MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 04, 2025 9:49 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

W Norge spadł śnieg, chciałem auto wyczyścić i przygotować do sezony zimowego. zacząłem od sprawdzenia akumulatora, swiec, oleju, mycia szyb, tapicerki, odkurzania aż wkoncu zacząłem wyciągać wszytskie dywaniki, wygłuszenia - z przodu oprócz syfu i kilku monet nie znalazłem nic ciekawego

Tragedia okazała się natomiast tyłu. Dywaniki były mokre jak gó...o, powyrywałem wszytkie wygłuszenia, po stronie pasażera podłoga mokra ale cała ale od strony kierowcy ZGNITA W 90%. Najgorzej wygląda miejsce gdzie "spotyka" sie podłoga z progiem - u mnie jest dziura na szerokość tylnych drzwi. Proszę powiedzcie mi czy jest sens to jakoś naprawiać?? Dodam iż chce pójść po jak najmnijeszej linii oporu tzn. jak najtaniej.

Na co zwrócic jescze uwage?? Jakie mogą być ew koszty i czy jest sens to robic.

Tematów było bardzo dużo ale nie znalazłem żadnego który mógłby mi pomóc. Dzieki za wszystkie sugestie.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

daj foty to pomyslimy

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

skoro podłaoga za kierowcą jest zgnita i stoi woda to zapewne masz też dziurę w ściance grodziowej pod maską w okolicy odpływu (spreżyny maski)... Ona jesli jest jestpowodem tej wody...

bobasspr pisze:
powiedzcie mi czy jest sens to jakoś naprawiać??

to zalezy ile chcesz jeździć tym autem...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
swój chłop

Jak sprawdzić bez zbędnego rozbierania czy ściana grodziowa jest szczelna cy nie?? Da się to sprawdzić jakoś?? Powiedzmy lać woda i patrzeć czy będzie w środku??

Wiem że to się dziwnie czyta ale z mechanika nie mam najmniejszego problemu ale blacharka dla mnie jest tzw. czarną magią.

Z przodu jest naprawdę sucho, nie ma najmniejszej oznaki wilgoci.

Co do tego ile chce jeszcze jeździć nie wiem rok, dwa może pięć naprawdę nie wiem, szkoda mi tego auta ale obecnie fundusz mam naprawdę ograniczony (straciłem pracę)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

bobasspr pisze:
Powiedzmy lać woda i patrzeć czy będzie w środku??

mozna, mozna też śrubowkrętem posprawdzać (szczególnie na styku odpływ ściana grodziowa)...

Powiem tak skoro ma dziure wzdłuż drzwi, to znaczy że jadło go parę lat...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
wiarus junior

Kiedyś już komuś odpisywałem na podobny problem. W skrócie : wyjmij wszystkie dywaniki z podłogi ( te grube ) - podłoga musi być sucha. Następnie polewaj w różnych miejscach samochód i obserwuj, gdzie pojawi się zaciek. Jak mokro jest z tyłu, to może być zaciek z rejonu podszybia - wyjmij kanapę . Jak masz szyberdach, to obadaj słupki tylne.
Do tego nie trzeba być blacharzem. Powodzenia [balwan]

Tytuł:
wiarus senior

Ja miałem ( a w zasadzie jeszcze mam) problem z woda w bagazniku, uszczelniano juz tylna szybe, pozostało mi uszczelnic lewą lampe, bo tamtędy leci. W środku nigdy nie miałem problemów ze stojącą wodą. Co się tyczy polewania róznych miejsc weżem albo wiadrem, nie zawsze sie to sprawdza. Ja tak robiłem w moim poprzednim aucie (fakt nie Mercedes, ale Skoda Favorit). Jak spadł deszcz na podłodze stała woda, jak lałem wodą z karchera, z węża z wiadra, w środku sucho. Uszczelka przedniej szyby do wymiany, ale wniosek taki, ze sztuczne polewanie nie zawsze sie sprawdza.

Skoda Favorit 135L+LPG (ex) - pierwsza dziewczyna-przeinwestowana, dobrze, że z nią nie wpadłem

Tytuł:
swój chłop

Jawu pisze:
Jak mokro jest z tyłu, to może być zaciek z rejonu podszybia - wyjmij kanapę .

Jak masz szyberdach, to obadaj słupki tylne.
Do tego nie trzeba być blacharzem. Powodzenia [balwan]

Po co wyciągać kanapę?? Czego mam szukać po wyjęciu kanapy??

I dwa- co sprawdzić przy słupkach?? wewnątrz, zewnątrz co?? Naprawdę nie mam najmniejszego pojęcia jak idą te wszystkie"kanały"

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Witam
Sorry , że z innej beczki bobasspr - czy możesz mi podać jakieś namiary na siebie ?
Mój email : vpiqs@o2.pl
lub gg 2055123
Potrzebuję z Tobą pilnego kontaktu.

