w sumie nad nią bo tu jest do góry brzuchem) jest już skóra (materiał zewnętrzny siedzeń), która jest oczywiście perforowana

tak jak widać na ostatnim zdjęciu mata idealnie weszła, nie przeszkadza zaczepom plastikowym jak i wpasowała się idealnie między przeszycie poprzeczne, zaraz wszystko poskladam do kupy, i ide, w sumie jade to wypróbować, to samo będzie zrobione z oparciem

właśnie kilka minut temu wróciłem z przejażdżki tj po 22-ej, tylo to mi zajeło i to tylko fotel kierowcy, a efekt taki, że nie czuje różnicy niż wcześniej na fotelach w krate, odczuwalne ciepło w dupke i plecy jest już po kilku (3 może 4) minutach, nic nie parzy, nie jest za chłodne, jest dokładnie tak jak powinno być (i tak jak było wcześniej)...

więc stwierdzam, że maty od szmaty (ale mi się rymnęło :) ) z niewielką modyfikacją podszycia fotela pasują idealnie do foteli skórzanych...

(trochę się zdziwiłem, gdy w skórzanych fotelach zdjąłem tylną część oparcia siedzenia, a pod nią na macie kokosowej była nalepiona już troche wyblakła konkretna naklejka z napisem "Recaro") czy zwykłe siedzenia też są od nich??

VALENTINE123- wielkie dzięki za pomoc, bez twoich zdjęć wątpie czy bym się za to zabierał, na tym forum jeszcze nigdy się nie zawiodłem. Jak będziesz kiedyś w Gdyni zapraszam na duuużego browara, albo nawet cała krate :D... mat grzewczych z wiadomych przyczyn nie sprzedaje...

do moderatora:
myślę że można temat przykleić lub wrzucić np do: Współczesne odbudowa/remont. dużo informacji, krok po kroku opisane co i jak zrobić, a niekoniecznie tylko do rozwiązania problemu podgrzewanych siedzeń

Obrazek

Tytuł:
nowy

RobertoCdx pisze:
mogę oddać całe siedzenia (kierowca i pasażer) z instalacją za, no nie wiem 250zł

Czy fotele nadal na sprzedaz?

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

fotele dalej na sprzedaż, ale oczywiście bez mat grzewczych...

Obrazek

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00