MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 11:53 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: proszę o pomoc
nowy

Witam, jestem nowicjuszem w temacie mercedesów, chcę kupić MB 123 250+lpg, czy ktoś moze mi podpowiedzieć jakie sa wady i zalety silnika czy jest żywotny. MB którego mam zamiar kupić jest w stanie bdb blachy zdrowe środek równiż nie zniszczony, troche juz czytałem na forum o tym silniku ale jakoś nie moge podjąć ostatecznej decyzji.
Będę wdzieęczny za odpowiedź.
[zlosnikz]

Tytuł:
wiarus junior

Jeżdżę dwa lata W123 z silnikiem 250, zasilanym LPG, skrzynia pięciobiegowa. Jestem zadowolony , bo tak chciałem [zlosnik] .
A tak poważnie: sprawdż na początku, czy i jak silnik pracuje na benzynie, bo do tego paliwa został skonstruowany. Na gazie będzie pracował zawsze. Najważniejszy jest gażnik Solex 4A1. On musi czasem poczuć benzynę. Mój był w stanie opłakanym i długo trwało zanim doszedłem z nim do ładu. Jak na benzynie zapala łatwo i pracuje równo zarówno zimny, jak ciepły , to gaz Ci wyregulują. O silniku różnie mówią, ale mnie się podoba . Jak chodzi o zasilanie LPG, to ten silnik chyba najbardziej toleruje to paliwo. Decyduj sam, może inni będą mieli inne zdania.

Tytuł:
nowy

Jeszcze jedno mnie zastanawia gdybym naprzeyklad chcial wymienic w nim silnik to jaki najlepiej pasowalby do tej skrzyni automatynej z 250?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Najlepszym silnikiem w relacji:

spalanie => osiągi

jest bez wątpienia M102 (2.3 benzynka). Dynamika bardzo przyzwoita i nie smali 15-17L jak M110 (bo u mnie tyle potrzebuje [zlosnik] )

Czy skrzynia do nich podejdzie to nie wiem... niech wypowie się jakiś obeznany w temacie.

Jeżeli jednak jeździsz mało kup sobie M110 (185 KM). Wrażenia z jazdy, dźwięk + osiągi - zaje...

Pzdr

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

250 jest nawet ciezki do kupienia wiec napewno lepsza sztuke w mniejszej cenie zlapiesz z 2.3 e

Jednak jesli chodzi o benzyniaki w W123 to na dzien dzisiejszy gdzie autko jest juz dosc duzym rozchwytywanym youngtimerem powino sie brac z klasyczna rzedowa 6stka ktora mimo swoich lat daje duzo zabawy i przyjemnosci : ) do tego 2.8 zawsze beda w lepszych bogatszych wersjach plus duza czesc jest porzadnie utrzymana poniewaz wlascicieli bylo stac. Jest to latwe do zauwazenia w SL500 lub S500 S600 ze sa wersje jak nowe bo dbane do konca.

W123 81` 280E manual 185hp
200SX 94` S14 SR20DET 250hp

Tytuł:
nowy

Tak moze to racja ze 2,8 jest lepsz ale ten 250 ktory mam na oku jest naprawde b.ładny i do tego cena jest smieszna, biore juz wszystko pod uwage nawet wymiane silnika jezeli ten odmowi posluszenistwa.
dlatego tak pytam natretnie:)

Tytuł:
wiarus junior

Dlaczego chcesz od razu mieć awarię i wymieniać silnik ? Silnik każdy może odmówić posłuszeństwa, czy będzie cztero, sześcio, czy ośmiocylindrowy. Sprawdż najpierw stan silnika i od tego uzależnij decyzję. Nie każda naprawa musi być kosztowna. Często pomaga wymiana materiałów eksploatacyjnych i regulacje zaworów, zapłonu, gażnika. O wymianie silnika można myśleć, gdyby ten się już skończył. Ja w takiej sytuacji - gdybym nie chciał robić remontu - szukałbym takiego samego. Silnik M123 jest naprawdę wspaniały. Weż jeszcze pod uwagę wszystkie rady Kolegi IT. Ten silnik był zaprojektowany do W 123, a nie zaadoptowany. 250 jest najmniejszym z tych większych silników i często auto jest dobrze wyposażone. Powodzenia

Tytuł:
nowy

dziekuje za odpowiedzi w sobote jeade finalizowac tranzakcje jak kupie odezewe sie jak pierwsze wrazenie. pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00