Podepnę się do tematu. Moja wiedza o webasto nie jest zbyt duża, głównie opieram się na tym, co wytłumaczył mi znajomy.
Otóż poleca mi webasto wodne (mówię webasto, bo polecał ogrzewanie wyłącznie tej firmy), które jak mi tłumaczył może podgrzać cały układ chłodzenia samochodu. Oczekiwany przeze mnie efekt jest taki, że wsiadając do samochodu po całej nocy stania będę miał silnik ciepły, jakby niedługą chwilę wcześniej pracował. Korzyść jest oczywista - ciepły silnik lepiej zapala, samochód się mniej męczy, lepiej pracuje.
Druga rzecz, którą podobno można zrobić: podłączyć fabryczny nawiew samochodu do tego wszystkiego, tak, że uruchamiając webasto, będę miał np odmrożoną szybę kierowcy.
Trzecia: podłączyć to wszystko do jakiegoś zmyślnego pilota, tak, żebym robiąc sobie poranną kawę kliknął przez okno, a potem wsiadł do ciepłego i gotowego do jazdy samochodu.
Dodam, że samochodem w którym chciałbym to zrobić jest Volvo 760 2.4 turbodiesel. Obecność tematu na tym forum usprawiedliwi może fakt, że jeśli da się tak zrobić -podobna instalacja ma trafić do W124 3.0 d taty. Zakładam, że jeśli to wszystko możliwe, podobnie może to wyglądać w Volvie, jak Mercedesie. Moja 116 zimuje w garażu i jej to wszystko nie dotyczy.
Szukałem oczywiście różnych informacji w internecie, ale trudno się zorientować. W całym tym śmietniku trudno o jakieś rzeczowe informacje.
Proszę więc szanownych forumowiczów o wyklarowanie mi czy to, co sobie wymarzyłem jest możliwe i ma sens, jak się za to zabrać. Czy szukać częsci osobno (jakich, nie znajac sie na tym?!), a potem magika co to poskłada, czy może ktoś zna w Wwie lub okolicach kogoś kto tanio i uczciwie urzeczywistni mój plan? Zakładając, że to wszystko realne, z jakimi kosztami muszę się liczyć?
PS uruchamianie Webasto jakims programowaniem czasu mnie nie interesuje zupelnie, jako ze nie ma zadnej regularnosci w moim zyciu i nigdy nie przewidzialbym kiedy to ustawiac.
PPS może jakiś zapalony forumowicz, znający się na rzeczy pokusiłby się o usystematyzowanie różnych informacji nt ogrzewania postojowego, tak żeby kolejne zainteresowane osoby mogły skorzystać? Nie mogę nic od nikogo wymagać oczywiście, lecz uważam, że taki temat może się wielu osobom przydać. jakiś wątek "jak to działa/ jak to zrobić"?
|