Mercedes - Benz K123 250 Krankenwagen BINZ
Mercedes - Benz W123 300 D "TAXI"

Tytuł:
wiarus junior

Rama szyberdachu ma cztery odpływy w narożnikach. Stamtąd wychodzą węże i biegną w słupkach. Skorodowane może być miejsce przy samej ramie, gdzie dochodzi wężyk. Może być sam wężyk w stadium szczątkowym. Auto ma w końcu trzydziestkę. Jak zdejmiesz oparcie siedzenia z tyłu i siedzisko, to możesz zobaczyć, czy nie zacieka z uszczelki szyby, lub z podszybia ( też może być zgnite ). Nasuwa mi się jeszcze inna możliwość. Napisałeś, że łączenie progu z podłogą jest mocno nieciekawe za fotelem kierowcy (nawet dziura). Obejrzyj auto od spodu w tym rejonie - może właśnie tamtędy dostaje się woda. Spróbuj tam nalać wody i obserwuj, którędy wycieka. Przed następnym pytaniem napisz, jakie próby wykonałeś - będzie łatwiej szukać dalej. Powodzenia.

Tytuł:
swój chłop

Panowie, narazie nie wykonałem żadnych prób ponieważ zgubiłem klucz z garażu, "RazDwaTrzy" stoi teraz pod chmurką. Niestety tu już jest mróz (-4 obecnie)

!
1)Co do wcześniejszych prób to NAPEWNO podłoga jest zgnita PO DŁUGOŚCI PROGU dokładnie POD drzwiami tylnymi pasażera, od środka zdrowa (tak to wygląda jak by "puściło" na jakimś starym spawie, zaczęło wody nabierać "od spodu" i zaczął rudy to żreć). Caly czas tam było to wygłuszenie z taka gumą u góry, po oględzinach stwierdziłem że nie było to wyciągane od baaardzo długiego czasu. (znalazłem polskie monety a 123 jest już tutaj od ponad 2 lat....)

2) Coś mam NA PEWNO z tylną szyba ponieważ mam MOKRO W BAGAŻNIKU - problem z mokrym bagażnikiem zaczął się pod koniec lata, przestało w tym momencie działać także ogrzewanie szyby. W lato po deszczu szyba bardzo często parowała.

3) Podłoga z przodu BEZ KOROZJI, wyciągnąłem dywaniki, i wszystko co tam było, ZERO RDZY, ściana grodziowa (tam gdzie pedały są przymocowane i kick-down) nienaruszone, czyściutkie,.

Jak tylko podgrzeje troszkę suonko to zrobię zdjęcia tej podłogi i podeśle.

Acha i jeszce jedno - jak sie dostać do tych węży odpływowych?? Czy trzeba dach wyciągać czy jak?? Z góry dzeikuje.

Tytuł:
wiarus junior

Woda w bagażniku była już wiele razy na forum, więc krotko. Po otwarciu bagażnika, po lewej i prawej stronie, na wysokości szyby są wężyki, nasunięte na rurki, odprowadzające wodę z uszczelki. Jak części metalowe nie są dziurawe, to najczęściej woda leci przez złamany ze starości, albo zsunięty wężyk. Inne przyczyny, to zgnite podszybie, albo uszczelka bagażnika, lub szyby. Zacząć trzeba od tego, co najłatwiej i co najmniej kosztuje. Co do podłogi, to z Twojego opisu wynika, że chyba okolice progu są przyczyną powodzi. Wężyki do ramy szyberdachu widać po zdjęciu tapicerki z tylnych słupków. Zprzodu trzeba zdjąć część plastykową nad szybą - węże są w narożnikach.

Tytuł:
wiarus senior

Wiem, że temat był poruszany wielokrotnie, ale może ktos dysponuje rysunkiem nadwozia ze wszystkimi odpływami zaznaczonymi na rys.?

Skoda Favorit 135L+LPG (ex) - pierwsza dziewczyna-przeinwestowana, dobrze, że z nią nie wpadłem

Tytuł:
swój chłop

Prace ruszyły.... Będę dodawał zdjęcia jak wszystko będzie wyglądało.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Jawu pisze:
Woda w bagażniku była już wiele razy na forum, więc krotko. Po otwarciu bagażnika, po lewej i prawej stronie, na wysokości szyby są wężyki, nasunięte na rurki, odprowadzające wodę z uszczelki.

A mógłbyś jeszcze przybliżyć temat odpływów? Ewentualnie jakieś fotki? Bo ja za cholerę nie mogę tych rurek znaleźć w bagażniku. Będę bardzo zobowiązany bo "kapiący problem" dłuższy czas nie daje mi spokoju. Zamierzałem uszczelnić dodatkowo uszczelkę tylnej szyby ale może to problem tych odprowadzeń...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00